Переробка молочної сировини у продукти здорового харчування

Автор(и)

  • Oksana Chabanova Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-1455-2987
  • Svitlana Vikul Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6753-5769
  • Tetyana Sharakhmatova Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6080-6995
  • Sergii Bondar Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-7908-2074
  • Anastasiia Trubnikova Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6971-136X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.112939

Ключові слова:

сироватка з-під кисломолочного сиру, рослинна сировина, рецептури нових напоїв, показники якості, режими зберігання

Анотація

Доведено перспективність використання сироватки з-під кисломолочного сиру і рослинної сировини у виробництві напоїв профілактичного призначення. Обґрунтовано раціональні співвідношення інгредієнтів у напоях на основі сироватки. Отримано експериментальні дані щодо впливу рослинних інгредієнтів на біологічну активність напоїв. Розроблені рецептури нових напоїв. Розроблена технологія виробництва напоїв на основі сироватки для профілактики ожиріння. Встановлені режими та строки зберігання напоїв.

Біографії авторів

Oksana Chabanova, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Svitlana Vikul, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчової хімії

Tetyana Sharakhmatova, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Sergii Bondar, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра екології і охорони навколишнього середовища

Anastasiia Trubnikova, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Посилання

  1. Obesity and overweight. (2014). Fact sheet of the World Health Organization. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
  2. Perederii, V. G., Tkach, S. M., Kutovoi, V. M., Rotter, M. N. (2013). Izbytochnyi ves i ozhirenie. Posledstviia dlia zdorov'ia i zhizni, sovremennye rekomendatsii po dostizheniiu i podderzhaniiu normal'noi massy tela. Kyiv: Start-98, 240.
  3. Rodionova, T. I., Tepaeva, A. I. (2012). Ozhirenie – global'naia problema sovremennogo obshchestva. Fundamental'nye issledovaniia, 12–1, 132–136.
  4. Bessesen, D., Kushner, R. F. (2002). Evaluation & Management of Obesity. Hanley & Belfus, 190.
  5. Minina, S. A., Kauhova, I. E. (2004). Himiia i tehnologiia fitopreparatov. GEOTAR-MED, 560.
  6. In: Pokrovskii, A. A., Samsonov, M. A. (1981). Spravochnik po dietologii. Moscow: Meditsina, 611.
  7. Chabanova, O. B., Vikul, S. I., Bondar, S. M., Niedova, O. F. (2014). Obgruntuvannia retseptur diietychnykh napoiv na osnovi syrovatky. Naukovi pratsi ONAKhT, 44, 185–192.
  8. Hramtsov, A. G., Brykalov, A. V., Pilipenko, N. Yu. (2012). Napitki iz syvorotki s rastitel'nymi komponentami. Molochnaia promyshlennost, 7, 64–66.
  9. Hramtsov, A. G., Nesterenko, P. G. (2004). Tehnologiia produktov iz molochnoi syvorotki. Moscow: DeLi print, 768.
  10. Telezhenko, L. N., Mikhailova, E. A. (2015). Human diet enrichment with physiologically active ingredients due to the consumption of juices and beverages. Journal of Food Science and Technology, 9 (3), 9–13. doi:10.15673/2073-8684.3/2015.50267
  11. Mogilnyi, M. P. (2007). Pishchevye i biologicheski aktivnye veshchestva v pitanii. Moscow: DeLi print, 240.
  12. Yasmin, A., Butt, M. S., Yasin, M., Qaisrani, T. B. (2014). Compositional analysis of developed whey based fructooligosaccharides supplemented low-calorie drink. Journal of Food Science and Technology, 52 (3), 1849–1856. doi:10.1007/s13197-014-1535-z
  13. Amaral, G. V., Silva, E. K., Cavalcanti, R. N., Martins, C. P. C., Andrade, L. G. Z. S., Moraes, J. et al. (2018). Whey-grape juice drink processed by supercritical carbon dioxide technology: Physicochemical characteristics, bioactive compounds and volatile profile. Food Chemistry, 239, 697–703. doi:10.1016/j.foodchem.2017.07.003
  14. Panghal, A., Kumar, V., Dhull, S., Gat, Y., Chhikara, N. (2017). Utilization of Dairy Industry Waste-Whey in Formulation of Papaya RTS Beverage. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 5 (2), 168–174. doi:10.12944/crnfsj.5.2.14
  15. Chavan, R. S., Shraddha, R. C., Kumar, A., Nalawade, T. (2015). Whey Based Beverage: Its Functionality, Formulations, Health Benefits and Applications. Journal of Food Processing & Technology, 6 (10), 495. doi:10.4172/2157-7110.1000495
  16. Gajbhare, S. N., Pawar, V. N., Sawate, A. R. (2015). Utilization of Encapsulated Lycopene for the Preparation of Tomato Whey Beverage as Health Drink. The Indian Journal of Nutrition and Dietetics, 52 (1), 70–79.
  17. Dias, M. de L. L. A., Salgado, S. M., Guerra, N. B., Livera, A. V. S., Andrade, S. A. C., Ximenes, G. N. da C. (2013). Phisicochemical, sensory, and microbiological evaluation and development of symbiotic fermented drink. Food Science and Technology (Campinas), 33 (4), 805–811. doi:10.1590/s0101-20612013000400030
  18. Pandiyan, C., Villi, R. A., Chandirasekaran, V. (2011). Development of Mango Flavoured Sweetened Whey Drink. Journal of Indian Veterinary Association Kerala (JIVA), 9 (3), 35–37.
  19. Pareek, N., Gupta, A., Sengar, R. (2014). Preparation of healthy fruit based carbonated whey beverages using whey and orange juice. Asian Journal of Dairying & Foods Research, 33 (1), 5–8. doi:10.5958/j.0976-0563.33.1.002
  20. Jain, S. (2013). Development of Low Cost Nutritional Beverage from Whey. IOSR Journal Of Environmental Science, Toxicology And Food Technology, 5 (1), 73–88. doi:10.9790/2402-0517388
  21. Tkachenko, N., Nekrasov, P., Vikul, S., Honcharuk, Y. (2017). Modelling formulae of strawberry whey drinks of prophylactic application. Journal of Food Science and Technology, 11 (1), 1–9. doi:10.15673/fst.v11i1.303
  22. Brykalov, A. V., Pilipenko, N. Yu. (2014). Razrabotka tehnologii napitkov na osnove molochnoi syvorotki, obogashchennyh fitokomponentami. KubGAU, 98, 1–12.
  23. Cherevach, E. I., Tenkovskaia, L. A. (2015). Razrabotka tehnologii funktsional'nyh napitkov na molochnoi syvorotke s rastitel'nymi ekstraktami. Food Processing: Techniques & Technology, 39 (4), 99–105.
  24. Inihov, G. S., Brio, N. P. (1971). Metody analiza moloka i molochnyh produktov. Moscow: Pishchevaia promyshlennost, 424.
  25. Marh, A. T., Zykina, T. F., Golubev, V. N. (1989). Tehnohimicheskii kontrol' konservnogo proizvodstva. Moscow: Agropromizdat, 304.
  26. Honskyi, Ya. I. (2001). Biolohichna khimiia: laboratornyi praktykum. Ternopil: Ukrmedknyha, 288.
  27. Lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Opredelenie antimikrobnoi aktivnosti antibiotikov metodom diffuzii v agar. (1989). Gosudarstvennaia farmakopeia SSSR: Vol. 2. Obshchie metody analiza. Ed. 11. Moscow: Meditsina, 210–225.
  28. Khomych, H. P., Vikul, S. I., Kapreliants, L. V., Osypova, L. A., Lozovska, T. S.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (12.01.2015). Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia. Patent UA 107506 S2 MPK G01N 33/00 (2015.01). Appl. No. a201302626. Filed 04.03.2013. Bull. No. 1. Available at: http://uapatents.com/7-107506-sposib-viznachennya-biologichno-aktivnosti-obehktiv-prirodnogo-pokhodzhennya.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-21

Як цитувати

Chabanova, O., Vikul, S., Sharakhmatova, T., Bondar, S., & Trubnikova, A. (2017). Переробка молочної сировини у продукти здорового харчування. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(37), 49–57. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.112939

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження