Обґрунтування вибору оптимальних концентрацій діючих речовин антиоксидантної композиції для обробки плодів перед зберіганням
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.105630Ключові слова:
обробка плодів антиоксидантною композицією, подовження терміну зберігання, щодобові втрати при зберіганніАнотація
Розроблена антиоксидантна композиція на основі іонолу, диметилсульфоксиду та лецитину, застосування якої сприятиме подовженню терміну зберігання плодів з мінімальним рівнем щодобових втрат. Проведеною оптимізацією встановлено, що при зберіганні плодів яблуні та груші концентрація дистинолу повинна бути на рівні 0,041…0,042 %, концентрація лецитину – 2,9 %, при зберіганні плодів сливи відповідно: дистинолу – 0,022 %, лецитину – 3,4 %.
Посилання
- Slavin, J. L., Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3 (4), 506–516. doi:10.3945/an.112.002154
- Liu, R. H., Eberhardt, M. V., Lee, C. Y. (2000). Nutrition: Antioxidant activity of fresh apples. Nature, 405 (6789), 903–904. doi:10.1038/35016151
- Lipinski, B., Hanson, C., Waite, R., Searchinger, T., Lomax, J., Kitinoja, L. (2013, June). Reducing Food Loss and Waste. Creating a Sustainable Food Future, Installment Two. World Resources Institute. Available: http://www.wri.org/publication/reducing-food-loss-and-waste
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Kurchev, S.( (2016). The study of mass loss intensity of plum fruits during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(79)), 42–48. doi:10.15587/1729-4061.2016.59694
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82)), 62–68. doi:10.15587/1729-4061.2016.76235
- Miller, F. A., Silva, C. L. M., Brandao, T. R. S. (2013). A Review on Ozone-Based Treatments for Fruit and Vegetables Preservation. Food Engineering Reviews, 5 (2), 77–106. doi:10.1007/s12393-013-9064-5
- Priss, O. (2015). Chilling-injury reduction during the storage of tomato fruits by heat treatment with antioxidants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6(73)), 38–43. doi:10.15587/1729-4061.2015.37171
- Serdyuk, M., Baiberova, S. (2015). Oxidative stress and antioxidant systems of apple fruits protection. Journal Food Science and Technology, 9 (2), 79–85. doi:10.15673/2073-8684.31/2015.44279
- Rasooli, I. (2007). Food Preservation – A Biopreservative Approach. Global Science Books. Food, 1 (2), 111–136.
- Hodges, D. M. (2003). Postharvest oxidative stress in horticultural crops. CRC Press, 266.
- Blanpded, G. (1993). Effect of repeated postharvest applications of butylated hydroxytoluene (BHT) on storage scald of apples. Proceedings of the Sixth International Controlled Atmosphere Research Conference, 2. Ithaca, New York, 466–469.
- Priss, O., Kalitka, V. (2015). Effect of heat treatment with antioxidants on oxygen radical scavenging during storage of zucchini squash. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(77)), 47–53. doi:10.15587/1729-4061.2015.56188
- Kalitka, V. V., Donchenko, G. V. (1995). Vyvchennia antyoksydantovoi aktyvnosti preparatu dystynol za umov in vitro. The Ukrainian Biochemical Journal, 67 (4), 87–92.
- Pegg, D. E. (2007). Principles of Cryopreservation. Methods in Molecular Biology, 39–57. doi:10.1007/978-1-59745-362-2_3
- Kalitka, V. V., Kovtun, M. E., Priss, O. P. (1997). Primenenie antioksidantov dlia dlitel'nogo hraneniia plodov semechkovyh kul'tur. Tehnika v sel'skohoziaistvennom proizvodstve. Trudy Tavricheskoi gosudarstvennoi agrotehnicheskoi akademii, 1 (1), 29–31.
- Palacios, L. E., Wang, T. (2005). Egg-yolk lipid fractionation and lecithin characterization. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 82 (8), 571–578. doi:10.1007/s11746-005-1111-4
- Sardo, A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. (12.10.2006). Method for processing ruits and vegetables on the base of lecithin. Patent US 20060228458 A1, A23J7/00, A01N31/16, A01N25/32, A23B7/154, A23L3/3481, A23B7/16, A01N25/30, A23D9/00, A23L3/3472. Appl. № 10/552,460. Filed 24.03.2004. Available: http://www.google.ch/patents/US20060228458
- Sardo, A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. (01.04.2010). Method for the nematocidal treatment of plants using eugenol and/or lecithin(s) and/or derivatives thereof. Patent US 20100081636 A1, A01N65/00, A01N57/12, A01P5/00. Appl. № 12/450,511. Filed 14.02.2008. Available: http://www.google.ch/patents/US20100081636
- Rodriguez, M., Oses, J., Ziani, K., Mate, J. I. (2006). Combined effect of plasticizers and surfactants on the physical properties of starch based edible films. Food Research International, 39 (8), 840–846. doi:10.1016/j.foodres.2006.04.002
- Vardanian, R. L., Vardanian, L. R., Aruturian, R. S. et al. (2009). Kineticheskie zakonomernosti okisleniia letsitina i ego stabilizatsiia. Himiia rastitel'nogo syr'ia, 1, 125–130.
- Naichenko, V. M., Zamorska, I. L. (2010). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv. Uman: Sochinskyi, 328.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Igor Velichko, Marina Serdyuk, Olesia Priss, Olena Danchenko, Luidmila Kurcheva, Baiberova Svitlana
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.