Удосконалення оцінки якості свіжих томатних овочів та формування споживних властивостей продуктів їх переробки

Автор(и)

  • Дмитро Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4792-3465
  • Катерина Вікторівна Сподар Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6799-7701
  • Микола Семенович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2730-1984

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.56094

Ключові слова:

томатоовочі, товарознавча оцінка, пробопідготовка, рідка та тверда фаза, споживні властивості

Анотація

Розроблено та науково обґрунтовано прийоми та параметри нового способу підготовки проб рослинної сировини до товарознавчого аналізу, основними особливостями якого є отримання оборотної рідкої фази. Досліджено відмінності в електрофізичних, кріоскопічних, термодинамічних та оптичних властивостях рідких фаз із томатів та перцю солодкого різних умов вирощування. Вивчено споживні властивості отриманих овочевих рідких та твердих фаз та запропоновано шляхи подальшого їх використання.

Біографії авторів

Дмитро Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

 

Катерина Вікторівна Сподар, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Микола Семенович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Zhykova, N. (2002). The role of development cooperation in agrosub [Rol kooperatsii u rozvytku ovochivnytskoho pidkompleksu]. APK: economics, management, 11, 74–77.
  2. Shafranov, A. (2003). The efficiency of production and its growth factors [Efektyvnist vyrobnytstva ta faktory yii zrostannia]. APK: economics, management, 4, 52–58.
  3. Orlova, N., Belinska, S., Kameneva, N. (2011). Rheological properties of semi-frozen vegetables tomato [Reolohichni vlastyvosti zamorozhenykh napivfabrykativ iz tomatnykh ovochiv]. Products & Markets, 2, 144–149.
  4. Orlova, N., Malinovska, N. (2008). Assessment of quality frozen tomatoes [Otsіnyuvannya yakosty zamorozhenikh tomatіv]. Standardization. Certification. Quality, 2, 66–69.
  5. Orlova, N., Kameneva, N. (2009). Assessment of quality quick-semi «Vegetable Lecho» [Otsinka yakosti shvydkozamorozhenoho napivfabrykatu «Lecho ovocheve»]. Products & Markets, 1, 97–103.
  6. Dybinina, A., Kyzyahmetova, A., Letuta, T. (2008). Assessment of quality hybrids of sweet pepper [Otsinka yakosti hibrydiv pertsiu solodkoho]. Improving food quality, 1, 26–31.
  7. Dybinina, A., Olhovska, V. (2003). Localization of heavy metals in fruits of different botanical varieties of tomatoes [Lokalizatsiia vazhkykh metaliv u plodakh tomativ riznykh botanichnykh sortiv]. Equipment and technology of food production, 8, 210–213.
  8. Mogyoródi, F. (2008, April). Formation and role of colloid material structures and surfaces in chemical reaction system: Part II. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, Vol. 319, № 1-3, 218–225. doi:10.1016/j.colsurfa.2007.11.052
  9. Vojtylov, V. V., Petrov, M. P., Spartakov, A. A., Trusov, A. A. (2013, April). The effect of the size of particles on optical and electrooptical properties of colloids. Optics and Spectroscopy, Vol. 114, 4, 630–638. doi:10.1134/s0030400x13030272
  10. Harned, H. S., Owen, B. B. (1952). The Physical Chemistry of Electrolytic Solutions. Ed. 2. Moscow, 629.
  11. Telesnin, R. (1965). Molecular Physics [Molekuliarnaia fizika]. Moscow: Vyschaya schola, 298.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-26

Як цитувати

Одарченко, Д. М., Сподар, К. В., & Одарченко, М. С. (2015). Удосконалення оцінки якості свіжих томатних овочів та формування споживних властивостей продуктів їх переробки. Technology Audit and Production Reserves, 6(4(26), 20–25. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.56094

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості