Improving the competitiveness of integrated formation of sugar beet complex

Authors

  • Геннадій Борисович Бобов TOV «Панда», Institutskaja Street 1, Uman, Ukraine, 20305, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.19659

Keywords:

integrated formation, sugar-beet industry, competitiveness, economic and mathematical model, strategy of energy saving, marketing policy

Abstract

         The article considers ways of improving the competitiveness of integrated formations  of the sugar beet complex and some of results of our researches in this area are given. The main objective of the investigation is to work out methodological aspects and practical tasks for integrated development of   the sugar beet sub-complex in the region. Factors, forming the competitiveness  of sugar on the whole extent from production of sugar beet to its selling, are analyzed. On the basis of these factors  analysis a model  is proposed for providing  mutually beneficial relations between   the participants of an integrated sugar beet formation and stimulating their interest in collaborative work taking into account organization of an optimal raw product zone of a sugar plant. It is proved that the key tasks to improve  the competitiveness of an integrated sugar beet formation are: 1) cutting of sugar production costs through efficient utilization of energy resources  2) concentration of the marketing policy on search for new  trade channels and diversification of production usage directions.  Results of investigations may be used as instructor’s manuals and introduced into practice of integrated sugar beet formations.

Author Biography

Геннадій Борисович Бобов, TOV «Панда», Institutskaja Street 1, Uman, Ukraine, 20305

General Director

References

  1. Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції цукровиків України «Бурякоцукрова галузь в умовах національного та світового ринків» [Текст]. – К. : «Цукор України», 2011. – 272 с.
  2. Мельник, Ю. Ф. Агропромислове виробництво України: уроки 2008 р. і шляхи забезпечення інноваційного розвитку [Текст] / Ю. Ф. Мельник, П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2009. – №1. – С. 3-15.
  3. Фурса, А. В. Ринок цукробурякового виробництва в Україні [Текст] / А. В. Фурса // Економіка АПК. – 2012. – № 6. – С. 36-43.
  4. Заєць, О. С. Сахарная промышленность Украины: становление, развитие, реструктуризация [Текст] / О. С. Заєць – К. : Наукова думка, 2001. – 325 с.
  5. Коденська, М. Ю. Стан та формування економічного механізму розвитку цукробурякового виробництва [Текст] / М. Ю. Коденська, Л. М. Пархоменко // АгроІнКом. – 2010. – №1-3. – С. 18-21.
  6. Фурса, А. В. Удосконалення цінового механізму та державної підтримки бурякоцукрової галузі [Текст] / А. В. Фурса // Вісник КПНУ. Економічні науки. – Кам’янець-Подільський: Вид. Д. Г. Зволейко. – 2009 – С. 179-183.
  7. Беленкова, М. І. Систематизація управління виробничим потенціалом цукробурякових підприємств [Текст] / М. І. Беленкова, І. І. Рагуліна // Економіка та управління. – 2011. – №1. – С. 100-103.
  8. Куцеконь, Л. О. Концептуальні засади розвитку підприємств бурякоцукрового підкомплексу [Електронний ресурс] / Л. О. Куцеконь // Вісник СНАУ. – Серія «Фінанси і кредит». – 2012. – №2. – Режим доступу: www/ URL: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Chem_Biol/Vsnau/2012_2/45Kucekon.pdf.
  9. Бобов, Г. Б. Модель взаємодії учасників інтегрованого цукробурякового формування [Текст] / Г. Б. Бобов. – Аграрна економіка : Наук. журнал ЛНАУ. – Львів : ЛНАУ. – 2012. – Т.5. – №3-4. – С. 156-162.
  10. Бобов, Г. Б. Технологические аспекты повышения конкурентоспособности свеклосахарного интегрированного формирования [Текст]: материалы Международной научно-практической конференции / Г. Б. Бобов. – Актуальные проблемы и перспективы развития экономики в условиях модернизации. – Саратов : ИЦ «Наука». – 2012. – Ч. 2. – С. 31-38.
  11. Materialy Mighnarodnoyi naukovo-tekhnichnoyi konferentsiyi tsukrovykiv Ukrayiny “Buryakotsukrova galuz v umovakh natsionalnogo ta svitovogo rynkiv” (2011). Kyiv: Tsukor Ukrayiny, 272.
  12. Mel’nyk, U. F., Sabluk, P. T. (2009). Agropromyslove vyrobnytstvo Ukrayiny: uroky 2008 r. i shlyakhy zabezpechennya innovatsiynogo rozvytku. Economika APK, 1, 3-15.
  13. Fursa, A. V. (2012). Rynok tsukroburyakovogo vyrobnytstva v Ukrayini. Economika APK, 6, 36-43.
  14. Zaets’, O. S. (2001). Sakharnya promyshlennost’ Ukrainy: stanovlenie, razvitie, restrukturizatsiya. Kyiv: Naukova dumka, 325.
  15. Kodens’ka, M. U., Parkhomenko, L. M. (2010). Stan ta formuvannya ekonomichnogo rozvytku tsukroburyakovogo vyrobnytstva, AgroInkom, №1-3, 18-21.
  16. Fursa, A. V. (2009). Udoskonalennya tsinovogo mekhanizmu ta derzhavnoyi pidtrymky buryakotsukrovoyi galuzi, Visnyk KPNU, 179-183.
  17. Belenkova, M. I., Ragulina, I. I. (2011). Systematyzatsiya upravlinnya vyrobnychym potentsialom tsukroburyakovykh pidpryemstv, Ekonomika ta upravlinnya, 1, 100-103.
  18. Kutsekon’, L. O. (2012). Kontseptual’ni zasady rozvytku pidpryemstv buryakotsukrovogo pidkompleksu, Visnyk SNAU, 2. Available: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Chem_Biol/Vsnau/2012_2/45Kucekon.pdf.
  19. Bobov, G. B. (2012). The model of interaction between members of the sugar-beet integrated formation. Agricultural Economics: Science. Journal LNAU. Lviv: LNAU, Т.5, №3-4, 156-162.
  20. Bobov, G. B. (2012). Tekhnologicheskie aspekty povysheniya konkurentosposobnosti sveklosaharnogo integrirovanogo formirovaniya. Saratov : Science, C. 2, 31-38.

Published

2013-12-23

How to Cite

Бобов, Г. Б. (2013). Improving the competitiveness of integrated formation of sugar beet complex. Technology Audit and Production Reserves, 6(6(14), 17–19. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.19659