Дослідження змін м’якого тіла молюска прісноводного під впливом термічної обробки в технології напівфабрикату варено-замороженого

Автор(и)

  • Tatyana Golovko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7059-3620
  • Nikolay Golovko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1778-4847
  • Anna Gelikh Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-3769-1231

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.100108

Ключові слова:

прісноводні двостулкові молюски роду Anodonta, ступінь пенетрації м’якого тіла, напівфабрикат варено-заморожений

Анотація

Визначено вологоутримуючу здатність та рН двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України. Проведено дослідження динаміки змін білка, вологи, маси, а також вплив зміни ступеня пенетрації м’якого тіла прісноводних молюсків роду Anodonta в процесі термічної обробки на органолептичні властивості напівфабрикату з його використанням. На основі отриманих даних обґрунтовано технологію напівфабрикату варено-замороженого.

Біографії авторів

Tatyana Golovko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства в митній справі

Nikolay Golovko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства в митній справі

Anna Gelikh, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська 333, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра товарознавства в митній справі

Посилання

  1. Andalecio, M. N., Peralta, E. M., Napata, R. P., Laureta, L. V. (2014). Consumers’ behavior towards cultured oyster and mussel in Western Visayas, Philippines. Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation, 7 (2), 116–136.
  2. Golovko, N., Golovko, T., Gelikh, А. (2015). Investigation of amino acid structure of proteins of freshwater bivalve mussels from the genus Anodonta of the northern Ukraine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77)), 10–16. doi:10.15587/1729-4061.2015.51072
  3. Golovko, N., Golovko, T., Gelikh, А. (2016). Research of fatty acid and mineral composition of soft body of freshwater bivalves (genus Anodonta) in the northern Ukraine. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(29)), 17–23. doi:10.15587/2312-8372.2016.71112
  4. Golovko, N., Golovko, T., Gelikh, А. (2015). Research qualitative composition of minerals soft body freshwater bivalve mussels of the genus Anodonta and marine counterpart ‑ the mussels of the genus Mytilus. Progressive engineering and technology of food production enterprises, catering business and trade, 2 (22), 270–278.
  5. Marusic, N., Vidacek, S., Medic, H., Petrak, T. (2010). Growth of Mussels (Mytilus galloprovincialis) on the East Coast of Istria. Croatian Journal of Fisheries, 68 (1), 19–25.
  6. Furlan, E. F., Galvao, J. A., Salan, E. O., Yokoyama, V. A., Oetterer, M. (2007). Estabilidade físico-química e mercado do mexilhão (Perna perna) cultivado em Ubatuba – SP. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 27 (3), 516–523. doi:10.1590/s0101-20612007000300015
  7. Lima, F. C., Abreu, M. G., Mesquita, E. F. M. (2001). Monitoramento histopatológico de mexilhão Perna perna da Lagoa de Itaipu, Niterói, RJ. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 53 (2), 1–5. doi:10.1590/s0102-09352001000200013
  8. Salan, E. O., Galvao, J. A., Furlan, E. F., Porto, E., Gallo, C. R., Oetterer, M. (2008). Quality of mussels cultivated and commercialized in Ubatuba, SP, Brazil: monitoration Bacillus cereus and Staphylococcus aureus growth after post-harvest processing. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 28 (1), 152–159. doi:10.1590/s0101-20612008000100022
  9. Tribuzi, G., De Aragao, G. M. F., Laurindo, J. B. (2015). Processing of chopped mussel meat in retort pouch. Food Science and Technology (Campinas), 35 (4), 612–619. doi:10.1590/1678-457x.6698
  10. Bogdanov, V. D., Volotka, F. B. (2012). Technological-chemical characteristic of the Far Eastern dace and striped mullet. Izvestiia TINRO (Tihookeanskogo nauchno-issledovatel'skogo rybohoziaistvennogo tsentra), 170, 271–282.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-30

Як цитувати

Golovko, T., Golovko, N., & Gelikh, A. (2017). Дослідження змін м’якого тіла молюска прісноводного під впливом термічної обробки в технології напівфабрикату варено-замороженого. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34), 36–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.100108

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження