Переробка молочної сировини у продукти здорового харчування
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.112939Ключові слова:
сироватка з-під кисломолочного сиру, рослинна сировина, рецептури нових напоїв, показники якості, режими зберіганняАнотація
Доведено перспективність використання сироватки з-під кисломолочного сиру і рослинної сировини у виробництві напоїв профілактичного призначення. Обґрунтовано раціональні співвідношення інгредієнтів у напоях на основі сироватки. Отримано експериментальні дані щодо впливу рослинних інгредієнтів на біологічну активність напоїв. Розроблені рецептури нових напоїв. Розроблена технологія виробництва напоїв на основі сироватки для профілактики ожиріння. Встановлені режими та строки зберігання напоїв.
Посилання
- Obesity and overweight. (2014). Fact sheet of the World Health Organization. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
- Perederii, V. G., Tkach, S. M., Kutovoi, V. M., Rotter, M. N. (2013). Izbytochnyi ves i ozhirenie. Posledstviia dlia zdorov'ia i zhizni, sovremennye rekomendatsii po dostizheniiu i podderzhaniiu normal'noi massy tela. Kyiv: Start-98, 240.
- Rodionova, T. I., Tepaeva, A. I. (2012). Ozhirenie – global'naia problema sovremennogo obshchestva. Fundamental'nye issledovaniia, 12–1, 132–136.
- Bessesen, D., Kushner, R. F. (2002). Evaluation & Management of Obesity. Hanley & Belfus, 190.
- Minina, S. A., Kauhova, I. E. (2004). Himiia i tehnologiia fitopreparatov. GEOTAR-MED, 560.
- In: Pokrovskii, A. A., Samsonov, M. A. (1981). Spravochnik po dietologii. Moscow: Meditsina, 611.
- Chabanova, O. B., Vikul, S. I., Bondar, S. M., Niedova, O. F. (2014). Obgruntuvannia retseptur diietychnykh napoiv na osnovi syrovatky. Naukovi pratsi ONAKhT, 44, 185–192.
- Hramtsov, A. G., Brykalov, A. V., Pilipenko, N. Yu. (2012). Napitki iz syvorotki s rastitel'nymi komponentami. Molochnaia promyshlennost, 7, 64–66.
- Hramtsov, A. G., Nesterenko, P. G. (2004). Tehnologiia produktov iz molochnoi syvorotki. Moscow: DeLi print, 768.
- Telezhenko, L. N., Mikhailova, E. A. (2015). Human diet enrichment with physiologically active ingredients due to the consumption of juices and beverages. Journal of Food Science and Technology, 9 (3), 9–13. doi:10.15673/2073-8684.3/2015.50267
- Mogilnyi, M. P. (2007). Pishchevye i biologicheski aktivnye veshchestva v pitanii. Moscow: DeLi print, 240.
- Yasmin, A., Butt, M. S., Yasin, M., Qaisrani, T. B. (2014). Compositional analysis of developed whey based fructooligosaccharides supplemented low-calorie drink. Journal of Food Science and Technology, 52 (3), 1849–1856. doi:10.1007/s13197-014-1535-z
- Amaral, G. V., Silva, E. K., Cavalcanti, R. N., Martins, C. P. C., Andrade, L. G. Z. S., Moraes, J. et al. (2018). Whey-grape juice drink processed by supercritical carbon dioxide technology: Physicochemical characteristics, bioactive compounds and volatile profile. Food Chemistry, 239, 697–703. doi:10.1016/j.foodchem.2017.07.003
- Panghal, A., Kumar, V., Dhull, S., Gat, Y., Chhikara, N. (2017). Utilization of Dairy Industry Waste-Whey in Formulation of Papaya RTS Beverage. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 5 (2), 168–174. doi:10.12944/crnfsj.5.2.14
- Chavan, R. S., Shraddha, R. C., Kumar, A., Nalawade, T. (2015). Whey Based Beverage: Its Functionality, Formulations, Health Benefits and Applications. Journal of Food Processing & Technology, 6 (10), 495. doi:10.4172/2157-7110.1000495
- Gajbhare, S. N., Pawar, V. N., Sawate, A. R. (2015). Utilization of Encapsulated Lycopene for the Preparation of Tomato Whey Beverage as Health Drink. The Indian Journal of Nutrition and Dietetics, 52 (1), 70–79.
- Dias, M. de L. L. A., Salgado, S. M., Guerra, N. B., Livera, A. V. S., Andrade, S. A. C., Ximenes, G. N. da C. (2013). Phisicochemical, sensory, and microbiological evaluation and development of symbiotic fermented drink. Food Science and Technology (Campinas), 33 (4), 805–811. doi:10.1590/s0101-20612013000400030
- Pandiyan, C., Villi, R. A., Chandirasekaran, V. (2011). Development of Mango Flavoured Sweetened Whey Drink. Journal of Indian Veterinary Association Kerala (JIVA), 9 (3), 35–37.
- Pareek, N., Gupta, A., Sengar, R. (2014). Preparation of healthy fruit based carbonated whey beverages using whey and orange juice. Asian Journal of Dairying & Foods Research, 33 (1), 5–8. doi:10.5958/j.0976-0563.33.1.002
- Jain, S. (2013). Development of Low Cost Nutritional Beverage from Whey. IOSR Journal Of Environmental Science, Toxicology And Food Technology, 5 (1), 73–88. doi:10.9790/2402-0517388
- Tkachenko, N., Nekrasov, P., Vikul, S., Honcharuk, Y. (2017). Modelling formulae of strawberry whey drinks of prophylactic application. Journal of Food Science and Technology, 11 (1), 1–9. doi:10.15673/fst.v11i1.303
- Brykalov, A. V., Pilipenko, N. Yu. (2014). Razrabotka tehnologii napitkov na osnove molochnoi syvorotki, obogashchennyh fitokomponentami. KubGAU, 98, 1–12.
- Cherevach, E. I., Tenkovskaia, L. A. (2015). Razrabotka tehnologii funktsional'nyh napitkov na molochnoi syvorotke s rastitel'nymi ekstraktami. Food Processing: Techniques & Technology, 39 (4), 99–105.
- Inihov, G. S., Brio, N. P. (1971). Metody analiza moloka i molochnyh produktov. Moscow: Pishchevaia promyshlennost, 424.
- Marh, A. T., Zykina, T. F., Golubev, V. N. (1989). Tehnohimicheskii kontrol' konservnogo proizvodstva. Moscow: Agropromizdat, 304.
- Honskyi, Ya. I. (2001). Biolohichna khimiia: laboratornyi praktykum. Ternopil: Ukrmedknyha, 288.
- Lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Opredelenie antimikrobnoi aktivnosti antibiotikov metodom diffuzii v agar. (1989). Gosudarstvennaia farmakopeia SSSR: Vol. 2. Obshchie metody analiza. Ed. 11. Moscow: Meditsina, 210–225.
- Khomych, H. P., Vikul, S. I., Kapreliants, L. V., Osypova, L. A., Lozovska, T. S.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (12.01.2015). Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia. Patent UA 107506 S2 MPK G01N 33/00 (2015.01). Appl. No. a201302626. Filed 04.03.2013. Bull. No. 1. Available at: http://uapatents.com/7-107506-sposib-viznachennya-biologichno-aktivnosti-obehktiv-prirodnogo-pokhodzhennya.html
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Oksana Chabanova, Svitlana Vikul, Tetyana Sharakhmatova, Sergii Bondar, Anastasiia Trubnikova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.