Food safety control by spectral electric characteristics

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21682

Keywords:

food control, E 225, complex conductivity, conductivity cell, multi-component liquid

Abstract

The results of experimental studies of hard cheese aqueous extracts within a wide frequency electromagnetic field have been considered in the paper. Spectral specifications of a complex reactive conductivity, depending on a liquid content, which is located in a conductivity cell, have been obtained. Separate spectral specifications for liquids, containing harmful food additives, namely, nitrates, have been discovered. The main objective of the research lies in developing a quick safety control of hard cheeses by electrical characteristics. The application of a simulation method for developing means of controlling concentrations of controlled substances in a multi-component liquid has been substantiated. The proposed method and means allow obtaining quick data on the content of E 225 food additive and its concentration in hard cheeses under non-laboratory conditions, without a cost equipment and a specially trained personnel. The research results can be used by experts in quality and food safety, at a customs control, when testing in certification laboratories and at enterprises when inspecting raw materials for food products. The offered control method makes improvements in the standard one, providing quick and reliable safety control of nitrate content in hard cheese.

Author Biography

Марина Станіславівна Міхалєва, Lviv Polytechnik National University, Bundery str. 12 Lviv Ukraine, 79013

Candidate of Engineering Sciences, associate of professor

Department of Metrology Standardization and Certification

References

  1. Походило, Є. В. Імітансний контроль якості [Текст]: монографія / Є. В. Походило, П. Г. Столярчук. – Львів: Львівська політехніка, 2012. – 164 с.
  2. Міхалєва, М. С. Дослідження сучасного стану метрологічного забезпечення, нормування якості харчової продукції, національна стратегія вирішення проблем її якості та безпечності в Україні [Текст]/ М. С. Міхалєва, О. В. Кутенська // Вісник НУ "Львівська політехніка". – Автоматика, вимірювання та керування. – 2008. – № 608. – С. 143-149.
  3. Міхалєва, М. С. Шляхи вдосконалення нормування показників якості водних середовищ [Текст]/ М. С. Міхалєва, П. Г. Столярчук, Т. Г. Бойко, Т. З. Бубела // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2008. – № 2. – С. 34-37.
  4. Міхалєва, М. Проблеми нормування якості водних середовищ, стічних вод, апаратне і метрологічне забезпечення системи гідромоніторингу [Текст]/ М. Міхалєва, П. Столярчук // Вимірювальна техніка та метрологія. – 2008. – Вип. 68. – С. 199-203.
  5. Нечаев, А. П. Пищевая химия [Текст]/ А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова и др.; под ред. А. П. Нечаева. – СПб.: ГИОРД, 2001. – 592 с.
  6. Міхалєва, М. С. Розвиток нормативно-технічного забезпечення оперативного визначення характеристик рідин для контролю стічних вод [Текст]: рукопис, автореферат / М. С. Міхалєва. – Львів, 2012.
  7. Majewski, J. Zastosowanie sensorów pojemnościowych do szybkiej kontroli parametrówroztworów wieloskładnikowych [Text]/ J. Majewski, P. Malaczіwskyj, V. Yatsuk, P. Stolyarczuk, M. Michalewa // Przegląd Elektrotechniczny. – 2010. – Nr 10 – P. 92-95.
  8. Stolyarcuk, P. Electric Sensors for Express-Method Checking of Liquid Quality Level Monitoring [Text]/ P. Stolyarcuk, V. Yatsuk, Y. Pokhodylo, M. Mikhalieva, T. Boyko, O. Basalkevych // Sensors&Transducers Journal. – 2010. – № 2, Vol. 8. – P. 88-98.
  9. Міхалєва, М. С. Результати експериментальних досліджень модельних водних розчинів новим електричним імпедансним методом [Текст] / М. С. Міхалєва // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. – Автоматика, вимірювання та керування. – 2010. – № 665. – С. 169-173.
  10. Stolyarchuk, P. Multicomponent Liquids’ Research [Text]/ P. Stolyarchuk, M. Mikhalieva, V. Yatsuk, Ye. Pokhodylo, O. Basalkevych // Sensors and Transducers Journal. – January 2013. – Vol.148, Issue 1. – P. 95-99. – e-ISSN 1726-5479, ISSN 2306-8515.
  11. Pokhodylo, Ye. V., Stoliarchuk, P. H. (2012). Imitansnyi kontrol' iakosti. L'viv: Vydavnytstvo L'vivs'koi politekhniky, 164.
  12. Mikhalieva, M. S., Kutens'ka, O. V. (2008). Doslidzhennia suchasnoho stanu metrolohichnoho zabezpechennia, normuvannia iakosti kharchovoi produktsii, natsional'na stratehiia vyrishennia problem ii iakosti ta bezpechnosti v Ukraini. Visnyk NU "L'vivs'ka politekhnika", № 608, 143-149.
  13. Mikhalieva, M. S., Stoliarchuk, P. H., Boiko, T. H., Bubela, T. Z. (2008). Shliakhy vdoskonalennia normuvannia pokaznykiv iakosti vodnykh seredovyshch. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 2, 34-37.
  14. Mikhalieva, M., Stoliarchuk, P. (2008). Problemy normuvannia iakosti vodnykh seredovyshch, stichnykh vod, aparatne i metrolohichne zabezpechennia systemy hidromonitorynhu. Vymiriuval'na tekhnika ta metrolohiia, Vyp. 68, 199-203.
  15. Nechaev, A. P., Traubenberh, S. E., Kochetkova, A. A. and others.; In: Nechaeva, A. P. (2001). Pyshchevaia khymyia. SPb.: HYORD, 592.
  16. Mikhalieva, M. S. (2012). Rozvytok normatyvno-tekhnichnoho zabezpechennia operatyvnoho vyznachennia kharakterystyk ridyn dlia kontroliu stichnykh vod. Avtoreferat. Lviv, 29.
  17. Majewski, J., Malacziwskyj, P., Yatsuk, V., Stolyarczuk, P., Michalewa, M. (2010). Zastosowanie sensorów pojemnościowych do szybkiej kontroli parametrówroztworów wieloskładnikowych. Przegląd Elektrotechniczny, 10, 92-95.
  18. Stolyarcuk, P., Yatsuk, V., Pokhodylo, Y., Mikhalieva, M., Boyko, T., Basalkevych, O. (2010). Electric Sensors for Express-Method Checking of Liquid Quality Level Monitoring. Sensors&Transducers Journal, № 2, Vol. 8, 88-98.
  19. Mikhalieva, M. S. (2010). Rezul'taty eksperymental'nykh doslidzhen' model'nykh vodnykh rozchyniv novym elektrychnym impedansnym metodom. Visnyk Natsional'noho universytetu “L'vivs'ka politekhnika”, №665, 169-173.
  20. Stolyarchuk, P. Mikhalieva, M. Yatsuk, V. Pokhodylo, Ye. Basalkevych, O. (2013). Multicomponent Liquids’ Research. Sensors and Transducers Journa, Vol.148, Issue 1, 95-99.

Published

2014-02-06

How to Cite

Міхалєва, М. С. (2014). Food safety control by spectral electric characteristics. Technology Audit and Production Reserves, 1(4(15), 4–6. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21682

Issue

Section

Metrology, standardization and certification