Creating a functional additive BC-P

Authors

  • Світлана Григорівна Даниленко Institute of Food Resourses of National Academy of Agrarian Sciences Str. M.Raskovoy, 4 а, Kiyv, Ukrain, 02660, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25361

Keywords:

antagonistic activity, bifidobacteria, lactobacilli, probiotic, co-cultivation, ratio of strains, functional additive

Abstract

Creation of the functional additive BC-P for using in veterinary is considered in the paper. Some results of our research in this field are given. The main purpose of the research is to create a functional additive in selecting the ratio between strains according to the spectrum of antagonistic activity of a number of pathogens that cause diseases in the porcine gastrointestinal tract. For this purpose, it was necessary to determine the type of relationship between the strains of lactobacilli and bifidobacteria under study, and the ability to general growth in mixed cultures using the indicators of acid formation and accumulation of viable cells of each of the component composition is tested. In this paper, the optimum ratio between the strains during co-cultivation is determined. The presented method allows creating a functional additive based on the strains of Bifidobacterium infantis: B. longum subsp. suis: Lactobacillus acidophilus: L. with maximum antagonistic effect on a number of pathogens. The research results can be used by researchers to create probiotic preparations both for people and animals, as well as to create bacterial preparations for fermented meat and dairy products.

Author Biography

Світлана Григорівна Даниленко, Institute of Food Resourses of National Academy of Agrarian Sciences Str. M.Raskovoy, 4 а, Kiyv, Ukrain, 02660

Ph.D. (eng), Senior Researcher, Department of Biotechnology

References

  1. Fuller, R. Probiotics in man and animals [Text]/ R. Fuller// J Appl Bacteriol. – 1989. – №66. – P. 365-378.
  2. Литвин, В. Нові пробіотики для профілактики й терапії гострих шлунково- кишкових хвороб молодняка тварин і птиці [Текст]/ В. Литвин, В. Поліщук, І. Кучеренко// Пропозиція. – 2000. – № 4. – С. 70-71.
  3. Бортнічук, В. А. До питання історії вивчення і конструювання пробіотиків та перспектива застосування їх у тваринництві [Текст]/ В. А. Бортнічук, Н. Г. Сорокіна, М. Г. Наконечна// Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2005. – Вип. 89. – С. 115-120.
  4. Дімова, М. І. Пробіотичні властивості бактеріоциногенного штаму Lactobacillus plantarum Г3/3 (13) [Текст]/ М. І. Дімова// Мікробіологічний журнал. – 2006. – № 4. –С. 47–54.
  5. Шендеров, Б. А. Пробиотики и функциональное питание [Текст]/ Б. А Шендеров, М. А. Манвелова, Ю. Б. Степанчук, Н.Э. Скиба// Антибиотики и химиотерапия. – 1997. – Т.42, № 7. – С. 30-34.
  6. Антипов, В. А. Использование пробиотиков в животноводстве [Текст]/ В. А. Антипов// Ветеринария. – 1991. – № 4. – С. 55-58.
  7. Егоров, Н. С. Основы учения об антибиотиках [Текст]: учеб./ Н. С. Егоров. – 6-е изд., перераб. и доп. – М.: МГУ, 2004. – 528 с.
  8. Глушанова, Н. А. Об антагонизме пробиотических лактобацилл [Текст]/ Н. А. Глушанова, А. И. Блинова, В. В. Бахаева// Эпидемиология и инфекционные болезни. – 2004. – № 6. – С. 37-39.
  9. Лянная, А. М. Биологические и экологические особенности микробов рода Bifidobacterium [Текст]/ А. М. Лянная, М. М. Интизаров, Е. Е. Донских// Бифидобактерии и их использование в клинике, медицинской промышленности и сельском хозяйстве. – М., 1986. – С. 32-38.
  10. Бовкун, Г. Ф. Результаты применения бифидобактерий при выращивании цыплят [Текст]/ Г. Ф. Бовкун, Ж. Н. Богдановская, А. Н. Борисенкова// Сб. научн. тр. ВНИВИП. – 1993. – С. 73-77.
  11. Семченко, А. В. Совершенствование способа получения пробиотических препаратов [Текст]/ А. В. Семченко, А. В. Казьянин, Е. В. Орлова, В. А. Несчисляев// Фундаментальные исследования. – 2007. – № 12. – С. 350.
  12. Fuller, R. (1989). Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol, No 66, 365-378.
  13. Litvin, V., Polіshhuk, V., Kucherenko, І. (2000). New probiotics for the prevention and treatment of acute gastro-intestinal diseases of young animals and birds. Propozicіja, No 4, 70–71.
  14. Bortnіchuk, V. A., Sorokіna, N. G., Nakonechna, M. G. (2005). To study on the history and design of probiotics and the prospect of their use in livestock. Naukovij vіsnik Nacіonal'nogo agrarnogo unіversitetu, Vip. 89, 354.
  15. Dіmova, M. І. (2006). Probiotic properties bakteriotsynohennoho strain Lactobacillus plantarum G3/3 (13). Mіkrobіologіchnij zhurnal, No 4, 47–54.
  16. Shenderov, B. A., Manvelova, M. A., Stepanchuk, Ju. B., Skiba, N. Je. (1997). Probiotics and funktsyonalnoe nutrition. Antibiotiki i himioterapija, Т.42, № 7, 30-34.
  17. Antipov, V. A. (1991). Using probyotykov in animal husbandry. Veterinarija, № 4, 55–58.
  18. Egorov, N. S. (2004). Fundamentals of Teaching against antibiotic. Ed. 6. M.: MGU, 528.
  19. Glushanova, N. A., Blinova, A. I., Bahaeva, V. V. (2004). Oh antahonyzme probyotycheskyh lactobacilli. Jepidemiologija i infekcionnye bolezni, № 6, 37-39.
  20. Ljannaja, A. M., Intizarov, M. M., Donskih, E. E. (1986). Biological and ecological characteristics of the microbes of the genus. Bifidobacterium Bifidobakterii i ih ispol'zovanie v klinike, medicinskoj promyshlennosti i sel'skom hozjajstve. Moskva, 32-38.
  21. Bovkun, G. F., Bogdanovskaja, Zh. N., Borisenkova, A. N. (1993). Results of application of bifidobacteria cultivation of chickens. Sb. nauchn. tr. VNIVIP,73-77.
  22. Semchenko, A. V., Kaz'janin, A. V., Orlova, E. V., Neschisljaev, V. A. (2007). Improving the process for the preparation of probiotic preparations. Fundamental'nye issledovanija, № 12, 350.

Published

2014-06-25

How to Cite

Даниленко, С. Г. (2014). Creating a functional additive BC-P. Technology Audit and Production Reserves, 3(5(17), 34–36. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25361