Аналіз витрат і доходів від сільськогосподарських продуктів в окремих країнах Центральної Європи

Автор(и)

  • Lenka Stašová Hudáková Технічний університет Кошице, Немцовой, 32, Кошице, Словаччина, 040 01, Словаччина https://orcid.org/0000-0003-4017-3064
  • Radoslav Bajus Технічний університет Кошице, Немцовой, 32, Кошице, Словаччина, 040 01, Словаччина https://orcid.org/0000-0002-1782-8811

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108414

Ключові слова:

загальні витрати виробництва, накладні витрати, рентабельність витрат, управління витратами, країни Центральної Європи, сільськогосподарські продукти

Анотація

Проведено порівняння і оцінка загальних витрат виробництва, пов'язаних з виробництвом окремих сільськогосподарських культур, і отриманих доходів в чотирьох країнах Центральної Європи. Також зроблена оцінка частки накладних витрат, понесених для власного виробництва сільськогосподарських культур. Частковою метою роботи є також оцінка витрат і доходів для тваринництва і рослинництва. При оцінці сільськогосподарських підприємств як і раніше використовуються традиційні методи розрахунку.

Біографії авторів

Lenka Stašová Hudáková, Технічний університет Кошице, Немцовой, 32, Кошице, Словаччина, 040 01

Кандидат економічних наук

Кафедра фінансів

Radoslav Bajus, Технічний університет Кошице, Немцовой, 32, Кошице, Словаччина, 040 01

Кандидат економічних наук

Кафедра фінансів

Посилання

  1. Chrastinová, Z. et al. (2015). Vybrané ekonomicko-sociálne aspekty rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva. Bratislava: štúdia NPPC-VÚEPP, 126. ISBN 978-80-8058-601-0
  2. Zalai, K. et al. (2006). Finančno-ekonomická analýza podniku. Bratislava: SPRINT, 305. ISBN 80-88848-89-1
  3. Grznár, M. et al. (2014). Stratégia rozvoja agropotravinárstva a konkurenčná schopnosť agropotravinárskych podnikov III. Bratislava: Vydavateľstvo EKONÓM, 115. ISBN 978-80-225-3859-6
  4. Pataky, J., Hudáková Stašová, L. (2005). Kalkulácia nákladov metódou ABC. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita.
  5. Szabo, Z. K., Šoltés, M., Herman, E. (2013). Innovative Capacity & Performance of Transition Economies: Comparative Study at the Level of Enterprises. Economie and Management, 1, 52–68.
  6. Chrastinová, Z. et al. (2016). Ekonomická efektívnosť poľnohospodárskej výroby vo vzťahu k podpornej politike. Ekonomika poľnohospodárstva, 1, 61–86.
  7. Škorecová, E. (2015). Calculations and budgets in the conditions of globalization. Available: http://www.slpk.sk/eldo/ax_10/sekcia6/14.pdf
  8. Hornungová, J., Milichovský, F. (2016). Financial performance evaluation of the Czech agricultural companies with factor analysis. Scientific papers, 37 (2), 26–38.
  9. Kalkulácie. (2015). Dominanta. Available: http://www.dominanta.sk/kalk.htm
  10. Veščičík, M. (2012). Od nepresných réžií k adresným nákladom procesov. Financial management, 10, 1–6.
  11. Špičková, M. (2013). The use of cost management techniques as a strategic weapon in SME´s. Scientific papers, 28 (3), 122–133.
  12. Popesko, B. (2010). Metodika aplikace kalkulace Activity-Based Costing v průmyslových firmách. Economie and Management, 1, 103–114.
  13. Popesko, B. (2012). Process cost management by using Activity Based Costing method. Úspěch – produktivita a inovace v souvislostech, 2.
  14. Popesko, B., Papadaki, Š., Novák, P. (2015). Cost and reimbursement analysis of selected hospital diagnoses via activity-based costing. E+M Ekonomie a Management, 18 (3), 50–61. doi:10.15240/tul/001/2015-3-005
  15. Kaplan, R. S., Anderson, S. R. (2015, January 24). Rethinking Activity-Based Costing – HBS Working Knowledge. Available: http://hbswk.hbs.edu/item/rethinking-activity-based-costing
  16. Kaplan, R. S., Anderson, S. R. (2003, November). Time-Driven Activity-Based Costing. SSRN Electronic Journal, 18. Available: https://doi.org/10.2139/ssrn.485443
  17. Závadská, Z. (2012). Process audit and analysis methods of selected attributes of manufactural process. Process manager, 7 (2), 17–27.
  18. Sabol, J. (2012). Conclusions of the International Conference Process management 2011. Process manager, 7 (2), 28–29.
  19. Bogdanoiu, C. (2011). Place and Role of Management Accounting and Cost Calculation in Food Industry of Manufacturing Dairy Products. Journal of Applied Economic Science, 6, 282–285.
  20. Janotová, B., Boudný, J. (2013). International comparison of costs and revenues of selected agricultural crops. Bulletin ÚZEI, 3.
  21. Adamišin, P., Kotulič, R., Kravčáková Vozárová, I., Vavrek, R. (2016). Natural climatic conditions as a determinant of productivity and economic efficiency of agricultural entities. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika), 61 (6), 265–274. doi:10.17221/153/2014-agricecon
  22. National Agricultural and Food Centre – Research Institute of Agricultural and Food Economics. Available: http://www.vuepp.sk
  23. Nákladovost zemědělských výrobků. Institute of Agricultural Economics and Information in Czech republic. Available: http://www.uzei.cz/nakladovost-zemedelskych-vyrobku/
  24. Wyniki Standardowe z populacji badawczej. Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute, Agricultural Accountancy Department in Poland. Available: http://fadn.pl/publikacje/wyniki-standardowe-2/wyniki-standardowe-srednie-wazone/
  25. Research Institute of Agricultural Economics. Available: https://pair.aki.gov.hu/web_public/general/home.do?lang=en&changelangaction=true

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-25

Як цитувати

Hudáková, L. S., & Bajus, R. (2017). Аналіз витрат і доходів від сільськогосподарських продуктів в окремих країнах Центральної Європи. Technology Audit and Production Reserves, 4(5(36), 37–43. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108414

Номер

Розділ

Питання макроекономіки та соціально-економічного розвитку: Оригінальне дослідження