Дослідження впливу параметрів технологічної обробки білково-жирової основи для харчування спортсменів на активність інгібіторів протеаз
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376Ключові слова:
олійне насіння, інгібітори протеаз, надвисокочастотне випромінювання, ферментативний гідроліз білкаАнотація
Вивчено закономірність впливу параметрів технологічної обробки білково-жирової основи для харчування спортсменів на її біологічну цінність. Визначено залежність часу попередньої обробки білково-жирової основи надвисокочастотним випромінюванням та її вихідної вологості на ступінь подальшого гідролізу білка. Доведено, що в обраному діапазоні величин вищеназваних чинників можливо максимальне збільшення біологічної цінності продукту.
Посилання
- Mossor, G., Skupin, J., Romanowska, B. (1984). Plant inhibitors of proteolytic enzymes. Food/Nahrung, 28 (1), 93–112. doi:10.1002/food.19840280122
- Solomintsev, M. V., Mogilny, M. P. (2009). Determination of proteinase inhibitors activity in food products. Izvestia vuzov. Pishevaya tekhnologia, 1, 13–16.
- Mezhlum’yan, L. G., Redina, E. F., Yuldashev, P. K. (1997). Functions of inhibitors of proteolytic enzymes in plants. Chemistry of Natural Compounds, 33 (1), 31–35. doi:10.1007/bf02273917
- Pro zatverdzhennia metodychnykh vkazivok «Medyko-biolohichna otsinka netradytsiinoi prodovolchoi syrovyny i novykh kharchovykh produktiv». Order of the Ministry of Health of Ukraine No. 204 from 07.09.1997. Available: http://mozdocs.kiev.ua/view.php?id=824
- Bochkarev, S., Papchenko, V., Matveeva, T., Belinska, A., Rudniev, V. (2016). Development of the protein-fatty base of the sugar confectionery for nutrition of the sportsmen. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(31)), 58–64. doi:10.15587/2312-8372.2016.81142
- Bochkarev, S., Matveeva, T., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Belinska, A. (2017). Research of the oilseeds ratio on the oxidative stability of the protein-fat base for sportsmen. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34)), 8–12. doi:10.15587/2312-8372.2017.96665
- Yasothai, R. (2016). Antinutritional factors in soybean meal and its deactivation. International Journal of Science, Environment and Technology, 5 (6), 3793–3797.
- Rackis, J. J., Wolf, W. J., Baker, E. C. (1986). Protease Inhibitors in Plant Foods: Content and Inactivation. Nutritional and Toxicological Significance of Enzyme Inhibitors in Foods, 299–347. doi:10.1007/978-1-4757-0022-0_19
- Moyano Lopez, F. J., Martinez Diaz, I., Diaz Lopez, M., Alarcon Lopez, F. J. (1999). Inhibition of digestive proteases by vegetable meals in three fish species; seabream (Sparus aurata), tilapia (Oreochromis niloticus) and African sole (Solea senegalensis). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 122 (3), 327–332. doi:10.1016/s0305-0491(99)00024-3
- DiPietro, C. M., Liener, I. E. (1989). Heat inactivation of the Kunitz and Bowman-Birk soybean protease inhibitors. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 37 (1), 39–44. doi:10.1021/jf00085a010
- Andrade, J. C., Mandarino, J. M. G., Kurozawa, L. E., Ida, E. I. (2016). The effect of thermal treatment of whole soybean flour on the conversion of isoflavones and inactivation of trypsin inhibitors. Food Chemistry, 194, 1095–1101. doi:10.1016/j.foodchem.2015.08.115
- Moskvich, I. A. (2003). Biohimicheskaia harakteristika ingibitorov proteinaz podsolnechnika v sviazi s neobhodimost'iu povysheniia biologicheskoi tsennosti podsolnechnogo belka. Krasnodar, 109.
- Dubovoi, D. A. (2001). Ispytaniia eksperimental'noi ustanovki dlia sushki semian maslichnyh kul'tur s ispol'zovaniem SVCh-nagreva. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 5, 62–63.
- Mustafayev, S. K. (2014). The influence of microwave heating of freshly harvested sunflower seeds before convective drying on output and quality of oil. Scientific Journal of KubSAU, 97, 985–996.
- Gubiev, Yu. K., Punkov, S. P., Erkinbaeva, R. K. (1995). Termoobrabotka zerna mikrovolnovym polem. Pishchevaia tehnologiia, 1–2, 88–90.
- Pustovoi, E. A. (2000). Vliianie fiziko-himicheskih sposobov vozdeistviia na inaktivatsiiu antipitatel'nyh veshchestv, soderzhashchihsia v zernah soi. Blagoveshchensk, 131.
- Kale, Sh., Zhudrie, B., Gordon, B.; In: Mikulovich, T. P.; Translated from French: Dolgopolov, V. G. (1991). Rastitel'nyi belok. Moscow: Agropromizdat, 684.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Anna Belinska, Sergiy Bochkarev, Lidiya Krichkovska, Iryna Petrova, Sergey Petrov, Oleksandra Varankina
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.