Дослідження рухливості молекул води в виробах з пінною структурою та підвищеним вмістом йоду

Автор(и)

  • Gregoriy Deynichenko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Galina Djukareva Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-6279-0859
  • Aleksandr Dyakov Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-8163-8019
  • Igor Pavliuk Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-0879-7555

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.100183

Ключові слова:

пінна структура, ядерно-магнітний резонанс, еламін, полідисперсні системи, спін-спінова релаксація, ламінарія

Анотація

Досліджено вироби з пінною структурою з метою отримання нових функціональних продуктів харчування. Показано вплив еламіну на піностійкість та підвищення густини піни. Дослідження часу спін-спінової релаксації показує, що еламін має здатність утворювати з вологою у продукті міцні зв’язки, що призводить до зменшення кількості вільної рідини, переводячи її у зв’язаний стан.

Біографії авторів

Gregoriy Deynichenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра обладнання харчової та готельної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Galina Djukareva, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства в митній справі

Aleksandr Dyakov, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Igor Pavliuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Посилання

  1. TU U 00382119-02-99. Elamin sukhyi poroshkopodibnyi. (2000). Introduced: 01.01.2000. Kyiv, 12.
  2. Derevianko, L. P. (1999). Elamin – iodiruiushchaia radiozashchitnaia dobavka iz morskoi kapusty. Kyiv, 32.
  3. Erickson, P. S., Marston, S. P., Gemmel, M., Deming, J., Cabral, R. G., Murphy, M. R., Marden, J. I. (2012). Short communication: Kelp taste preferences by dairy calves1. Journal of Dairy Science, 95 (2), 856–858. doi:10.3168/jds.2011-4826
  4. Marston, S. P., Spangler, D. A., Whitehouse, N. L., Erickson, P. S. (2009). Addition of a Silage Preservative Reduces Spoilage in Wet Brewers Grain1. The Professional Animal Scientist, 25 (3), 388–392. doi:10.15232/s1080-7446(15)30730-0
  5. Fingas, M. (2004). Formation of water-in-oil emulsions and application to oil spill modelling. Journal of Hazardous Materials, 107 (1-2), 37–50. doi:10.1016/j.jhazmat.2003.11.008
  6. Urdahl, O., Sjoblom, J. (1995). Water-in-crude oil emulsions from the Norwegian Continental Shelf. A stabilization and destabilization study. Journal of Dispersion Science and Technology, 16 (7), 557–574. doi:10.1080/01932699508943707
  7. Heins, B. J., Chester-Jones, H. (2015). Effect of feeding kelp on growth and profitability of group-fed calves in an organic production system. The Professional Animal Scientist, 31 (4), 368–374. doi:10.15232/pas.2015-01390
  8. Holdt, S. L., Kraan, S. (2011). Bioactive compounds in seaweed: functional food applications and legislation. Journal of Applied Phycology, 23 (3), 543–597. doi:10.1007/s10811-010-9632-5
  9. Kim, S.-K., Mendis, E. (2006). Bioactive compounds from marine processing byproducts – A review. Food Research International, 39 (4), 383–393. doi:10.1016/j.foodres.2005.10.010
  10. Sutherland, A. D., Varela, J. C. (2014). Comparison of various microbial inocula for the efficient anaerobic digestion of Laminaria hyperborea. BMC Biotechnology, 14 (1), 7. doi:10.1186/1472-6750-14-7
  11. TU U 15.8-01566330-250:2010. Zefir z kontsentratom elaminu sukhoho. (2010). Kyiv, 20.
  12. Biletska, Ya. O. (2012). Formuvannia yakosti zefiru z vykorystanniam elaminu ta yahidnykh piure. Kharkiv: KhDUKhT, 21.
  13. In: Sadoc, J. F., Rivier, N. (1999). Foams and Emulsions. Springer Netherlands, 348. doi:10.1007/978-94-015-9157-7
  14. Losche, A. (1957). Kerninduktion. Berlin: Deutscher Verlag der Wissenschaften, 605.
  15. Farrar, T. C., Becker, E. D. (1971). Free Induction and Spin Echoes. Pulse and Fourier Transform NMR, 18–33. doi:10.1016/b978-0-08-091812-9.50007-7

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-30

Як цитувати

Deynichenko, G., Djukareva, G., Dyakov, A., & Pavliuk, I. (2017). Дослідження рухливості молекул води в виробах з пінною структурою та підвищеним вмістом йоду. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34), 47–50. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.100183

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження