Обґрунтування вибору оптимальних концентрацій діючих речовин антиоксидантної композиції для обробки плодів перед зберіганням

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Igor Velichko https://orcid.org/0000-0003-1249-774X
  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Olena Danchenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська 20, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-7041-3706
  • Luidmila Kurcheva Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-8225-3399
  • Baiberova Svitlana Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0003-1875-6458

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.105630

Ключові слова:

обробка плодів антиоксидантною композицією, подовження терміну зберігання, щодобові втрати при зберіганні

Анотація

Розроблена антиоксидантна композиція на основі іонолу, диметилсульфоксиду та лецитину, застосування якої сприятиме подовженню терміну зберігання плодів з мінімальним рівнем щодобових втрат. Проведеною оптимізацією встановлено, що при зберіганні плодів яблуні та груші концентрація дистинолу повинна бути на рівні 0,041…0,042 %, концентрація лецитину – 2,9 %, при зберіганні плодів сливи відповідно: дистинолу – 0,022 %, лецитину – 3,4 %. 

Біографії авторів

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Igor Velichko

Кандидат фізико-математичних наук, доцент

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Olena Danchenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська 20, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра органічної і біологічної хімії

Luidmila Kurcheva, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Baiberova Svitlana, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, асистент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Посилання

  1. Slavin, J. L., Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3 (4), 506–516. doi:10.3945/an.112.002154
  2. Liu, R. H., Eberhardt, M. V., Lee, C. Y. (2000). Nutrition: Antioxidant activity of fresh apples. Nature, 405 (6789), 903–904. doi:10.1038/35016151
  3. Lipinski, B., Hanson, C., Waite, R., Searchinger, T., Lomax, J., Kitinoja, L. (2013, June). Reducing Food Loss and Waste. Creating a Sustainable Food Future, Installment Two. World Resources Institute. Available: http://www.wri.org/publication/reducing-food-loss-and-waste
  4. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Kurchev, S.( (2016). The study of mass loss intensity of plum fruits during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(79)), 42–48. doi:10.15587/1729-4061.2016.59694
  5. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82)), 62–68. doi:10.15587/1729-4061.2016.76235
  6. Miller, F. A., Silva, C. L. M., Brandao, T. R. S. (2013). A Review on Ozone-Based Treatments for Fruit and Vegetables Preservation. Food Engineering Reviews, 5 (2), 77–106. doi:10.1007/s12393-013-9064-5
  7. Priss, O. (2015). Chilling-injury reduction during the storage of tomato fruits by heat treatment with antioxidants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6(73)), 38–43. doi:10.15587/1729-4061.2015.37171
  8. Serdyuk, M., Baiberova, S. (2015). Oxidative stress and antioxidant systems of apple fruits protection. Journal Food Science and Technology, 9 (2), 79–85. doi:10.15673/2073-8684.31/2015.44279
  9. Rasooli, I. (2007). Food Preservation – A Biopreservative Approach. Global Science Books. Food, 1 (2), 111–136.
  10. Hodges, D. M. (2003). Postharvest oxidative stress in horticultural crops. CRC Press, 266.
  11. Blanpded, G. (1993). Effect of repeated postharvest applications of butylated hydroxytoluene (BHT) on storage scald of apples. Proceedings of the Sixth International Controlled Atmosphere Research Conference, 2. Ithaca, New York, 466–469.
  12. Priss, O., Kalitka, V. (2015). Effect of heat treatment with antioxidants on oxygen radical scavenging during storage of zucchini squash. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(77)), 47–53. doi:10.15587/1729-4061.2015.56188
  13. Kalitka, V. V., Donchenko, G. V. (1995). Vyvchennia antyoksydantovoi aktyvnosti preparatu dystynol za umov in vitro. The Ukrainian Biochemical Journal, 67 (4), 87–92.
  14. Pegg, D. E. (2007). Principles of Cryopreservation. Methods in Molecular Biology, 39–57. doi:10.1007/978-1-59745-362-2_3
  15. Kalitka, V. V., Kovtun, M. E., Priss, O. P. (1997). Primenenie antioksidantov dlia dlitel'nogo hraneniia plodov semechkovyh kul'tur. Tehnika v sel'skohoziaistvennom proizvodstve. Trudy Tavricheskoi gosudarstvennoi agrotehnicheskoi akademii, 1 (1), 29–31.
  16. Palacios, L. E., Wang, T. (2005). Egg-yolk lipid fractionation and lecithin characterization. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 82 (8), 571–578. doi:10.1007/s11746-005-1111-4
  17. Sardo, A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. (12.10.2006). Method for processing ruits and vegetables on the base of lecithin. Patent US 20060228458 A1, A23J7/00, A01N31/16, A01N25/32, A23B7/154, A23L3/3481, A23B7/16, A01N25/30, A23D9/00, A23L3/3472. Appl. № 10/552,460. Filed 24.03.2004. Available: http://www.google.ch/patents/US20060228458
  18. Sardo, A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. (01.04.2010). Method for the nematocidal treatment of plants using eugenol and/or lecithin(s) and/or derivatives thereof. Patent US 20100081636 A1, A01N65/00, A01N57/12, A01P5/00. Appl. № 12/450,511. Filed 14.02.2008. Available: http://www.google.ch/patents/US20100081636
  19. Rodriguez, M., Oses, J., Ziani, K., Mate, J. I. (2006). Combined effect of plasticizers and surfactants on the physical properties of starch based edible films. Food Research International, 39 (8), 840–846. doi:10.1016/j.foodres.2006.04.002
  20. Vardanian, R. L., Vardanian, L. R., Aruturian, R. S. et al. (2009). Kineticheskie zakonomernosti okisleniia letsitina i ego stabilizatsiia. Himiia rastitel'nogo syr'ia, 1, 125–130.
  21. Naichenko, V. M., Zamorska, I. L. (2010). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv. Uman: Sochinskyi, 328.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-30

Як цитувати

Serdyuk, M., Velichko, I., Priss, O., Danchenko, O., Kurcheva, L., & Svitlana, B. (2017). Обґрунтування вибору оптимальних концентрацій діючих речовин антиоксидантної композиції для обробки плодів перед зберіганням. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(35), 44–49. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.105630

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження