Аудит стану мережі ресторанного господарства міста Харків

Автор(и)

  • Genadiy Anisimov Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-0707-8666
  • Yevhenii Zhukov Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-8445-3490
  • Denis Lipovoy Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-9143-4896

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.111958

Ключові слова:

заклад харчування, мережа закладів, тип закладу, потужність закладу, забезпеченість населення

Анотація

Проведено аудит мережі закладів ресторанного господарства міста Харкова (Україна) за 2013––2016 рр. Розглянуто динаміку таких показників, як кількість закладів, загальна потужність мережі, кількість закладів за типами, потужність закладів, середня кількість місць в закладах. Сформульовані основні тенденції динаміки об’єкту аудиту. Здійснено порівняння отриманих даних аудиту з нормативними вимогами і даними щодо стану мереж у інших регіонах країни і світу.

Біографії авторів

Genadiy Anisimov, Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Yevhenii Zhukov, Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Denis Lipovoy, Харківський торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, вул. О. Яроша 8, м. Харків, Україна, 61045

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. DSTU 4281:2004. Zaklady restorannoho hospodarstva. Klasyfikatsiia. Part ІІІ. (2004). Introduced: 2004-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 12.
  2. Mostova, L. M., Svidlo, K. V., Lazareva, T. A. (2012). Orhanizatsiia i proektuvannia zakladiv restorannoho hospodarstva. Kharkiv: UIPA, 351.
  3. Pogadaeva, N. Y., Zavyalova, E. A. (2016). The study of the environment of public catering enterprises (based on the example of the Wiener Wald cafe). Bulletin of Kemerovo State University. Series: Political, Sociological and Economic sciences, 2, 88–92.
  4. Mikkola, M., Post, A. (2012). Green Connections and Emotional Wellbeing: Sustainability as a Factor of Occupational (Dis)Satisfaction in Catering. Proceedings in System Dynamics and Innovation in Food Networks. CentMa, Intern Center for Management, Communication, and Research, 511–529. doi:10.18461/pfsd.2012.1237
  5. Caputo, P., Clementi, M., Ducoli, C., Corsi, S., Scudo, G. (2017). Food Chain Evaluator, a tool for analyzing the impacts and designing scenarios for the institutional catering in Lombardy (Italy). Journal of Cleaner Production, 140, 1014–1026. doi:10.1016/j.jclepro.2016.06.084
  6. Czarniecka-Skubina, E., Rutkowska, E. (2015). Catering services in Poland and in selected countries. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Service Management, 15, 13–22. doi:10.18276/smt.2015.15-02
  7. Petruk, Yu. (2014). Actual tasks on restaurant businesses development management in Ukraine. Skhid, 4, 41–47.
  8. Gheribi, E. (2015). Factors Affecting the Development of Catering Enterprises in Poland. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 31, 207–220. doi:10.18276/ept.2015.3.31-11
  9. Kelly, P. W. (1995). The catering industry in the Republic of Ireland. International Journal of Hospitality Management, 14 (1), 25–37. doi:10.1016/0278-4319(94)00043-x
  10. Nasretdinov, I. T. (2015). Current status and development trends of the market of public catering in Russia. Scientific notes of the Kazan State Academy of Veterinary Medicine named after N. E. Bauman, 222 (2), 162–166.
  11. Tahtaeva, R. Sh. (2013). Sostoianie, problemy i perspektivy razvitiia infrastruktury turizma v respublike Kazahstan. Obshchestvo. Sreda. Razvitie (Terra Humana), 3 (28), 29–34.
  12. Perchinskaya, N. P., Duca, A. D. (2012). Innovations in Trade of Moldova. Innovations, 10 (168), 113–120.
  13. Mayurnikova, L. A., Scherbakova, T. A., Krapiva, T. V., Davydenko, N. I., Novoselov, S. V. (2015). Identification and analysis of catering development factors in the Kemerovo region. Food Processing: Techniques and Technology, 4, 169–174.
  14. Kazakova, T. I. (2014). Research organizations of public catering Nizhny Novgorod. Bulletin NGII, 7 (38), 124–132.
  15. Sosnina, A. A., Glavcheva, S. I. (2014). The condition and the trends of the restaurant business development on the example of Novosibirsk. The Bulletin of KrasGAU, 11, 64–67.
  16. Nikolaeva, I. V. (2016). Obzor rossiiskogo i Samarskogo rynkov obshchestvennogo pitaniia. Innovatsionnaia nauka, 11-1, 119–122.
  17. Maksimova, M. A., Zybin, O. S. (2011). Development of the public catering enterprise market in St.-Petersburg in the conditions of the competition. Technico-tehnologicheskie problemy servisa, 15, 98–101.
  18. Gavriliuk, M. V., Soldatova, I. A. (2012). Sovremennoe sostoianie i strategicheskie napravleniia razvitiia rynka uslug obshchestvennogo pitaniia oblastnyh gorodov (na primere g. Tver). Servis v Rossii i za rubezhom, 10, 94–104.
  19. Sabitov, R. Yu. (2013). The specificity of the activity of public catering establishments in the city Tyume. Omskii nauchnyi vestnik, 4 (121), 45–48.
  20. Mayurnikova, L. A., Krapiva, T. V., Davydenko, N. I., Samoylenko, K. V. (2015). Analysis and prospects of catering market in regions. Food Processing: Techniques and Technology, 1, 141–147.
  21. Anisimov, H. H., Zhukov, Ye. V. (2009). Analiz rozvytku zahalnodostupnoi merezhi restorannoho hospodarstva Kharkova. Visnyk Mizhnarodnoho slovianskoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky, 12 (2), 17–22.
  22. Hrosul, V. A., Ivanova, T. P. (2017). Tendentsii suchasnoho rozvytku pidpryiemstv restorannoho hospodarstva v Ukraini ta Kharkivskii oblasti. Scientific Bulletin of Uzhhorod University. Series «Economics», 1(1(49)), 143–149.
  23. Baldigara, T., Mamula, M. (2012). Tourism Statistics in Croatia: Present Status and Future Challenges. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 44, 53–61. doi:10.1016/j.sbspro.2012.05.004
  24. Demohrafichni dani po Kharkivskii oblasti za sichen-traven 2017 roku. Statystychnyi biuleten (prezentatsiina versiia). (2017). Kharkiv: Holovne upravlinnia statystyky u Kharkivskii oblasti. Available at: http://kh.ukrstat.gov.ua/upload/publikacii/prez_bul_dem_dani_05.17.zip
  25. Pro zatverdzhennia Normatyviv zabezpechenosti mistsiamy v zakladakh restorannoho hospodarstva ta Poriadku zastosuvannia normatyviv zabezpechenosti mistsiamy v zakladakh restorannoho hospodarstva. Order of the Ministry of Economy of Ukraine No. 1111 from October 12, 2009. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1015-09
  26. Prokopiuk, A., Felenchak, Yu. B. (2015). Some Current Trends of Restaurant Industry Development in Ukraine and Poland. Scientific Bulletin of UNFU, 25.4, 259–265.
  27. DBN V.2.2-25:2009. Budynky i sporudy. Pidpryiemstva kharchuvannia (zaklady restorannoho hospodarstva). (2010). Introduced: 2010-09-01. Kyiv: Minrehionbud Ukrainy, 83.

Опубліковано

2017-09-21

Як цитувати

Anisimov, G., Zhukov, Y., & Lipovoy, D. (2017). Аудит стану мережі ресторанного господарства міста Харків. Technology Audit and Production Reserves, 5(2(37), 42–48. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.111958

Номер

Розділ

Системи та процеси керування: Оригінальне дослідження