Дослідження наявності антоціанів у лушпинні насіння соняшнику
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108369Ключові слова:
антоціанові пігменти, екстракція, вторинні продукти, лушпиння насіння соняшникуАнотація
Розглянуто комплексний підхід, який передбачає теоретичне і експериментальне обґрунтування нової сировинної бази для одержання антоціанових пігментів та обґрунтування методів їх вилучення із запропонованої сировини. Проведено дослідження з якісного та кількісного визначення наявності поліфенольних сполук (суми антоціанів) у зразках лушпиння насіння соняшнику. Встановлено, що середній вміст антоціанів в перерахунку на ціанідин-3,5-діглікозид складає 0,42 %.
Посилання
- Dontsov, A. E., Lapina, V. A., Ostrovskii, M. A., Rubanov, A. S., Rudak, E. A.; assignee: Institute of Chemical Physics, RAS. (27.09.1996). Method for removal of radionuclides from aqueous solutions. Patent RU 2067328 C1. Appl. No. 93026484/25. Filed 21.05.1993. Available: https://patents.google.com/patent/RU2067328C1/en
- Andersen, O. M., Markham, K. R. (2005). Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. CRC Press, 1256. doi:10.1201/9781420039443
- In: Motohashi, N. (2013). Anthocyanins: Structure, Biosynthesis and Health Benefits. Nova Science Publishers, 325.
- Ananieva, V., Krichkovska, L., Belinska, A., Dubonosov, V., Petrov, S. (2016). Research of dry plant concentrates – ingredient of a food health improvement. EUREKA: Physics and Engineering, 4, 17–24. doi:10.21303/2461-4262.2016.000124
- Perevertkina, I. V., Volkov, A. D., Bolotov, V. M. (2011). Vliyanie golicerina na ehkstragirovanie antocianovyh pigmentov iz rastitel'nogo syr'ya. Himiya rastitel'nogo sir'ya, 2, 187–188.
- Vetchinkin, A. R. (1940). Estestvennye organicheskie krasiashchie veshchestva v pishchevoi promyshlennosti. Uchenye zapiski Saratovskogo gosudarstvennogo pedagogicheskogo instituta, 7, 79–85.
- Pifferi, P. G. (22.05.1979). Process for obtaining a dye substance of vegetal origin. Patent US 4156077 A. Appl. No. 05/737,768. Filed 01.11.1976. Available: https://www.google.com/patents/US4156077
- Savvin, P. N., Bolotov, V. M. (2008). Issledovanie antioksidantnyh svoistv zheleinogo marmelada. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 4, 177–179.
- Harlamova, O. A., Kafka, B. V. (1979). Natural'nye pishchevye krasiteli. Мoscow, 191.
- Odin, A. P., Hairutdinova, A. D., Bolotov, V. M. (10.05.2004). Sposob polucheniia antotsianovogo krasitelia iz plodovogo syr'ia. Patent RU 222834. BulI. No. 3. Available: http://www.findpatent.ru/patent/222/2228344.html
- Perevertkina, I. V., Volkov, A. D., Titova, N. N., Bolotov, V. M. (2014). Optimizatsiia uslovii ekstragirovaniia antotsianovyh krasitelei iz rastitel'nogo syr'ia. Himiya rastitel'nogo sir'ya, 2, 137–141.
- Prervertkina, I. V., Koltokova, N. S., Titova, N. N.; assignee: Voronezh State Technological Academy. (20.08.2011). Method for production of anthocyan colouring agent from dark sorts berries refuses. Patent RU 2426755 C2. Appl. No. 2009124084. Filed 25.06.2009. Available: https://patents.google.com/patent/RU2426755C2/en
- Roshal', A. D., Tsinovyi, V. I, Orlov, V. D. (30.06.1992). Sposob kolichestvennogo opredeleniia summy antotsianov. Patent SU 1744647 А1. Appl. No. 4640525/13. Filed 24.01.1989. Bull. No. 24. Available: http://rochal-home.univer.kharkov.ua/Papers/AC-1744647.pdf
- Shanaida, M. I., Marchyshyn, S. M. (2012). Pihmentnyi sklad nadzemnoi chastyny Monarda fistulosa L. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky, 2 (9), 31–32.
- Lamort, C. (1959). Chromatographie et degradation d’anthocyanines de fruifs. Rev. ferment. et inds aliment, 14 (2), 70–72.
- Korenskaia, I. M., Ivanovskaia, N. P., Izmalkova, I. E. (2007). Lekarstvennye rasteniia i lekarstvennoe rastitel'noe syr'e, soderzhashchie flavonoidy, kumariny, hromony. Voronezh: IPTs VGU, 80.
- Ministry of Health of the USSR. (1989). Gosudarstvennaia farmakopeia SSSR. Vypusk 2. Obshchie metody analiza lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Ed. 11. Moscow: Meditsina, 400.
- Berezka, T. O., Matveeva, T. V., Papchenko, V. Yu. (2011). Kharchovi tekhnolohii. Metody kontroliu kharchovykh vyrobnytstv. Kharkiv: NTU «KhPI», 168.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Anna Belinska, Victoriіa Papchenko, Tatiana Matveeva, Vasyl Rudniev, Oksana Zviahintseva, Nataliya Cherevichna
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.