Дослідження вмісту поліфенольних речовин у базиліку (Ocimum basilicum L.) залежно від строків висіву насіння в теплицях

Автор(и)

  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Irina Burdina Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького,18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-5991-0186
  • Sergey Kiurchev Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького,18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-6512-8118
  • Valentуna Verkholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Dmytrо Stepanenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313, Україна https://orcid.org/0000-0002-6757-9382

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.109329

Ключові слова:

базилік, поліфенольні сполуки, строки висіву насіння, число зрізувань зелені

Анотація

Досліджено вплив різних строків висіву насіння п’яти сортів базиліку на накопичення поліфенольних речовин. Встановлено, що сорти з фіолетовим забарвленням листків накопичують поліфенолів більше порівняно з зеленими сортами на 51,2–66,6 %. У зелених сортів Бадьорий, Рутан та Сяйво простежується підвищення рівня поліфенолів з кожним наступним зрізуванням зелені за лютневого та квітневого строку висіву насіння. 

Біографії авторів

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Irina Burdina, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького,18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Аспірант

Кафедра рослинництва

Sergey Kiurchev, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького,18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології конструкційних матеріалів

Valentуna Verkholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет, пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Dmytrо Stepanenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра екології та зоології

Посилання

  1. Liu, R. H. (2013). Dietary Bioactive Compounds and Their Health Implications. Journal of Food Science, 78 (s1), A18–A25. doi:10.1111/1750-3841.12101
  2. Motorna, R. V. (2007). Efficiency of growing vegetable production in the closed soil in the region. Vestnik Agrarian Science of the Black Sea Region, 3 (42), 163–168.
  3. Vasilenko, O. V. (2009). Justification of technological measures for growing cornflowers in the Right-bank Forest-steppe of Ukraine. Kyiv: National University of Bioresources and Nature Management.
  4. Ulyanich, O. I. (2004). Green and Spice Vegetable Cultures. Kyiv: DIA, 168.
  5. Golcz, A. (2008). Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.). Poznan: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 106.
  6. Nurzynska-Wierdak, R. (2012). Ocimum basilicum L. – wartosciowa roslina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EEE: Horticultura, 22 (1), 20–30.
  7. Nurzynska-Wierdak, R.; In: Kołodziej, B. (2010). Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), w: Uprawazioł. Pwril: Poznan.
  8. Makri, O., Kintzios, S. (2008). Ocimumsp. (Basil): Botany, Cultivation, Pharmaceutical Properties, and Biotechnology. Journal of Herbs, Spices&Medicinal Plants, 13 (3), 123–150. doi:10.1300/j044v13n03_10
  9. Niederwieser, J. G. (2001). Guide to hydroponic vegetable production. Ed. 2. Pretoria, Roodeplaat: Agricultural Research Council, Vegetable and Ornamental Plant Institute, 140.
  10. Lapin, A. A. (2004). Antioxidant properties of balsams based on plant raw materials. 5th (Jubilee) International Conference «Phytotherapy and New Technologies 21st century», 334–347.
  11. Javanmardi, J., Khalighi, A., Kashi, A., Bais, H. P., Vivanco, J. M. (2002). Chemical Characterization of Basil (Ocimum basilicumL.) Found in Local Accessions and Used in Traditional Medicines in Iran. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (21), 5878–5883. doi:10.1021/jf020487q
  12. Kwee, E. M., Niemeyer, E. D. (2011). Variations in phenolic composition and antioxidant properties among 15 basil (Ocimum basilicum L.) cultivars. Food Chemistry, 128 (4), 1044–1050. doi:10.1016/j.foodchem.2011.04.011
  13. Surveswaran, S., Cai, Y., Corke, H., Sun, M. (2007). Systematic evaluation of natural phenolic antioxidants from 133 Indian medicinal plants. Food Chemistry, 102 (3), 938–953. doi:10.1016/j.foodchem.2006.06.033
  14. Wojdylo, A., Oszmianski, J., Czemerys, R. (2007). Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry, 105 (3), 940–949. doi:10.1016/j.foodchem.2007.04.038
  15. Shan, B., Cai, Y. Z., Sun, M., Corke, H. (2005). Antioxidant Capacity of 26 Spice Extracts and Characterization of Their Phenolic Constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (20), 7749–7759. doi:10.1021/jf051513y
  16. Gao, X., Cassidy, A., Schwarzschild, M. A., Rimm, E. B., Ascherio, A. (2012). Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology, 78 (15), 1138–1145. doi:10.1212/wnl.0b013e31824f7fc4
  17. Burdina, I., Priss, O. (2016). Effect of the Substrate Composition on Yield and Quality of Basil (Ocimum basilicum L.). Journal of Horticultural Research, 24 (2), 109–118. doi:10.1515/johr-2016-0027
  18. Brewer, M. S. (2011). Natural Antioxidants: Sources, Compounds, Mechanisms of Action, and Potential Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10 (4), 221–247. doi:10.1111/j.1541-4337.2011.00156.x
  19. Juliani, H. R., Simon, J. E.; In: Janick, J., Whipkey, A. (2002). Antioxidant activity of basil. Trends in new crops and new uses. Alexandria, VA: ASHS Press, 575–579.
  20. Baratova, S., Mezeyova, I., Hegedusova, A., Andrejiova, A. (2015). Impact of biofortification, variety and cutting on chosen qualitative characteristic of basil (Ocimum basilicum L.). Acta Fytotechnica et Zootechnica, 18 (03), 71–75. doi:10.15414/afz.2015.18.03.71-75
  21. Carlo, N., Silvia, S., Stefano, B., Paolo, S. (2013). Influence of cut number on qualitative traits in different cultivars of sweet basil. Industrial Crops and Products, 44, 465–472. doi:10.1016/j.indcrop.2012.10.009
  22. McCance, K. R., Flanigan, P. M., Quick, M. M., Niemeyer, E. D. (2016). Influence of plant maturity on anthocyanin concentrations, phenolic composition, and antioxidant properties of 3 purple basil (Ocimum basilicum L.) cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 53, 30–39. doi:10.1016/j.jfca.2016.08.009
  23. Proestos, C., Chorianopoulos, N., Nychas, G.-J. E., Komaitis, M. (2005). RP-HPLC Analysis of the Phenolic Compounds of Plant Extracts. Investigation of Their Antioxidant Capacity and Antimicrobial Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (4), 1190–1195. doi:10.1021/jf040083t
  24. Andersen, O. M., Markham, K. R. (2005). Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. CRC Press, 1256.
  25. Parr, A. J., Bolwell, G. P. (2000). Phenols in the plant and in man. The potential for possible nutritional enhancement of the diet by modifying the phenols content or profile. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80 (7), 985–1012. doi:10.1002/(sici)1097-0010(20000515)80:7<985::aid-jsfa572>3.3.co;2-z
  26. Oren-Shamir, M., Levi-Nissim, A. (1997). Temperature effects on the leaf pigmentation of Cotinus coggygria «Royal Purple». Journal of Horticultural Science, 72 (3), 425–432. doi:10.1080/14620316.1997.11515530

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-25

Як цитувати

Priss, O., Burdina, I., Kiurchev, S., Verkholantseva, V., & Stepanenko, D. (2017). Дослідження вмісту поліфенольних речовин у базиліку (Ocimum basilicum L.) залежно від строків висіву насіння в теплицях. Technology Audit and Production Reserves, 4(3(36), 42–45. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.109329

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження