Дослідження наявності антоціанів у лушпинні насіння соняшнику

Автор(и)

  • Victoriіa Papchenko Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3692-0699
  • Tatiana Matveeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3867-8146
  • Anna Belinska Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799
  • Vasyl Rudniev Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса, вул. Золочівська, 8а, м. Харків, Україна, 61177, Україна https://orcid.org/0000-0002-2550-3515
  • Oksana Zviahintseva Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1921-4204
  • Nataliya Cherevichna Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6660-5366

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108369

Ключові слова:

антоціанові пігменти, екстракція, вторинні продукти, лушпиння насіння соняшнику

Анотація

Розглянуто комплексний підхід, який передбачає теоретичне і експериментальне обґрунтування нової сировинної бази для одержання антоціанових пігментів та обґрунтування методів їх вилучення із запропонованої сировини. Проведено дослідження з якісного та кількісного визначення наявності поліфенольних сполук (суми антоціанів) у зразках лушпиння насіння соняшнику. Встановлено, що середній вміст антоціанів в перерахунку на ціанідин-3,5-діглікозид складає 0,42 %.

Біографії авторів

Victoriіa Papchenko, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи

Tatiana Matveeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, доцент, вчений секретар

Anna Belinska, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Vasyl Rudniev, Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса, вул. Золочівська, 8а, м. Харків, Україна, 61177

Кандидат хімічних наук, завідувач лабораторії

Лабораторія фізичних, хімічних та біологічних досліджень

Oksana Zviahintseva, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат біологічних наук, старший викладач

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Nataliya Cherevichna, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Dontsov, A. E., Lapina, V. A., Ostrovskii, M. A., Rubanov, A. S., Rudak, E. A.; assignee: Institute of Chemical Physics, RAS. (27.09.1996). Method for removal of radionuclides from aqueous solutions. Patent RU 2067328 C1. Appl. No. 93026484/25. Filed 21.05.1993. Available: https://patents.google.com/patent/RU2067328C1/en
  2. Andersen, O. M., Markham, K. R. (2005). Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. CRC Press, 1256. doi:10.1201/9781420039443
  3. In: Motohashi, N. (2013). Anthocyanins: Structure, Biosynthesis and Health Benefits. Nova Science Publishers, 325.
  4. Ananieva, V., Krichkovska, L., Belinska, A., Dubonosov, V., Petrov, S. (2016). Research of dry plant concentrates – ingredient of a food health improvement. EUREKA: Physics and Engineering, 4, 17–24. doi:10.21303/2461-4262.2016.000124
  5. Perevertkina, I. V., Volkov, A. D., Bolotov, V. M. (2011). Vliyanie golicerina na ehkstragirovanie antocianovyh pigmentov iz rastitel'nogo syr'ya. Himiya rastitel'nogo sir'ya, 2, 187–188.
  6. Vetchinkin, A. R. (1940). Estestvennye organicheskie krasiashchie veshchestva v pishchevoi promyshlennosti. Uchenye zapiski Saratovskogo gosudarstvennogo pedagogicheskogo instituta, 7, 79–85.
  7. Pifferi, P. G. (22.05.1979). Process for obtaining a dye substance of vegetal origin. Patent US 4156077 A. Appl. No. 05/737,768. Filed 01.11.1976. Available: https://www.google.com/patents/US4156077
  8. Savvin, P. N., Bolotov, V. M. (2008). Issledovanie antioksidantnyh svoistv zheleinogo marmelada. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 4, 177–179.
  9. Harlamova, O. A., Kafka, B. V. (1979). Natural'nye pishchevye krasiteli. Мoscow, 191.
  10. Odin, A. P., Hairutdinova, A. D., Bolotov, V. M. (10.05.2004). Sposob polucheniia antotsianovogo krasitelia iz plodovogo syr'ia. Patent RU 222834. BulI. No. 3. Available: http://www.findpatent.ru/patent/222/2228344.html
  11. Perevertkina, I. V., Volkov, A. D., Titova, N. N., Bolotov, V. M. (2014). Optimizatsiia uslovii ekstragirovaniia antotsianovyh krasitelei iz rastitel'nogo syr'ia. Himiya rastitel'nogo sir'ya, 2, 137–141.
  12. Prervertkina, I. V., Koltokova, N. S., Titova, N. N.; assignee: Voronezh State Technological Academy. (20.08.2011). Method for production of anthocyan colouring agent from dark sorts berries refuses. Patent RU 2426755 C2. Appl. No. 2009124084. Filed 25.06.2009. Available: https://patents.google.com/patent/RU2426755C2/en
  13. Roshal', A. D., Tsinovyi, V. I, Orlov, V. D. (30.06.1992). Sposob kolichestvennogo opredeleniia summy antotsianov. Patent SU 1744647 А1. Appl. No. 4640525/13. Filed 24.01.1989. Bull. No. 24. Available: http://rochal-home.univer.kharkov.ua/Papers/AC-1744647.pdf
  14. Shanaida, M. I., Marchyshyn, S. M. (2012). Pihmentnyi sklad nadzemnoi chastyny Monarda fistulosa L. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky, 2 (9), 31–32.
  15. Lamort, C. (1959). Chromatographie et degradation d’anthocyanines de fruifs. Rev. ferment. et inds aliment, 14 (2), 70–72.
  16. Korenskaia, I. M., Ivanovskaia, N. P., Izmalkova, I. E. (2007). Lekarstvennye rasteniia i lekarstvennoe rastitel'noe syr'e, soderzhashchie flavonoidy, kumariny, hromony. Voronezh: IPTs VGU, 80.
  17. Ministry of Health of the USSR. (1989). Gosudarstvennaia farmakopeia SSSR. Vypusk 2. Obshchie metody analiza lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Ed. 11. Moscow: Meditsina, 400.
  18. Berezka, T. O., Matveeva, T. V., Papchenko, V. Yu. (2011). Kharchovi tekhnolohii. Metody kontroliu kharchovykh vyrobnytstv. Kharkiv: NTU «KhPI», 168.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-25

Як цитувати

Papchenko, V., Matveeva, T., Belinska, A., Rudniev, V., Zviahintseva, O., & Cherevichna, N. (2017). Дослідження наявності антоціанів у лушпинні насіння соняшнику. Technology Audit and Production Reserves, 4(3(36), 31–34. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108369

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження