Методологія виявлення домішки курячого жиру у соняшниковій олії

Автор(и)

  • Володимир Анатолійович Кіщенко ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4, Україна https://orcid.org/0000-0003-2062-9749
  • Ірина Володимирівна Левчук ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4, Україна https://orcid.org/0000-0003-4690-0509
  • Ольга Валеріївна Голубець ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4, Україна https://orcid.org/0000-0002-3364-8482
  • Валентина Кузьмівна Тимченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5141-3807
  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.53279

Ключові слова:

фальсифікація, соняшникова олія, курячий жир, жирнокислотний, ацилгліцериновий склад, стеринова фракція

Анотація

У статті представлено результати дослідження щодо можливості використання методів визначення жирнокислотного, ацилгліцеринового і складу стеринової фракції для виявлення фальсифікації соняшникової олії курячим жиром. Показано, що основним методом виявлення фальсифікації є метод визначення складу стеринової фракції, який дозволяє виявити навіть 0,5 % сторонньої домішки тваринного походження, а додатковим – метод визначення індивідуального ацилгліцеринового складу. 

Біографії авторів

Володимир Анатолійович Кіщенко, ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції

Ірина Володимирівна Левчук, ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень

Ольга Валеріївна Голубець, ДП «Укрметртестстандарт», 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Науково-методична лабораторія хроматографічних досліджень 

Валентина Кузьмівна Тимченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Eller, K. I., Volkovich, S. V. (2006). Analiticheskie metody kontrolia kachestva i podlinnosti maslozhirovoi produktsii. Masla i zhiry, 11 (69), 16.
  2. DSTU ISO 558:2001. Zhyry ta olii tvarynni i roslynni. Analizuvannia metodom hazovoi khromatohrafii metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot. (2002). Effective from 2003-01-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 8.
  3. DSTU ISO 3594:2001. Zhyr molochnyi. Vyiavlennia roslynnoho zhyru metodom hazoridynnoi khromatohrafii steryniv (kontrolnyi metod). (2002). Effective from 2003-01-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 7.
  4. DSTU ISO 6799:2002. Zhyry ta olii tvarynni i roslynni. Vyznachannia skladu sterynovoi fraktsii. Hazokhromatohrafichnyi metod. (2003). Effective from 2003-04-01. Kyiv: Derzhkomitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 8.
  5. Demidov, I. N., Timchenko, V. K., Golodniak, V. A., Fediakina, Z. P. (2015). Tehnologicheskie aspekty ispol'zovaniia zhivotnyh zhirov v proizvodstve margarinovoi produktsii. Oliino-zhyrovyi kompleks, 2 (49), 29–31.
  6. Abidi, S. L. (2001, November). Chromatographic analysis of plant sterols in foods and vegetable oils. Journal of Chromatography A, Vol. 935, № 1-2, 173–201. doi:10.1016/s0021-9673(01)00946-3
  7. Xu, B., Li, P., Ma, F., Wang, X. et al. (2015, July). Detection of virgin coconut oil adulteration with animal fats using quantitative cholesterol by GC×GC–TOF/MS analysis. Food Chemistry, Vol. 178, 128–135. doi:10.1016/j.foodchem.2015.01.035
  8. Buchgraber, M., Ulberth, F., Emons, H., Anklam, E. (2004, September). Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques. European Journal of Lipid Science and Technology, Vol. 106, № 9, 621–648. doi:10.1002/ejlt.200400986
  9. Rohman, A., Triyana, K., Sismindari, Erwanto, Y. (2012). Differentiation of lard and other animal fats based on triacylglycerols composition and principal component analysis. International Food Research Journal, Vol. 19, № 2, 475–479.
  10. Marikkar, J. M. N., Dzulkifly, M. H., Nadiha, M. Z. N., Man, Y. B. C. (2012, May). Detection of Animal Fat Contaminations in Sunflower Oil By Differential Scanning Calorimetry. International Journal of Food Properties, Vol. 15, № 3, 683–690. doi:10.1080/10942912.2010.498544
  11. Levchuk, I. V., Kishchenko, V. A., Tymchenko, V. K., Kunytsia, K. V. (2015). Suchasni metody identyfikatsii olii ta zhyriv u tekhnokhimkontroli zhyropererobnoho vyrobnytstva. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI», 48 (1090), 137–145.
  12. DSTU 4492. Oliia soniashnykova. Tekhnichni umovy. With the change № 1 from 01.04.2010. (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 12.
  13. DSTU ISO 5509-2002. Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot. (2010). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 26.
  14. ISO 12228:1999. Animal and vegetable fats and oils. Determination of individual and total sterols contents. Gas chromatographic method. (15.05.1999). Available: http://dx.doi.org/10.3403/01639394u

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-26

Як цитувати

Кіщенко, В. А., Левчук, І. В., Голубець, О. В., Тимченко, В. К., & Куниця, К. В. (2015). Методологія виявлення домішки курячого жиру у соняшниковій олії. Technology Audit and Production Reserves, 6(4(26), 4–8. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.53279

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості