Експериментальні дослідження параметрів струминного гомогенізатору молока з роздільним подаванням вершків
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.103240Ключові слова:
струминний гомогенізатор, роздільна подача вершків, канал подавання вершків, діаметр жирової кулькиАнотація
Визначено, що зменшення розміру жирових кульок до рівня клапанних гомогенізаторів забезпечується при діаметрі каналу подавання вершків 0,6 мм і розмірі центрального каналу 2 мм. Встановлено, що основним фактором, що визначає процес диспергування жирової фази молока, є швидкість потоку. Причому зменшення розмірів часток при зростанні швидкості потоку має прямо пропорційний характер.
Посилання
- Fialkova, E. A. (2006). Gomogenizatsiia. Novyi vzgliad. St. Petersburg: GIORD, 392.
- Walstra, P., Wouters, J. T. M., Geurts, T. J. (2005). Homogenization. Dairy Science and Technology. Ed. 2. CRC Press, 279–298. doi:10.1201/9781420028010.ch9
- Pickering, C. J. D., Halliwell, N. A. (1984). Laser speckle photography and particle image velocimetry: photographic film noise. Applied Optics, 23 (17), 2961–2969. doi:10.1364/ao.23.002961
- Feigl, K., Megias-Alguacil, D., Fischer, P., Windhab, E. J. (2007). Simulation and experiments of droplet deformation and orientation in simple shear flow with surfactants. Chemical Engineering Science, 62 (12), 3242–3258. doi:10.1016/j.ces.2007.02.008
- Innings, F., Tragardh, C. (2005). Visualization of the Drop Deformation and Break-Up Process in a High Pressure Homogenizer. Chemical Engineering & Technology, 28 (8), 882–891. doi:10.1002/ceat.200500080
- Samoichuk, K. O. (2008). Obgruntuvannia parametriv ta rezhymiv roboty protytechiino-strumenevoho dysperhatora moloka. Donetsk, 20.
- Deinychenko, G., Samoichuk, K., Kovalyov, O. (2016). Constructions of jet mixing dispergators of milk fat phase. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 16 (1), 219–228.
- Samoichuk, K., Kovalyov, O., Sultanova, V. (2015). The quality and the energy efficiency in a jet – mixing homogenization of milk process with the separated giving of creams. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 15 (1), 241–249.
- Stankiewicz, A. I., Moulijn, J. A. (2000, January). Process Intensification: Transforming Chemical Engineering. Chemical Engineering Progress, 20–34.
- Glasgow, I., Aubry, N. (2003). Enhancement of microfluidic mixing using time pulsing. Lab Chip, 3 (2), 114–120. doi:10.1039/b302569a
- Kessler, H. G. (2002). Food and Bio Process Engineering – Dairy Technology. Ed. 5. Germany, Munchen: Verlag A. Kessler (Publishing House A. Kessler), 694.
- Vankova, N., Tcholakova, S., Denkov, N. D., Ivanov, I. B., Vulchev, V. D., Danner, T. (2007). Emulsification in turbulent flow. Journal of Colloid and Interface Science, 312 (2), 363–380. doi:10.1016/j.jcis.2007.03.059
- In: Teknotext AB. (1995). Chapter 6.3. Homogenizers. Dairy Processing Handbook. Lund, Sweden: Tetra Pak Processing Systems AB, 115–122.
- Liao, Y., Lucas, D. (2009). A literature review of theoretical models for drop and bubble breakup in turbulent dispersions. Chemical Engineering Science, 64 (15), 3389–3406. doi:10.1016/j.ces.2009.04.026
- Bothe, D., Stemich, C., Warnecke, H.-J. (2006). Fluid mixing in a T-shaped micro-mixer. Chemical Engineering Science, 61 (9), 2950–2958. doi:10.1016/j.ces.2005.10.060
- Chung, C. K., Shih, T. R. (2007). Effect of geometry on fluid mixing of the rhombic micromixers. Microfluidics and Nanofluidics, 4 (5), 419–425. doi:10.1007/s10404-007-0197-9
- Cortes-Quiroz, C. A., Azarbadegan, A., Zangeneh, M. (2017). Effect of channel aspect ratio of 3-D T-mixer on flow patterns and convective mixing for a wide range of Reynolds number. Sensors and Actuators B: Chemical, 239, 1153–1176. doi:10.1016/j.snb.2016.08.116
- Fani, A., Camarri, S., Salvetti, M. V. (2013). Investigation of the steady engulfment regime in a three-dimensional T-mixer. Physics of Fluids, 25 (6), 064102. doi:10.1063/1.4809591
- Goullet, A., Glasgow, I., Aubry, N. (2006). Effects of microchannel geometry on pulsed flow mixing. Mechanics Research Communications, 33 (5), 739–746. doi:10.1016/j.mechrescom.2006.01.007
- Samoichuk, K. O., Kovalev, A. A., Bezditnyi, A. A. (2015). Modelirovanie protsessa struinoi gomogenizatsii moloka s razdel'noi podachei slivok. Vestnik MGUP, 2 (19), 69–76.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Alexandr Kovalyov, Kyrylo Samoichuk, Nadiya Palyanichka, Valentуna Verkholantseva, Valeriy Yanakov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.