Обґрунтування складу пробіотичних косметичних засобів для тонізації жирної шкіри

Автор(и)

  • Nataliіa Tkachenko Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927
  • Svitlana Vikul Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6753-5769
  • Elena Sevastyanova Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-7485-6985
  • Nadiya Dets Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-4524-7560
  • Yana Honcharuk Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2988-421X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119392

Ключові слова:

пробіотична косметика, тонізація шкіри, Bifidobacterium, Lactobacillus, водно-спиртовий екстракт, Tagetes patula, кисла сироватка

Анотація

Показана доцільність застосування пробіотиків у натуральній косметиці. Обґрунтовано оптимальні масові частки кислої сироватки та екстракту квітів Tagetes patula (59,98 та 40,02 % відповідно) як компонентів пробіотичного косметичного засобу для тонізації жирної шкіри. Доведено, що розроблений пробіотичний косметичний лосьйон натуральний, безпечний, характеризується високими органолептичними, нормованими фізико-хімічними показниками, покращеними мікробіологічними характеристиками.

Біографії авторів

Nataliіa Tkachenko, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Svitlana Vikul, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчової хімії

Elena Sevastyanova, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Nadiya Dets, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Yana Honcharuk, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Посилання

  1. Jeong, J. H., Lee, C. Y., Chung, D. K. (2015). Probiotic Lactic Acid Bacteria and Skin Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56 (14), 2331–2337. doi:10.1080/10408398.2013.834874
  2. Tonik dlia litsa: sostav, pol'za, populiarnye marki. (2017). MEDPORTAL.SU. Available at: https://medportal.su/tonik-dlya-lica-sostav-polza-populyarnye-marki/
  3. Fem, O. (2017, September 25). Tonik dlia litsa – o chiom umalchivaiut proizvoditeli. KOSMETOLOGA.NET. Available at: https://kosmetologa.net/tonik-dlya-litsa/
  4. Chitaem etiketku: tonik dlia litsa. (2017). Medik. Katalog goroda Sumy. Available at: https://www.medik.sumy.ua/articles/chitaem-etiketku-tonik-dlya-lica
  5. Chto vhodit v sostav tonika? (2017). Zhenskii zhurnal BeautyInfo. Available at: http://beautyinfo.com.ua/m0c3i3109.html
  6. DSTU 4093-2002. Losiony i toniky kosmetychni. (2002). Introduced: 03.06.2002. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy, 8.
  7. Dreno, B., Araviiskaia, E., Berardesca, E., Gontijo, G., Sanchez Viera, M., Xiang, L. F., Martin, R., Bieber, T. (2016). Microbiome in healthy skin, update for dermatologists. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30 (12), 2038–2047. doi:10.1111/jdv.13965
  8. Gong, Y., Liu, X., He, W.-H., Xu, H.-G., Yuan, F., Gao, Y.-X. (2012). Investigation into the antioxidant activity and chemical composition of alcoholic extracts from defatted marigold (Tagetes erecta L.) residue. Fitoterapia, 83 (3), 481–489. doi:10.1016/j.fitote.2011.12.013
  9. DSTU 4554:2006. Syr kyslomolochnyi. Tekhnichni umovy. (2007). Introduced: 01.01.2007. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy, 10.
  10. Fuchs-Tarlovsky, V., Marquez-Barba, M. F., Sriram, K. (2016). Probiotics in dermatologic practice. Nutrition, 32 (3), 289–295. doi:10.1016/j.nut.2015.09.001
  11. Goto, K., Iwasawa, D., Kamimura, Y., Yasuda, M., Matsumura, M., Shimada, T. (2011). Clinical and Histopathological Evaluation of Dermatophagoides farinae-Induced Dermatitis in NC/Nga Mice Orally Administered Bacillus subtilis. Journal of Veterinary Medical Science, 73 (5), 649–654. doi:10.1292/jvms.10-0457
  12. Watanabe, T., Hamada, K., Tategaki, A., Kishida, H., Tanaka, H., Kitano, M., Miyamoto, T. (2009). Oral Administration of Lactic Acid Bacteria Isolated from Traditional South Asian Fermented Milk `Dahi’ Inhibits the Development of Atopic Dermatitis in NC/Nga Mice. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 55 (3), 271–278. doi:10.3177/jnsv.55.271
  13. Rosenfeldt, V., Benfeldt, E., Nielsen, S. D., Michaelsen, K. F., Jeppesen, D. L., Valerius, N. H., Paerregaard, A. (2003). Effect of probiotic Lactobacillus strains in children with atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 111 (2), 389–395. doi:10.1067/mai.2003.389
  14. Elbe-Burger, A., Olt, S., Stingl, G., Egyed, A., Klubal, R., Mann, U., Rappersberger, K., Rot, A. (2002). Overexpression of IL-4 Alters the Homeostasis in the Skin. Journal of Investigative Dermatology, 118 (5), 767–778. doi:10.1046/j.1523-1747.2002.01753.x
  15. Stokes, J. H., Pillsbury, D. H. (1930). The Effect on The Skin of Emotional and Nervous States: Theoretical and Practical Consideration of a Gastrointestinal Mechanism. Archives of Dermatology and Syphilology, 22 (6), 962–993. doi:10.1001/archderm.1930.01440180008002
  16. Zhu, D. L., Yang, W. X., Yang, H. M. (2010). Meta analysis of lactic acid bacteria as probiotics for the primary prevention of infantile eczema. Chinese Journal of Contemporary Pediatrics, 12 (9), 734–739.
  17. Kim, H. H., Lee, Y., Eun, H. C., Chung, J. H. (2008). Eicosapentaenoic acid inhibits TNF-α-induced matrix metalloproteinase-9 expression in human keratinocytes, HaCaT cells. Biochemical and Biophysical Research Communications, 368 (2), 343–349. doi:10.1016/j.bbrc.2008.01.062
  18. Piccardi, N., Manissier, P. (2009). Nutrition and nutritional supplementation. Dermato-Endocrinology, 1 (5), 271–274. doi:10.4161/derm.1.5.9706
  19. Segawa, S., Hayashi, A., Nakakita, Y., Kaneda, H., Watari, J., Yasui, H. (2008). Oral Administration of Heat-Killed Lactobacillus brevis SBC8803 Ameliorates the Development of Dermatitis and Inhibits Immunoglobulin E Production in Atopic Dermatitis Model NC/Nga Mice. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 31 (5), 884–889. doi:10.1248/bpb.31.884
  20. Gueniche, A., Benyacoub, J., Buetler, T. M., Smola, H., Blum, S. (2006). Supplementation with oral probiotic bacteria maintains cutaneous immune homeostasis after UV exposure. European Journal of Dermatology, 16 (5), 511–517.
  21. Cinque, B., Di Marzio, L., Della Riccia, D. N., Bizzini, F., Giuliani, M., Fanini, D., De Simone, C., Cifone, M. G. (2006). Effect of Bifidobacteriuminfantis on Interferon- γ-Induced Keratinocyte Apoptosis: A Potential Therapeutic Approach to Skin Immune Abnormalities. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 19 (4), 775–786. doi:10.1177/039463200601900407
  22. Gagarina, Yu. (2016). Krem: spasibo, chto zhivoi. Kosmetolog, 3, 74–76.
  23. Faizi, S., Dar, A., Siddiqi, H., Naqvi, S., Naz, A., Bano, S., Lubna, N. (2011). Bioassay-guided isolation of antioxidant agents with analgesic properties from flowers of Tagetes patula. Pharmaceutical Biology, 49 (5), 516–525. doi:10.3109/13880209.2010.523006
  24. Yasukawa, K., Kasahara, Y. (2013). Effects of Flavonoids from French Marigold (Florets of Tagetes patula L.) on Acute Inflammation Model. International Journal of Inflammation, 2013, 1–5. doi:10.1155/2013/309493
  25. Politi, F., Watanabe, V., Figueira, G., Pietro, R. (2013). Anti-Candida Activity in Vitro of Tagetes patula L. (Asteraceae) Extracts. Planta Medica, 79 (10). doi:10.1055/s-0033-1348567
  26. Ali, A., Tabanca, N., Demirci, B., Amin, E., Khan, I. (2015). Chemical composition of Tagetes patula essential oil and its bioactivity against Aedes aegypti. Planta Medica, 81 (05). doi:10.1055/s-0035-1545156
  27. Zuorro, A., Lavecchia, R. (2010). New functional food products containing lutein and zeaxanthin from marigold (Tagetes erecta L.) flowers. Journal of Biotechnology, 150, 296–296. doi:10.1016/j.jbiotec.2010.09.247
  28. Manke Natchigal, A., Oliveira Stringheta, A. C., Correa Bertoldi, M., Stringheta, P. C. (2012). Quantification and characterization of lutein from Tagetes (Tagetes patula L.) and Calendula (Calendula officinalis L.) flowers. Acta Horticulturae, 939, 309–314. doi:10.17660/actahortic.2012.939.40
  29. Khalil, M., Raila, J., Ali, M., Islam, K. M. S., Schenk, R., Krause, J.-P., Schweigert, F. J., Rawel, H. (2012). Stability and bioavailability of lutein ester supplements from Tagetes flower prepared under food processing conditions. Journal of Functional Foods, 4 (3), 602–610. doi:10.1016/j.jff.2012.03.006
  30. Ramakrishnan, P., Chandrasekhar, T., Muralidharan, P. (2015). Cognitive enhancing, anti-acetylcholinesterase, and antioxidant properties of Tagetes patula on scopolamine-induced amnesia in mice. International Journal of Green Pharmacy, 9 (3), 167. doi:10.4103/0973-8258.161234
  31. Martinez, R., Diaz, B., Vasquez, L., Compagnone, R. S., Tillett, S., Canelon, D. J., Torrico, F., Suarez, A. I. (2009). Chemical Composition of Essential Oils and Toxicological evaluation of Tagetes erecta and Tagetes patula from Venezuela. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 12 (4), 476–481. doi:10.1080/0972060x.2009.10643747
  32. Tkachenko, N., Nekrasov, P., Vikul, S., Honcharuk, Y. (2017). Modelling formulae of strawberry whey drinks of prophylactic application. Food Science and Technology, 11 (1), 80–88. doi:10.15673/fst.v11i1.303
  33. In: Myers, R. H., Montgomery, D. C., Anderson-Cook, C. M. (2016). Response Surface Methodology: Process and Product Optimization Using Designed Experiments. Ed. 4. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 856.
  34. Tkahcenko, N., Nekrasov, P., Vikul, S. (2016). Optimization of formulation composition of health whey–based beverage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (79)), 49–57. doi:10.15587/1729-4061.2016.59695
  35. Khomych, H. P., Vikul, S. I., Kaprel'iants, L. V., Osypova, L. A., Lozovska, T. S.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (12.01.2015). Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia. Patent UA 107506 C2, IPC G 01 N 33/00 (2015.01). Appl. No. u 201302626. Filed 04.03.2013. Bull. No. 1. Available at: http://uapatents.com/7-107506-sposib-viznachennya-biologichno-aktivnosti-obehktiv-prirodnogo-pokhodzhennya.html
  36. GOST 26781–85. Moloko. Metody izmereniia рН. (1985). Introduced: 01.01.1986. Moscow: Izdatelstvo standartov, 13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30

Як цитувати

Tkachenko, N., Vikul, S., Sevastyanova, E., Dets, N., & Honcharuk, Y. (2017). Обґрунтування складу пробіотичних косметичних засобів для тонізації жирної шкіри. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(38), 9–17. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119392

Номер

Розділ

Хіміко-технологічні системи: Оригінальне дослідження