Експериментальні дослідження параметрів струминного гомогенізатору молока з роздільним подаванням вершків

Автор(и)

  • Alexandr Kovalyov Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-4390-462X
  • Kyrylo Samoichuk Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • Nadiya Palyanichka Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • Valentуna Verkholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Valeriy Yanakov Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-5318-8479

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.103240

Ключові слова:

струминний гомогенізатор, роздільна подача вершків, канал подавання вершків, діаметр жирової кульки

Анотація

Визначено, що зменшення розміру жирових кульок до рівня клапанних гомогенізаторів забезпечується при діаметрі каналу подавання вершків 0,6 мм і розмірі центрального каналу 2 мм. Встановлено, що основним фактором, що визначає процес диспергування жирової фази молока, є швидкість потоку. Причому зменшення розмірів часток при зростанні швидкості потоку має прямо пропорційний характер.

Біографії авторів

Alexandr Kovalyov, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Асистент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Kyrylo Samoichuk, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Nadiya Palyanichka, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Valentуna Verkholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Valeriy Yanakov, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доцент, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Посилання

  1. Fialkova, E. A. (2006). Gomogenizatsiia. Novyi vzgliad. St. Petersburg: GIORD, 392.
  2. Walstra, P., Wouters, J. T. M., Geurts, T. J. (2005). Homogenization. Dairy Science and Technology. Ed. 2. CRC Press, 279–298. doi:10.1201/9781420028010.ch9
  3. Pickering, C. J. D., Halliwell, N. A. (1984). Laser speckle photography and particle image velocimetry: photographic film noise. Applied Optics, 23 (17), 2961–2969. doi:10.1364/ao.23.002961
  4. Feigl, K., Megias-Alguacil, D., Fischer, P., Windhab, E. J. (2007). Simulation and experiments of droplet deformation and orientation in simple shear flow with surfactants. Chemical Engineering Science, 62 (12), 3242–3258. doi:10.1016/j.ces.2007.02.008
  5. Innings, F., Tragardh, C. (2005). Visualization of the Drop Deformation and Break-Up Process in a High Pressure Homogenizer. Chemical Engineering & Technology, 28 (8), 882–891. doi:10.1002/ceat.200500080
  6. Samoichuk, K. O. (2008). Obgruntuvannia parametriv ta rezhymiv roboty protytechiino-strumenevoho dysperhatora moloka. Donetsk, 20.
  7. Deinychenko, G., Samoichuk, K., Kovalyov, O. (2016). Constructions of jet mixing dispergators of milk fat phase. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 16 (1), 219–228.
  8. Samoichuk, K., Kovalyov, O., Sultanova, V. (2015). The quality and the energy efficiency in a jet – mixing homogenization of milk process with the separated giving of creams. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 15 (1), 241–249.
  9. Stankiewicz, A. I., Moulijn, J. A. (2000, January). Process Intensification: Transforming Chemical Engineering. Chemical Engineering Progress, 20–34.
  10. Glasgow, I., Aubry, N. (2003). Enhancement of microfluidic mixing using time pulsing. Lab Chip, 3 (2), 114–120. doi:10.1039/b302569a
  11. Kessler, H. G. (2002). Food and Bio Process Engineering Dairy Technology. Ed. 5. Germany, Munchen: Verlag A. Kessler (Publishing House A. Kessler), 694.
  12. Vankova, N., Tcholakova, S., Denkov, N. D., Ivanov, I. B., Vulchev, V. D., Danner, T. (2007). Emulsification in turbulent flow. Journal of Colloid and Interface Science, 312 (2), 363–380. doi:10.1016/j.jcis.2007.03.059
  13. In: Teknotext AB. (1995). Chapter 6.3. Homogenizers. Dairy Processing Handbook. Lund, Sweden: Tetra Pak Processing Systems AB, 115–122.
  14. Liao, Y., Lucas, D. (2009). A literature review of theoretical models for drop and bubble breakup in turbulent dispersions. Chemical Engineering Science, 64 (15), 3389–3406. doi:10.1016/j.ces.2009.04.026
  15. Bothe, D., Stemich, C., Warnecke, H.-J. (2006). Fluid mixing in a T-shaped micro-mixer. Chemical Engineering Science, 61 (9), 2950–2958. doi:10.1016/j.ces.2005.10.060
  16. Chung, C. K., Shih, T. R. (2007). Effect of geometry on fluid mixing of the rhombic micromixers. Microfluidics and Nanofluidics, 4 (5), 419–425. doi:10.1007/s10404-007-0197-9
  17. Cortes-Quiroz, C. A., Azarbadegan, A., Zangeneh, M. (2017). Effect of channel aspect ratio of 3-D T-mixer on flow patterns and convective mixing for a wide range of Reynolds number. Sensors and Actuators B: Chemical, 239, 1153–1176. doi:10.1016/j.snb.2016.08.116
  18. Fani, A., Camarri, S., Salvetti, M. V. (2013). Investigation of the steady engulfment regime in a three-dimensional T-mixer. Physics of Fluids, 25 (6), 064102. doi:10.1063/1.4809591
  19. Goullet, A., Glasgow, I., Aubry, N. (2006). Effects of microchannel geometry on pulsed flow mixing. Mechanics Research Communications, 33 (5), 739–746. doi:10.1016/j.mechrescom.2006.01.007
  20. Samoichuk, K. O., Kovalev, A. A., Bezditnyi, A. A. (2015). Modelirovanie protsessa struinoi gomogenizatsii moloka s razdel'noi podachei slivok. Vestnik MGUP, 2 (19), 69–76.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-30

Як цитувати

Kovalyov, A., Samoichuk, K., Palyanichka, N., Verkholantseva, V., & Yanakov, V. (2017). Експериментальні дослідження параметрів струминного гомогенізатору молока з роздільним подаванням вершків. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(35), 33–38. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.103240

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження