Розробка підходу до формування моделі збалансованого розвитку продовольчої безпеки в умовах технологічного навантаження

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.336241

Ключові слова:

сільськогосподарські угіддя, індекс екологічного техногенного навантаження (ЕТН), TEDR, рівень стійкості

Анотація

Об'єктом даного дослідження є модель збалансованого розвитку сільського господарства для забезпечення продовольчої безпеки в умовах техногенного стресу. Це питання є актуальним для багатьох країн, які збільшують експорт продовольства на світовий ринок, одночасно активно розвиваючи промислове виробництво. Техногенний тиск на сільськогосподарські угіддя негативно впливає не тільки на обсяги виробництва, але й на якість продукції, екологічну чистоту та безпеку споживачів.

Запропонований підхід до формування моделі збалансованого розвитку продовольчої безпеки в умовах техногенного навантаження дозволяє використовувати стратегічні компоненти промислового та сільськогосподарського виробництва, тим самим забезпечуючи досягнення оптимального балансу розвитку. У цій роботі оптимальний баланс визначається як баланс, в якому одночасно зростає рівень впливу нових технологій. Такий підхід також дозволить регулювати зростання технологічного впливу на продовольчу безпеку. Отже, запропонований підхід посилить вплив антропогенного навантаження на сільськогосподарські угіддя та зменшить антропогенне забруднення сільськогосподарських угідь.

В результаті проведеної роботи було створено модель збалансованого розвитку продовольчої безпеки для трьох регіонів Казахстану – Акмоли, Костаная та Північного Казахстану. З цією метою в модель технологічного розвитку були введені агреговані великомасштабні коефіцієнти для пшеничного зерна та м'яса худоби. Ці продукти є необхідними для забезпечення продовольчої безпеки в межах досліджуваних регіонів та Казахстану в цілому. За дослідженими критеріями показники для Костанайської та Північно-Казахстанської областей приблизно однакові – 78,1 та 78,3, відповідно. Це дозволяє великомасштабно вирощувати сільськогосподарську продукцію, безпечну для споживання людиною. Для Акмолинської області показник становить 24,7. Цей показник не є критичним, але він підкреслює необхідність зміни технологій виробництва як у сільському господарстві цього регіону, так і в промисловому виробництві.

Запропонований підхід може бути використаний для аналізу збалансованого розвитку регіонів з метою інтенсифікації виробництва продовольства.

Біографії авторів

Zhanar Amangeldiyeva, Non-Profit Joint-Stock Company “L. N. Gumilyov Eurasian National University”

PhD Student

Department of Economics and Entrepreneurship

Raissa Baizholova, Non-Profit Joint-Stock Company “L. N. Gumilyov Eurasian National University”

Doctor of Economic Sciences

Department of Economics and Entrepreneurship

Danagul Tleuzhanova, NCJSC “S. Seifullin Kazakh Agro Technical Research University”

PhD

Department of Accounting and Finance

Gulzhan Mukasheva, NCJSC “S. Seifullin Kazakh Agro Technical Research University”

Department of Accounting and Finance

Dauren Sarzhanov, Academy of Public Administration under the President of the Republic of Kazakhstan

PhD

Cabinet for the Development and Implementation of Educational Programs

Talgat Zhakupov, Non-Profit Joint-Stock Company “L. N. Gumilyov Eurasian National University”

PhD

Department of Thermal Power Engineering

Посилання

  1. Mondal, P., DeFries, R., Clark, J., Flowerhill, N., Arif, Md., Harou, A. et al. (2021). Multiple cropping alone does not improve year-round food security among smallholders in rural India. Environmental Research Letters, 16 (6), 065017. https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac05ee
  2. Kent, K., Brooks, C., Attuquayefio, T., Ewald, A., Morrison, N., Alhassani, G. et al. (2025). Participation in a community-based food cooperative impacts self-reported food security status and dietary intake in Australian adults. Appetite, 212, 108030. https://doi.org/10.1016/j.appet.2025.108030
  3. Sultan, Md. T., Mahmud, U., Khan, Md. Z. (2023). Addressing soil salinity for sustainable agriculture and food security: Innovations and challenges in coastal regions of Bangladesh. Future Foods, 8, 100260. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2023.100260
  4. Westerveld, J. J. L., van den Homberg, M. J. C., Nobre, G. G., van den Berg, D. L. J., Teklesadik, A. D., Stuit, S. M. (2021). Forecasting transitions in the state of food security with machine learning using transferable features. Science of The Total Environment, 786, 147366. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.147366
  5. Aigarinova, G. T., Akshatayeva, Z., Alimzhanova, M. G. (2014). Ensuring Food Security of the Republic of Kazakhstan as a Fundamental of Modern Agricultural Policy. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 143, 884–891. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.07.511
  6. Lazzat, Y., Aigerim, O., Daniya, N. (2014). The Ecological and Legal Aspects of Ensuring the Food Security of the Republic of Kazakhstan Under the Transition to a “Green” Economy. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 143, 971–975. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.07.536
  7. Malyarenko, O., Kushebina, G. (2022). Sustainable development of the agro-industrial complex of Kazakhstan as the basis of the country’s food security. Agrarian Bulletin of The, 216 (1), 86–91. https://doi.org/10.32417/1997-4868-2022-216-01-86-91
  8. Yessymkhanova, Z., Niyazbekova, S., Tochieva, L., Goigova, M., Varsin, V., Varaksa, N. et al. (2021). Livestock products of households in ensuring food security in Kazakhstan. E3S Web of Conferences, 284, 02020. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202128402020
  9. Varieties and Technologies. University of Agricultural Sciences Bangalore. Available at: https://www.uasbangalore.edu.in/en/varieties-and-technologies/
  10. Duisenbekuly, A., Kulbay, B., Bigeldiyeva, Z., Zhakipbekova, D., Daurbayeva, M. (2024). Food security in Kazakhstan and Azerbaijan: Challenges and strategies for economic and sustainable development. International Journal on Food System Dynamics, 15 (3), 267–277. https://doi.org/10.18461/ijfsd.v15i3.k5
  11. Eicher-Miller, H. A., Wright, B. N., Tooze, J. A., Craig, B. A., Liu, Y., Bailey, R. L. et al. (2022). Evaluating a Food Pantry-Based Intervention to Improve Food Security, Dietary Intake, and Quality in Midwestern Food Pantries. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 122 (11), 2060–2071. https://doi.org/10.1016/j.jand.2022.02.016
  12. Burke, M., Cabili, C., Berman, D., Forrestal, S., Gleason, P. (2021). A Randomized Controlled Trial of Three School Meals and Weekend Food Backpacks on Food Security in Virginia. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 121 (1), 34–45. https://doi.org/10.1016/j.jand.2020.10.026
  13. Toiba, H., Rahman, M. S., Nugroho, T. W., Priyanto, M. W., Noor, A. Y. M., Shaleh, M. I. (2024). Understanding the link between climate change adaptation and household food security among shrimp farmers in Indonesia. Marine Policy, 165, 106206. https://doi.org/10.1016/j.marpol.2024.106206
  14. Ofoedu, C. E., Bozkurt, H., Mortimer, J. C. (2025). Towards sustainable food security: Exploring the potential of duckweed (Lemnaceae) in diversifying food systems. Trends in Food Science & Technology, 161, 105073. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2025.105073
  15. Nchanji, E. B., Chagomoka, T., Bellwood-Howard, I., Drescher, A., Schareika, N., Schlesinger, J. (2023). Land tenure, food security, gender and urbanization in Northern Ghana. Land Use Policy, 132, 106834. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2023.106834
  16. Alhelou, H. H., Amani, A. M., Sajjadi, S. S., Jalili, M. (2022). Electric Transportation Systems in Smart Power Grids. CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781003293989
  17. Bureau of National statistics. Agency for Strategic planning and reforms of the Republic of Kazakhstan. Available at: https://stat.gov.kz/
  18. Hull, R. N., Barbu, C.-H., Goncharova, N. (Eds.) (2007). Strategies to enhance environmental security in transition countries. NATO Science for Peace and Security Series C: Environmental Security. Netherlands: Springer, 429. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-5996-4
  19. The Sustainable Development Goals Report 2023: Special Edition (2023). The Sustainable Development Goals Report, 80. https://doi.org/10.18356/9789210024914
Development of an approach to forming a model of balanced development of food security under conditions of technological load

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-30

Як цитувати

Amangeldiyeva, Z., Baizholova, R., Tleuzhanova, D., Mukasheva, G., Sarzhanov, D., & Zhakupov, T. (2025). Розробка підходу до формування моделі збалансованого розвитку продовольчої безпеки в умовах технологічного навантаження. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(84), 60–68. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.336241

Номер

Розділ

Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка