Розробка методології раціонів харчування для спортсменів в умовах пандемії

Автор(и)

  • Яна Олександрівна Білецька Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0001-8060-6579
  • Валерія Миколаївна Папакіна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0001-9389-3343
  • Наталя Іванівна Данько Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0002-2977-6641
  • Лариса Іванівна Григорова-Беренда Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0002-8091-4333

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.229636

Ключові слова:

раціон харчування спортсменів, методологія раціонів, програми харчування, раціон харчування в умовах пандемії

Анотація

Об’єктом дослідження є раціон харчування, фізичні навантаження, індивідуальні та антропогенні дані спортсменів-легкоатлетів. Проведено системне дослідження наукової літератури та системний аналіз фактичного харчування та спортивного навантаження. На його основі проаналізовано проблеми харчування спортсменів в умовах пандемії та визначено шляхи їх вирішення. Під час проведення досліджень використано методи теоретичного аналізу літератури, синтез, формалізація, абстрагування та експериментальні дослідження фактичного харчування та спортивного навантаження спортсменів-легкоатлетів.

У результаті проведених досліджень розроблено методологію раціонів харчування для спортсменів в умовах пандемії, із подальшою її комп’ютеризацією на базі платформи 1С «Підприємство». В основу цієї методології покладено створення бази даних про конкретного спортсмена. Це дозволяє в подальшому розраховувати індивідуальні потреби в енергії та всіх харчових речовинах із врахуванням медико-біологічних вимог до макро- та мікронутрієнтів, а також біологічно активних речовин у спожитих харчових продуктах. Програмою проводиться підбір необхідних традиційних страв і продуктів, а також спеціалізованих продуктів, необхідних для заповнення всіх потреб організму конкретного спортсмена.

Проаналізовані та описані усі необхідні складові для повноцінного раціону спортсмена. Визначена необхідність харчової поведінки та поєднання правильного раціону з індивідуальною кількістю навантажень. Наведено методологію процесу розробки раціону. У порівнянні з аналогами розроблена програма враховує вид та час фізичних навантажень, контролює кількість спожитої води, розраховуючи індивідуальний харчовий раціон із врахуванням харчових переваг та алергічних реакцій.

Впровадження розробленої методології та використання її комп’ютеризованої програми є раціональним підходом до харчових раціонів спортсменів в умовах пандемії, про що свідчить накопичений досвід і досягнення сучасної нутриціології. Поєднання правильно збалансованого раціону харчування з програмою тренувань дозволить спортсмену покращити свої спортивні результати в умовах пандемії.

Біографії авторів

Яна Олександрівна Білецька, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра міжнародних економічних відносин та готельно-ресторанної справи

Валерія Миколаївна Папакіна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кафедра міжнародних економічних відносин та готельно-ресторанної справи

Наталя Іванівна Данько, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра міжнародних економічних відносин та готельно-ресторанної справи

Лариса Іванівна Григорова-Беренда, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова

Посилання

  1. Biletska, Y., Badyhina, H., Semeniuk, A. (2020). Development of an integrated method for implementation of food diets to medical and health institutions. Technology Audit and Production Reserves, 2 (4 (52)), 32–34. doi: http://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.199911
  2. Biletska, Y., Djukareva, G., Nekos, A., Husliev, A., Krivtsova, A., Bakirov, M. et. al. (2020). Investigation of change of quality indicators of gluten-free bread during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (107)), 54–61. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215019
  3. Marriott, B., Birt, D. F., Stallings, V. A., Yates, A. A. et. al. (Eds.) (2020). Present Knowledge in Nutrition. Volume 2: Clinical and Applied Topics in Nutrition. Academic Press, 646. doi: http://doi.org/10.1016/c2018-0-02533-5
  4. Hargreaves, M., Hawley, J. A., Jeukendrup, A. (2004). Pre-exercise carbohydrate and fat ingestion: effects on metabolism and performance. Journal of Sports Sciences, 22 (1), 31–38. doi: http://doi.org/10.1080/0264041031000140536
  5. Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H. S., Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29 (sup1), S17–S27. doi: http://doi.org/10.1080/02640414.2011.585473
  6. Louise, M., Burke, O. M. (2020). Nutrition for sport and physical activity. Present Knowledge in Nutrition. Vol. 2: Clinical and Applied Topics in Nutrition. Academic Press, 101–120. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-12-818460-8.00006-x
  7. Dal‐Ré, R. (2021). Clinical Equipoise in COVID‐19 Vaccine Candidates Trials. The Journal of Clinical Pharmacology. doi: http://doi.org/10.1002/jcph.1868
  8. Dal-Ré, R. (2021). US FDA erratic approach to placebo-controlled trials after issuing an emergency use authorization for a COVID-19 vaccine. Vaccine, 39 (8), 1180–1182. doi: http://doi.org/10.1016/j.vaccine.2021.01.050
  9. Yashchur, M. (2016). Results of introduction of the program correction of morphofunctional parameters of gymnasts for aged of 14–17 years into consideration the nutritional status. Lvivskyi derzhavnyi universytet fizychnoi kultury «Naukovyi chasopys NPU» imeni M. P. Drahomanova, 3 (72), 162–165. Available at: http://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/123456789/13965/1/Yaschur.pdf
  10. Usychenko, V. V., Byshyvets, N. I. (2010). Dosvid vykorystannia baz danykh pry rozrobtsi kompiuternoi prohramy «Atlet» dlia sportsmeniv yaki spetsializuiutsia z bodydildinhu. Teoriia i metodyka fizychnoho vykhovannia i sportu, 3, 67–70.
  11. Yashchur, M. (2009). Rozrobka informatsiinoi tekhnolohii «Test ratsionalnoho kharchuvannia» dlia otsinky faktychnoho kharchuvannia sportsmeniv ta yoho korektsii. Teoriia i metodyka fizychnoho vykhovannia i sportu, 2, 112–116.
  12. Hrabchenko, A. I., Fedorovych, V. O., Harashchenko, Ya. M. (2009). Metody naukovykh doslidzhen. Kharkiv: NTU «KhPI», 142. Available at: https://core.ac.uk/download/pdf/159817923.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Білецька, Я. О., Папакіна, В. М., Данько, Н. І., & Григорова-Беренда, Л. І. (2021). Розробка методології раціонів харчування для спортсменів в умовах пандемії. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(58), 37–39. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.229636

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Звіт про науково-дослідну роботу