Створення функціональної добавки БК-П

Автор(и)

  • Світлана Григорівна Даниленко Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук вул. Марини Раскової, 4 а, м. Київ, Україна, 0266, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25361

Ключові слова:

антагоністична активність, біфідобактерії, лактобацили, пробіотик, сумісне культивування, співвідношення штамів, функціональна добавка

Анотація

Визначено тип взаємовідносини між штамами лакто- та біфідобактерій. Перевірено здатність до спільного росту у мікскультурах за показниками кислотоутворення та нагромадження життєздатних клітин кожного зі складників композиції. Визначено оптимальне співвідношення штамів при сумісному культивуванні. Створено функціональну добавку БК-П на основі штамів Bifidobacterium infantis : B. longum subsp. suis : Lactobacillus acidophilus : L. plantarum. 

Біографія автора

Світлана Григорівна Даниленко, Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук вул. Марини Раскової, 4 а, м. Київ, Україна, 0266

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, відділ біотехнології 

Посилання

  1. Fuller, R. Probiotics in man and animals [Text]/ R. Fuller// J Appl Bacteriol. – 1989. – №66. – P. 365-378.
  2. Литвин, В. Нові пробіотики для профілактики й терапії гострих шлунково- кишкових хвороб молодняка тварин і птиці [Текст]/ В. Литвин, В. Поліщук, І. Кучеренко// Пропозиція. – 2000. – № 4. – С. 70-71.
  3. Бортнічук, В. А. До питання історії вивчення і конструювання пробіотиків та перспектива застосування їх у тваринництві [Текст]/ В. А. Бортнічук, Н. Г. Сорокіна, М. Г. Наконечна// Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2005. – Вип. 89. – С. 115-120.
  4. Дімова, М. І. Пробіотичні властивості бактеріоциногенного штаму Lactobacillus plantarum Г3/3 (13) [Текст]/ М. І. Дімова// Мікробіологічний журнал. – 2006. – № 4. –С. 47–54.
  5. Шендеров, Б. А. Пробиотики и функциональное питание [Текст]/ Б. А Шендеров, М. А. Манвелова, Ю. Б. Степанчук, Н.Э. Скиба// Антибиотики и химиотерапия. – 1997. – Т.42, № 7. – С. 30-34.
  6. Антипов, В. А. Использование пробиотиков в животноводстве [Текст]/ В. А. Антипов// Ветеринария. – 1991. – № 4. – С. 55-58.
  7. Егоров, Н. С. Основы учения об антибиотиках [Текст]: учеб./ Н. С. Егоров. – 6-е изд., перераб. и доп. – М.: МГУ, 2004. – 528 с.
  8. Глушанова, Н. А. Об антагонизме пробиотических лактобацилл [Текст]/ Н. А. Глушанова, А. И. Блинова, В. В. Бахаева// Эпидемиология и инфекционные болезни. – 2004. – № 6. – С. 37-39.
  9. Лянная, А. М. Биологические и экологические особенности микробов рода Bifidobacterium [Текст]/ А. М. Лянная, М. М. Интизаров, Е. Е. Донских// Бифидобактерии и их использование в клинике, медицинской промышленности и сельском хозяйстве. – М., 1986. – С. 32-38.
  10. Бовкун, Г. Ф. Результаты применения бифидобактерий при выращивании цыплят [Текст]/ Г. Ф. Бовкун, Ж. Н. Богдановская, А. Н. Борисенкова// Сб. научн. тр. ВНИВИП. – 1993. – С. 73-77.
  11. Семченко, А. В. Совершенствование способа получения пробиотических препаратов [Текст]/ А. В. Семченко, А. В. Казьянин, Е. В. Орлова, В. А. Несчисляев// Фундаментальные исследования. – 2007. – № 12. – С. 350.
  12. Fuller, R. (1989). Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol, No 66, 365-378.
  13. Litvin, V., Polіshhuk, V., Kucherenko, І. (2000). New probiotics for the prevention and treatment of acute gastro-intestinal diseases of young animals and birds. Propozicіja, No 4, 70–71.
  14. Bortnіchuk, V. A., Sorokіna, N. G., Nakonechna, M. G. (2005). To study on the history and design of probiotics and the prospect of their use in livestock. Naukovij vіsnik Nacіonal'nogo agrarnogo unіversitetu, Vip. 89, 354.
  15. Dіmova, M. І. (2006). Probiotic properties bakteriotsynohennoho strain Lactobacillus plantarum G3/3 (13). Mіkrobіologіchnij zhurnal, No 4, 47–54.
  16. Shenderov, B. A., Manvelova, M. A., Stepanchuk, Ju. B., Skiba, N. Je. (1997). Probiotics and funktsyonalnoe nutrition. Antibiotiki i himioterapija, Т.42, № 7, 30-34.
  17. Antipov, V. A. (1991). Using probyotykov in animal husbandry. Veterinarija, № 4, 55–58.
  18. Egorov, N. S. (2004). Fundamentals of Teaching against antibiotic. Ed. 6. M.: MGU, 528.
  19. Glushanova, N. A., Blinova, A. I., Bahaeva, V. V. (2004). Oh antahonyzme probyotycheskyh lactobacilli. Jepidemiologija i infekcionnye bolezni, № 6, 37-39.
  20. Ljannaja, A. M., Intizarov, M. M., Donskih, E. E. (1986). Biological and ecological characteristics of the microbes of the genus. Bifidobacterium Bifidobakterii i ih ispol'zovanie v klinike, medicinskoj promyshlennosti i sel'skom hozjajstve. Moskva, 32-38.
  21. Bovkun, G. F., Bogdanovskaja, Zh. N., Borisenkova, A. N. (1993). Results of application of bifidobacteria cultivation of chickens. Sb. nauchn. tr. VNIVIP,73-77.
  22. Semchenko, A. V., Kaz'janin, A. V., Orlova, E. V., Neschisljaev, V. A. (2007). Improving the process for the preparation of probiotic preparations. Fundamental'nye issledovanija, № 12, 350.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-25

Як цитувати

Даниленко, С. Г. (2014). Створення функціональної добавки БК-П. Technology Audit and Production Reserves, 3(5(17), 34–36. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25361