Вплив теплової обробки антиоксидантами на утилізацію активних форм кисню впродовж зберігання огірків

Автор(и)

  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Olena Danchenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна
  • Viktoria Yevlash Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7479-1288
  • Valentina Zhukova Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-1963-659X
  • Valentуna Verkholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Dmytrо Stepanenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська,20, м. Мелітополь, Україна, 72313, Україна https://orcid.org/0000-0002-6757-9382

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108530

Ключові слова:

зберігання огірків, теплова обробка антиоксидантами, малоновий діальдегід, супероксиддисмутаза, каталаза, пероксидаза

Анотація

Досліджено вплив теплової обробки антиоксидантними композиціями на зниження симптомів окисного стресу, зумовленого охолодженням в огірках. Виявлено, що використання запропонованої обробки зменшує ступінь пошкодження холодом під час зберігання огірків. Комбінування теплової обробки та антиоксидантів сприяє індукуванню ензиматичного комплексу антиоксидантного захисту та зниженню рівня пероксидації тканин під час зберігання огірків.

Біографії авторів

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Olena Danchenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра органічної і біологічної хімії

Viktoria Yevlash, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування

Valentina Zhukova, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Valentуna Verkholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Dmytrо Stepanenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська,20, м. Мелітополь, Україна, 72313

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра екології та зоології

Посилання

  1. Laamim, M., Lapsker, Z., Fallik, E., Ait-Oubahou, A., Lurie, S. (1998). Treatments to reduce chilling injury in harvested cucumbers. Advances in horticultural science, 12 (4), 175–178.
  2. Gill, S. S., Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48 (12), 909–930. doi:10.1016/j.plaphy.2010.08.016
  3. Sevillano, L., Sanchez-Ballesta, M. T., Romojaro, F., Flores, F. B. (2009). Physiological, hormonal and molecular mechanisms regulating chilling injury in horticultural species. Postharvest technologies applied to reduce its impact. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89 (4), 555–573. doi:10.1002/jsfa.3468
  4. Priss, O. (2016). Effect of heat treatment with antioxidants on oxygen radical scavenging during storage of bell pepper fruits. Ukrainian Food Journal, 5 (1), 16–26.
  5. Priss, O. (2015). Chilling-injury reduction during the storage of tomato fruits by heat treatment with antioxidants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (73)), 38–43. doi:10.15587/1729-4061.2015.37171
  6. Priss, O., Kalytka, V. (2015). Effect of heat treatment with antioxidants on oxygen radical scavenging during storage of zucchini squash. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10 (77)), 47–53. doi:10.15587/1729-4061.2015.56188
  7. Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures. Progressive engineering and technology of food production enterprises, catering business and trade, 1 (19), 209–221.
  8. Mahajan, P. V., Caleb, O. J., Singh, Z., Watkins, C. B., Geyer, M. (2014). Postharvest treatments of fresh produce. Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 372 (2017), 20130309–20130309. doi:10.1098/rsta.2013.0309
  9. DSTU 3247-95. Ohirky svizhi. Tekhnichni umovy. (1996). Introduced 1997-01-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 24.
  10. Valenzuela, J., Manzano, S., Palma, F., Carvajal, F., Garrido, D., Jamilena, M. (2017). Oxidative Stress Associated with Chilling Injury in Immature Fruit: Postharvest Technological and Biotechnological Solutions. International Journal of Molecular Sciences, 18 (7), 1467. doi:10.3390/ijms18071467
  11. Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., Kim, W. (2011). Reactive oxygen species in plants: Their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 5 (6), 709–725.
  12. Del Rio, D., Stewart, A. J., Pellegrini, N. (2005). A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 15 (4), 316–328. doi:10.1016/j.numecd.2005.05.003
  13. Yang, Q., Zhang, Z., Rao, J., Wang, Y., Sun, Z., Ma, Q., Dong, X. (2013). Low-temperature conditioning induces chilling tolerance in «Hayward» kiwifruit by enhancing antioxidant enzyme activity and regulating en-dogenous hormones levels. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93 (15), 3691–3699. doi:10.1002/jsfa.6195
  14. Gill, S. S., Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48 (12), 909–930. doi:10.1016/j.plaphy.2010.08.016
  15. Alscher, R. G. (2002). Role of superoxide dismutases (SODs) in controlling oxidative stress in plants. Journal of Experimental Botany, 53 (372), 1331–1341. doi:10.1093/jexbot/53.372.1331
  16. Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. doi:10.2212/spr.2007.3.12
  17. Wang, C. Y. (1994). Chilling Injury of Tropical Horticultural Commodities. HortScience, 29 (9), 986–988.
  18. Wang, C. Y., Qi, L. (1997). Modified atmosphere packaging alleviates chilling injury in cucumbers. Postharvest Biology and Technology, 10 (3), 195–200. doi:10.1016/s0925-5214(97)01405-1
  19. Wang, B., Zhu, S. (2017). Pre-storage cold acclimation maintained quality of cold-stored cucumber through differentially and orderly activating ROS scavengers. Postharvest Biology and Technology, 129, 1–8. doi:10.1016/j.postharvbio.2017.03.001
  20. Wang, C. Y. (1995). Effect of temperature preconditioning on catalase, peroxidase, and superoxide dismutase in chilled zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, 5 (1-2), 67–76. doi:10.1016/0925-5214(94)00020-s
  21. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1, 14030. doi:10.1038/hortres.2014.30
  22. Kasim, M. U., Kasim, R. (2011). Vapor heat treatment increase quality and prevent chilling injury of cucumbers (Cucumis melo L. cv. Silor). American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 11 (2), 269–274.
  23. Wang, C. Y. (1994). Combined treatment of heat shock and low temperature conditioning reduces chilling injury in zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, 4 (1-2), 65–73. doi:10.1016/0925-5214(94)90008-6
  24. Artes, F., Garcia, F., Marquina, J., Cano, A., Fernandez-Trujillo, J. P. (1998). Physiological responses of tomato fruit to cyclic intermittent temperature regimes. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 283–296. doi:10.1016/s0925-5214(98)00055-6
  25. Kolupaev, Yu. Ye., Karpets, Yu. V. (2009). Reactive oxygen species at adaptation of plants to stress temperatures. Fyzyolohyya y byokhymyya kul'turnykh rastenyy, 41 (2), 95‒108.
  26. Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 257–269. doi:10.1016/s0925-5214(98)00045-3
  27. Lukatkin, A. S., Brazaityte, A., Bobinas, C., Duchovskis, P. (2012). Chilling injury in chilling-sensitive plants: a review. Zemdirbyste (Agriculture), 99 (2), 111–124.
  28. Wang, C. Y. (2010). Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits. Acta Horticulturae, 864, 267–273. doi:10.17660/actahortic.2010.864.35
  29. Purvis, A. C. (2002). Diphenylamine reduces chilling injury of green bell pepper fruit. Postharvest Biology and Technology, 25 (1), 41–48. doi:10.1016/s0925-5214(01)00144-2
  30. Toivonen, P. M. A. (2009). Benefits of Combined Treatment Approaches to Maintaining Fruit and Vegetable Quality. Fresh Produce, 3 (1), 58–64.
  31. Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. (12.05.2009). Substance for treating fruited vegetables prior to storage. Patent of Ukraine No. 41177; MPK A23V 7/00, A23L 3/34. Appl. No. u 200813962. Filed 04.12.2008. Bull. No. 9. Available: http://uapatents.com/2-41177-rechovina-dlya-obrobki-plodovikh-ovochiv-pered-zberigannyam.html
  32. Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. S. (2001). Spektrofotometrychni metody v praktytsi fiziolohii, biokhimii ta ekolohii roslyn. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
  33. Sirota, T. V. (20.01.2000). Sposob opredeleniia antioksidantnoi aktivnosti superoksiddismutazy i himicheskih soedinenii. Patent of the Russian Federation No. 2144674; MPK 7 G 01 N33/52, G 01 N33/68. Appl. No. 99103192/14. Filed 24.02.1999. Bull. No. 2. Available: http://ru-patent.info/21/40-44/2144674.html
  34. Hrytsaienko, Z. M., Hrytsaienko, A. O., Karpenko, V. P. (2003). Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhen roslyn i hruntiv. Kyiv: NIChLAVA, 320.
  35. Zemlianuhin, A. A. (1985). Malyi praktikum po biohimii. Voronezh: VGU, 128.
  36. McCollum, T. G., Doostdar, H., Mayer, R. T., McDonald, R. E. (1995). Immersion of cucumber fruit in heated water alters chilling-induced physiological changes. Postharvest Biology and Technology, 6 (1-2), 55–64. doi:10.1016/0925-5214(94)00045-t
  37. McCollum, T. G., McDonald, R. E. (1993). Tolerance of cucumber fruit to immersion in heated water and subsequent effects on chilling tolerance. Acta Horticulturae, 343, 233–237. doi:10.17660/actahortic.1993.343.54
  38. Qian, C.-L., Zhao, Y.-Y., Mi, H.-B., Chen, X.-H., Guo, L.-J., Mao, L.-C. (2012). Role of antioxidative system during the development and senescence of cucumber fruit. Biologia Plantarum, 56 (4), 793–797. doi:10.1007/s10535-012-0126-y
  39. Sala, J. M., Lafuente, M. T. (2000). Catalase enzyme activity is related to tolerance of mandarin fruits to chilling. Postharvest Biology and Technology, 20 (1), 81–89. doi:10.1016/s0925-5214(00)00115-0
  40. Kolupaev, Yu. Ye., Karpets, Yu. V., Obozniy, O. I. (2011). Plants antioxidative system: participation in cell signaling and adaptation to influence of stressors. The Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Series Biology, 1 (22), 6–34.
  41. Keren-Keiserman, A., Tanami, Z., Shoseyov, O., Ginzberg, I. (2004). Peroxidase activity associated with suberization processes of the muskmelon (Cucumis melo) rind. Physiologia Plantarum, 121 (1), 141–148. doi:10.1111/j.0031-9317.2004.00301.x
  42. Zhang, W., Jiang, B., Li, W., Song, H., Yu, Y., Chen, J. (2009). Polyamines enhance chilling tolerance of cucumber (Cucumis sativus L.) through modulating antioxidative system. Scientia Horticulturae, 122 (2), 200–208. doi:10.1016/j.scienta.2009.05.013
  43. Blee, K. A., Jupe, S. C., Richard, G., Zimmerlin, A., Davies, D. R., Bolwell, G. P. (2001). Molecular identification and expression of the peroxidase responsible for the oxidative burst in French bean (Phaseolus vulgaris L.) and related members of the gene family. Plant Molecular Biology, 47 (5), 607–620. doi:10.1023/a:1012307324782

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-25

Як цитувати

Priss, O., Danchenko, O., Yevlash, V., Zhukova, V., Verkholantseva, V., & Stepanenko, D. (2017). Вплив теплової обробки антиоксидантами на утилізацію активних форм кисню впродовж зберігання огірків. Technology Audit and Production Reserves, 4(3(36), 35–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108530

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження