Дослідження впливу параметрів технологічної обробки білково-жирової основи для харчування спортсменів на активність інгібіторів протеаз

Автор(и)

  • Sergiy Bochkarev Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4399-7907
  • Lidiya Krichkovska Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8197-9801
  • Iryna Petrova Харківський національний університет внутрішніх справ, пр. Льва Ландау, 27, м. Харків, Україна, 61080, Україна https://orcid.org/0000-0002-1652-6715
  • Sergey Petrov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0001-6500-5310
  • Oleksandra Varankina Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0002-6117-7091
  • Anna Belinska Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376

Ключові слова:

олійне насіння, інгібітори протеаз, надвисокочастотне випромінювання, ферментативний гідроліз білка

Анотація

Вивчено закономірність впливу параметрів технологічної обробки білково-жирової основи для харчування спортсменів на її біологічну цінність. Визначено залежність часу попередньої обробки білково-жирової основи надвисокочастотним випромінюванням та її вихідної вологості на ступінь подальшого гідролізу білка. Доведено, що в обраному діапазоні величин вищеназваних чинників можливо максимальне збільшення біологічної цінності продукту.

Біографії авторів

Sergiy Bochkarev, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Старший викладач

Кафедра фізичного виховання

Lidiya Krichkovska, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Iryna Petrova, Харківський національний університет внутрішніх справ, пр. Льва Ландау, 27, м. Харків, Україна, 61080

Кандидат технічних наук, доктор юридичних наук, професор

Кафедра інформаційної безпеки

Sergey Petrov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Oleksandra Varankina, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Anna Belinska, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Посилання

  1. Mossor, G., Skupin, J., Romanowska, B. (1984). Plant inhibitors of proteolytic enzymes. Food/Nahrung, 28 (1), 93–112. doi:10.1002/food.19840280122
  2. Solomintsev, M. V., Mogilny, M. P. (2009). Determination of proteinase inhibitors activity in food products. Izvestia vuzov. Pishevaya tekhnologia, 1, 13–16.
  3. Mezhlum’yan, L. G., Redina, E. F., Yuldashev, P. K. (1997). Functions of inhibitors of proteolytic enzymes in plants. Chemistry of Natural Compounds, 33 (1), 31–35. doi:10.1007/bf02273917
  4. Pro zatverdzhennia metodychnykh vkazivok «Medyko-biolohichna otsinka netradytsiinoi prodovolchoi syrovyny i novykh kharchovykh produktiv». Order of the Ministry of Health of Ukraine No. 204 from 07.09.1997. Available: http://mozdocs.kiev.ua/view.php?id=824
  5. Bochkarev, S., Papchenko, V., Matveeva, T., Belinska, A., Rudniev, V. (2016). Development of the protein-fatty base of the sugar confectionery for nutrition of the sportsmen. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(31)), 58–64. doi:10.15587/2312-8372.2016.81142
  6. Bochkarev, S., Matveeva, T., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Belinska, A. (2017). Research of the oilseeds ratio on the oxidative stability of the protein-fat base for sportsmen. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34)), 8–12. doi:10.15587/2312-8372.2017.96665
  7. Yasothai, R. (2016). Antinutritional factors in soybean meal and its deactivation. International Journal of Science, Environment and Technology, 5 (6), 3793–3797.
  8. Rackis, J. J., Wolf, W. J., Baker, E. C. (1986). Protease Inhibitors in Plant Foods: Content and Inactivation. Nutritional and Toxicological Significance of Enzyme Inhibitors in Foods, 299–347. doi:10.1007/978-1-4757-0022-0_19
  9. Moyano Lopez, F. J., Martinez Diaz, I., Diaz Lopez, M., Alarcon Lopez, F. J. (1999). Inhibition of digestive proteases by vegetable meals in three fish species; seabream (Sparus aurata), tilapia (Oreochromis niloticus) and African sole (Solea senegalensis). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 122 (3), 327–332. doi:10.1016/s0305-0491(99)00024-3
  10. DiPietro, C. M., Liener, I. E. (1989). Heat inactivation of the Kunitz and Bowman-Birk soybean protease inhibitors. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 37 (1), 39–44. doi:10.1021/jf00085a010
  11. Andrade, J. C., Mandarino, J. M. G., Kurozawa, L. E., Ida, E. I. (2016). The effect of thermal treatment of whole soybean flour on the conversion of isoflavones and inactivation of trypsin inhibitors. Food Chemistry, 194, 1095–1101. doi:10.1016/j.foodchem.2015.08.115
  12. Moskvich, I. A. (2003). Biohimicheskaia harakteristika ingibitorov proteinaz podsolnechnika v sviazi s neobhodimost'iu povysheniia biologicheskoi tsennosti podsolnechnogo belka. Krasnodar, 109.
  13. Dubovoi, D. A. (2001). Ispytaniia eksperimental'noi ustanovki dlia sushki semian maslichnyh kul'tur s ispol'zovaniem SVCh-nagreva. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 5, 62–63.
  14. Mustafayev, S. K. (2014). The influence of microwave heating of freshly harvested sunflower seeds before convective drying on output and quality of oil. Scientific Journal of KubSAU, 97, 985–996.
  15. Gubiev, Yu. K., Punkov, S. P., Erkinbaeva, R. K. (1995). Termoobrabotka zerna mikrovolnovym polem. Pishchevaia tehnologiia, 1–2, 88–90.
  16. Pustovoi, E. A. (2000). Vliianie fiziko-himicheskih sposobov vozdeistviia na inaktivatsiiu antipitatel'nyh veshchestv, soderzhashchihsia v zernah soi. Blagoveshchensk, 131.
  17. Kale, Sh., Zhudrie, B., Gordon, B.; In: Mikulovich, T. P.; Translated from French: Dolgopolov, V. G. (1991). Rastitel'nyi belok. Moscow: Agropromizdat, 684.

Опубліковано

2017-07-25

Як цитувати

Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., & Belinska, A. (2017). Дослідження впливу параметрів технологічної обробки білково-жирової основи для харчування спортсменів на активність інгібіторів протеаз. Technology Audit and Production Reserves, 4(3(36), 27–30. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження