Оцінка фізико-хімічних властивостей та біоактивності похідних продуктів з чорноплідної горобини, отриманих при осмотичній дегідратації
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.337008Ключові слова:
чорноплідна горобина, осмотична дегідратація, сироп, порошок, похідні продукти, біологічно-активні речовини, антиоксидантні властивостіАнотація
Об’єктом дослідження були похідні продукти чорноплідної горобини, а саме сироп та порошок, отримані шляхом проведення осмотичної дегідратації. Проблема, що вирішувалась у дослідженні, полягає у відсутності комплексного визначення фізико-хімічних властивостей та біоактивності похідних продуктів Aronia melanocarpa, отриманих шляхом проведення осмотичної дегідратації. Описана проблема обмежує ефективне застосування сиропу та порошку горобини чорноплідної у виробництві харчових продуктів з підвищеною біологічною цінністю. У процесі дослідження було проведено оцінку комплексу фізико-хімічних характеристик (кислотність, вологість, вміст сухих речовин) похідних продуктів чорноплідної горобини, отриманих шляхом проведення осмотичної дегідратації. Досліджено вміст біоактивних сполук, таких як антоціани, флавоноїди, поліфенольні та гідроксикоричні кислоти.
В результаті досліджень було встановлено, що вони містять високий рівень антоціанів, флавоноїдів, поліфенольних сполук та дубильних речовин. Вміст вологи у сировині становив 7,6 ± 0,5%, а розчинних сухих речовин – 58,9 ± 0,2%. Окрім того, виявлено значну концентрацію фарбувальних речовин (10,07 ± 0,05 г/дм3 у сиропі та 82,7 ± 0,05 г/кг у порошку) та біоактивних компонентів, що обумовлює високу антиоксидантну активність продукту. Отримані результати пояснюються високою природною біоактивністю чорноплідної горобини в поєднанні з використанням процесу осмотичної дегідратації для її переробки. Отримані в ході дослідження результати дозволили оцінити потенціал застосування осмотичної дегідратації для переробки чорноплідної горобини. На практиці результати дослідження можуть бути використані для розробки нових технологій обробки та зберігання продуктів на основі чорноплідної горобини, зокрема для виробництва натуральних барвників та добавок до функціональних харчових продуктів чи напоїв. Такі добавки можуть бути застосовані в харчовій промисловості для створення продуктів з підвищеними антиоксидантними властивостями, а також для покращення смакових якостей та збереження корисних властивостей продукту під час зберігання.
Спонсор дослідження
- Дослідження проводилося в межах науково-технічної роботи 0124U002836 «Розробка технологій виробництва харчових продуктів з доданою вартістю на принципах сталого розвитку» за кошти виконавців.
Посилання
- Bataraga, A., Valkovska, V. (2020). Phytochemical Profile of Chokeberry (Aronia melanocarpa). Key Engineering Materials, 850, 184–189. https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/kem.850.184
- Sidor, A., Gramza-Michałowska, A. (2019). Black Chokeberry Aronia Melanocarpa L. – A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential. Molecules, 24 (20), 3710. https://doi.org/10.3390/molecules24203710
- Denev, P., Kratchanova, M., Petrova, I., Klisurova, D., Georgiev, Y., Ognyanov, M., Yanakieva, I. (2018). Black Chokeberry (Aronia melanocarpa(Michx.) Elliot) Fruits and Functional Drinks Differ Significantly in Their Chemical Composition and Antioxidant Activity. Journal of Chemistry, 2018, 1–11. https://doi.org/10.1155/2018/9574587
- Yilmaz, A. (2021). Miracle Plant: Black Chokeberry (Aronia melanocarpa). MAS Journal of Applied Sciences, 6 (6). https://doi.org/10.52520/masjaps.20
- Platonova, E. Y., Shaposhnikov, M. V., Lee, H.-Y., Lee, J.-H., Min, K.-J., Moskalev, A. (2021). Black chokeberry (Aronia melanocarpa) extracts in terms of geroprotector criteria. Trends in Food Science & Technology, 114, 570–584. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.06.020
- Cvetanović, A., Zengin, G., Zeković, Z., Švarc-Gajić, J., Ražić, S., Damjanović, A. et al. (2018). Comparative in vitro studies of the biological potential and chemical composition of stems, leaves and berries Aronia melanocarpa’s extracts obtained by subcritical water extraction. Food and Chemical Toxicology, 121, 458–466. https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.09.045
- King, E. S., Bolling, B. W. (2020). Composition, polyphenol bioavailability, and health benefits of aronia berry: a review. Journal of Food Bioactives, 11, 13–30. https://doi.org/10.31665/jfb.2020.11235
- Huang, R., Xu, C. (2023). Sensory Property and Phenolic Profile of Aronia Juice. Natural Products in Beverages. Springer International Publishing, 1–37. https://doi.org/10.1007/978-3-031-04195-2_73-1
- Lidikova, J., Čeryová, N., Musilová, J., Vollmannová, A., Tóth, T., Grygorieva, O., Brindza, J. (2025). Antioxidant Activity, Polyphenol, And Anthocyanin Content Of Black Chokeberry (Aronia Melanocarpa L.). Journal of microbiology, biotechnology and food sciences, e11620. https://doi.org/10.55251/jmbfs.11620
- Bontsidis, C., Mantzourani, I., Terpou, A., Mallouchos, A., Alexopoulos, A., Plessas, S. (2024). Functional beverage production through lactic acid fermentation of black chokeberry (Aronia melanocarpa) juice. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 58, 103168. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2024.103168
- Nour, V. (2022). Quality Characteristics, Anthocyanin Stability and Antioxidant Activity of Apple (Malus domestica) and Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Juice Blends. Plants, 11 (15), 2027. https://doi.org/10.3390/plants11152027
- Nemetz, N. J., Schieber, A., Weber, F. (2021). Application of Crude Pomace Powder of Chokeberry, Bilberry, and Elderberry as a Coloring Foodstuff. Molecules, 26 (9), 2689. https://doi.org/10.3390/molecules26092689
- Zbikowska, A., Lukasiak, P., Kowalska, M., Lukasiak, A., Kozłowska, M., Marciniak-Lukasiak, K. (2024). Incorporation of Chokeberry Pomace into Baked Products: Influence on the Quality of the Dough and the Muffins. Applied Sciences, 14 (21), 9675. https://doi.org/10.3390/app14219675
- Jurendić, T., Ščetar, M. (2021). Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review. Antioxidants, 10 (7), 1052. https://doi.org/10.3390/antiox10071052
- Denev, P., Číž, M., Kratchanova, M., Blazheva, D. (2019). Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities. Food Chemistry, 284, 108–117. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108
- Ghendov-Mosanu, A., Ungureanu-Iuga, M., Mironeasa, S., Sturza, R. (2022). Aronia Extracts in the Production of Confectionery Masses. Applied Sciences, 12 (15), 7664. https://doi.org/10.3390/app12157664
- Mesárošová, A., Bobko, M., Jurčaga, L., Bobková, A., Poláková, K., Demianová, A. et al. (2024). Chokeberry (Aronia melanocarpa) as natural antioxidant for the meat industry. Czech Journal of Food Sciences, 42 (3), 184–191. https://doi.org/10.17221/38/2024-cjfs
- Park, M.-J., Kim, H.-K., Choi, K.-K., Koo, B.-Y., Lee, S.-K. (2016). Fermentation Characteristics of Makgeolli Containing Aronia (Aronia melanocarpa, Black chokeberry). Korean Journal of Food Science and Technology, 48 (1), 27–35. https://doi.org/10.9721/kjfst.2016.48.1.27
- Pădureţ, S., Ghinea, C., Prisacaru, A. E., Leahu, A. (2024). Physicochemical, Textural, and Antioxidant Attributes of Yogurts Supplemented with Black Chokeberry: Fruit, Juice, and Pomace. Foods, 13 (20), 3231. https://doi.org/10.3390/foods13203231
- Plessas, S., Mantzourani, I., Terpou, A., Bekatorou, A. (2023). Assessment of the Physicochemical, Antioxidant, Microbial, and Sensory Attributes of Yogurt-Style Products Enriched with Probiotic-Fermented Aronia melanocarpa Berry Juice. Foods, 13 (1), 111. https://doi.org/10.3390/foods13010111
- Köpsel, M., Ozkan, G., Esatbeyoglu, T. (2025). Metabolic fate of chokeberry (Aronia melanocarpa) phenolics in different food matrices. Current Research in Food Science, 10, 100967. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2024.100967
- Gandova, V., Petrova, I. (2024). Black chokeberry (Aronia melanocarpa) copigmentation reaction: Thermodynamic and kinetic investigations. BIO Web of Conferences, 122, 01001. https://doi.org/10.1051/bioconf/202412201001
- Błaszak, M., Lachowicz-Wiśniewska, S., Kapusta, I., Szewczuk, M., Ochmian, I. (2025). Enhanced Extraction of Polyphenols, Physicochemical Properties, and Microbial Control in Vitis vinifera L. Juice Using Ultrasound-Assisted Maceration. Molecules, 30 (3), 587. https://doi.org/10.3390/molecules30030587
- Witczak, T., Stępień, A., Gumul, D., Witczak, M., Fiutak, G., Zięba, T. (2021). The influence of the extrusion process on the nutritional composition, physical properties and storage stability of black chokeberry pomaces. Food Chemistry, 334, 127548. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127548
- Jia, G., Jiang, M., Sun, A., Gan, Z. (2022). Quality Changes in Black Chokeberry Juice Treated by Thermal-Assisted High Hydrostatic Pressure during Cold Storage. Molecules, 27 (18), 5892. https://doi.org/10.3390/molecules27185892
- Schmid, V., Steck, J., Mayer-Miebach, E., Behsnilian, D., Briviba, K., Bunzel, M. et al. (2020). Impact of defined thermomechanical treatment on the structure and content of dietary fiber and the stability and bioaccessibility of polyphenols of chokeberry (Aronia melanocarpa) pomace. Food Research International, 134, 109232. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109232
- Samilyk, M., Helikh, A., Bolgova, N., Potapov, V., Sabadash, S. (2020). The application of osmotic dehydration in the technology of producing candied root vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 13–20. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.204664
- Samilyk, M., Illiashenko, Y. (2024). Research of quality indicators of jelly from rowan powder. EUREKA: Life Sciences, 4, 50–56. https://doi.org/10.21303/2504-5695.2024.003586
- Samilyk, M., Bal’-Prylipko, L., Korniienko, D., Paska, M., Ryzhkova, T., Yatsenko, I. et al. (2023). Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 65–72. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885
- Sylla, B., Osman, L., Sharma, P., Green, B. V., Abdelmotalab, M., Ristvey, A. G., Volkis, V. V. (2024). The Influence of Temperature on the Antioxidants of Aronia mitschurinii Fruit Juice and Drinks. ACS Omega, 9 (46), 46074–46090. https://doi.org/10.1021/acsomega.4c06369
- Borowska, S., Tomczyk, M., Strawa, J. W., Brzóska, M. M. (2020). Estimation of the Chelating Ability of an Extract from Aronia melanocarpa L. Berries and Its Main Polyphenolic Ingredients Towards Ions of Zinc and Copper. Molecules, 25 (7), 1507. https://doi.org/10.3390/molecules25071507
- Yang, H., Kim, Y.-J., Shin, Y. (2019). Influence of Ripening Stage and Cultivar on Physicochemical Properties and Antioxidant Compositions of Aronia Grown in South Korea. Foods, 8 (12), 598. https://doi.org/10.3390/foods8120598
- Tasinov, O., Dincheva, I., Badjakov, I., Grupcheva, C., Galunska, B. (2022). Comparative Phytochemical Analysis of Aronia melanocarpa L. Fruit Juices on Bulgarian Market. Plants, 11 (13), 1655. https://doi.org/10.3390/plants11131655
- Bae, S., Choi, J.-Y., Lee, H.-J., Kim, J., Moon, K.-D. (2020). The effect of osmotic dehydration pretreatment with sweetenerson the quality of dried aronia berries. Korean Journal of Food Preservation, 27 (4), 468–475. https://doi.org/10.11002/kjfp.2020.27.4.468
- Wójtowicz, A., Combrzyński, M., Biernacka, B., Różyło, R., Bąkowski, M., Wojtunik-Kulesza, K. et al. (2023). Fresh Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits as Valuable Additive in Extruded Snack Pellets: Selected Nutritional and Physiochemical Properties. Plants, 12 (18), 3276. https://doi.org/10.3390/plants12183276
- Trenka, M., Nawirska-Olszańska, A., Oziembłowski, M. (2020). Analysis of Selected Properties of Fruits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa L.) from Organic and Conventional Cultivation. Applied Sciences, 10 (24), 9096. https://doi.org/10.3390/app10249096
- Mari, A., Parisouli, D. N., Krokida, M. (2024). Exploring Osmotic Dehydration for Food Preservation: Methods, Modelling, and Modern Applications. Foods, 13 (17), 2783. https://doi.org/10.3390/foods13172783
- Hassan, N. A. A., Mousa, E. A. M., Elbassiony, K. R. A., Ali, M. I. K. (2024). Effect of osmotic dehydration and gamma irradiation on quality characteristics of dried vegetable slices. Journal of Food Measurement and Characterization, 18 (11), 9181–9194. https://doi.org/10.1007/s11694-024-02869-0
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Maryna Samilyk, Yana Illіashenko, Svetlana Tkachuk, Tetiana Prylipko, Tetiana Koval

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.




