Методологія виявлення домішки курячого жиру у соняшниковій олії
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.53279Ключові слова:
фальсифікація, соняшникова олія, курячий жир, жирнокислотний, ацилгліцериновий склад, стеринова фракціяАнотація
У статті представлено результати дослідження щодо можливості використання методів визначення жирнокислотного, ацилгліцеринового і складу стеринової фракції для виявлення фальсифікації соняшникової олії курячим жиром. Показано, що основним методом виявлення фальсифікації є метод визначення складу стеринової фракції, який дозволяє виявити навіть 0,5 % сторонньої домішки тваринного походження, а додатковим – метод визначення індивідуального ацилгліцеринового складу.
Посилання
- Eller, K. I., Volkovich, S. V. (2006). Analiticheskie metody kontrolia kachestva i podlinnosti maslozhirovoi produktsii. Masla i zhiry, 11 (69), 16.
- DSTU ISO 558:2001. Zhyry ta olii tvarynni i roslynni. Analizuvannia metodom hazovoi khromatohrafii metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot. (2002). Effective from 2003-01-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 8.
- DSTU ISO 3594:2001. Zhyr molochnyi. Vyiavlennia roslynnoho zhyru metodom hazoridynnoi khromatohrafii steryniv (kontrolnyi metod). (2002). Effective from 2003-01-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 7.
- DSTU ISO 6799:2002. Zhyry ta olii tvarynni i roslynni. Vyznachannia skladu sterynovoi fraktsii. Hazokhromatohrafichnyi metod. (2003). Effective from 2003-04-01. Kyiv: Derzhkomitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 8.
- Demidov, I. N., Timchenko, V. K., Golodniak, V. A., Fediakina, Z. P. (2015). Tehnologicheskie aspekty ispol'zovaniia zhivotnyh zhirov v proizvodstve margarinovoi produktsii. Oliino-zhyrovyi kompleks, 2 (49), 29–31.
- Abidi, S. L. (2001, November). Chromatographic analysis of plant sterols in foods and vegetable oils. Journal of Chromatography A, Vol. 935, № 1-2, 173–201. doi:10.1016/s0021-9673(01)00946-3
- Xu, B., Li, P., Ma, F., Wang, X. et al. (2015, July). Detection of virgin coconut oil adulteration with animal fats using quantitative cholesterol by GC×GC–TOF/MS analysis. Food Chemistry, Vol. 178, 128–135. doi:10.1016/j.foodchem.2015.01.035
- Buchgraber, M., Ulberth, F., Emons, H., Anklam, E. (2004, September). Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques. European Journal of Lipid Science and Technology, Vol. 106, № 9, 621–648. doi:10.1002/ejlt.200400986
- Rohman, A., Triyana, K., Sismindari, Erwanto, Y. (2012). Differentiation of lard and other animal fats based on triacylglycerols composition and principal component analysis. International Food Research Journal, Vol. 19, № 2, 475–479.
- Marikkar, J. M. N., Dzulkifly, M. H., Nadiha, M. Z. N., Man, Y. B. C. (2012, May). Detection of Animal Fat Contaminations in Sunflower Oil By Differential Scanning Calorimetry. International Journal of Food Properties, Vol. 15, № 3, 683–690. doi:10.1080/10942912.2010.498544
- Levchuk, I. V., Kishchenko, V. A., Tymchenko, V. K., Kunytsia, K. V. (2015). Suchasni metody identyfikatsii olii ta zhyriv u tekhnokhimkontroli zhyropererobnoho vyrobnytstva. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI», 48 (1090), 137–145.
- DSTU 4492. Oliia soniashnykova. Tekhnichni umovy. With the change № 1 from 01.04.2010. (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 12.
- DSTU ISO 5509-2002. Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot. (2010). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 26.
- ISO 12228:1999. Animal and vegetable fats and oils. Determination of individual and total sterols contents. Gas chromatographic method. (15.05.1999). Available: http://dx.doi.org/10.3403/01639394u
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.