Дослідження токсичності плівкоутворювальних композицій на основі хітозану

Автор(и)

  • Antonina Dubinina Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3132-1918
  • Tatiana Letuta Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0110-2047
  • Tatiana Frolova Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7188-8236
  • Helena Savinova Харківська медична академія післядипломної освіти, вул. Пушкінська, 14/16, м. Харків, Україна, 61057, Україна https://orcid.org/0000-0003-2524-2287
  • Galina Bolshakova Харківська медична академія післядипломної освіти, вул. Пушкінська, 14/16, м. Харків, Україна, 61057, Україна https://orcid.org/0000-0002-1151-0562
  • Vira Novikova Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3153-2619

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119420

Ключові слова:

композиції на основі хітозана, відвари лікарських трав, токсичність композицій, зони гемолізу на відварах, кров'яний агар

Анотація

Із розглянутих композицій на основі хітозану та на основі аналізу характеристики лікарських відварів було обрано 20 видів для подальшого складання композиції з хітозаном 2 %. Для встановлення їх безпечного використання в плодоовочевій продукції всі зразки досліджені на токсичність та зони гемолізу. При проведенні досліджень отримані позитивні результати – не було виявлено токсичності та зони гемолізу.

Біографії авторів

Antonina Dubinina, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Tatiana Letuta, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Tatiana Frolova, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Helena Savinova, Харківська медична академія післядипломної освіти, вул. Пушкінська, 14/16, м. Харків, Україна, 61057

Доктор медичних наук, професор

Кафедра клінічної імунології та мікробіології

Galina Bolshakova, Харківська медична академія післядипломної освіти, вул. Пушкінська, 14/16, м. Харків, Україна, 61057

Кандидат медичних наук, доцент

Кафедра клінічної імунології та мікробіології

Vira Novikova, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Dubinina, A. A., Synytsyna, H. A., Myshnyk, O. H. et al. (2011). Upakovka kharchovykh produktiv iz polimernykh materialiv. Kharkiv: Fakt, 399.
  2. Maznev, N. I. (2004). Entsiklopediia lekarstvennyh rastenii. Ed. 3. Moscow: Martin, 496.
  3. Lavrenov, V. K., Lavrenova, G. V. (2007). Sovremennaia entsiklopediia lekarstvennyh rastenii. Moscow: ZAO «OLMA Media Grupp», 272.
  4. Jiang Fen. (2015, May 27). Method for preserving fruits and vegetables by using controlled atmosphere storage house with water-air heat exchanger. Patent CN 104642513 A. Appl. No. CN 201510060513. Filed February 5, 2015. Available at: https://encrypted.google.com/patents/CN104642513A?cl
  5. Gudkovskii, V. A., Klad, A. A., Kozhina, L. V., Balakirev, A. E., Nazarov, Yu. B. (2009). Progressivnye tehnologii hraneniia plodov. Dostizhenie nauki i tehniki APK, 2, 66–68.
  6. Feng Zhihong, Wang Chunsheng, Song Zhuojun, Li Chao, Wang Liang, Chen Jia, Zhao Yingli. (2014, November 19). Air cooler synchronous humidification system for fruit and vegetable cold storage storeroom. Patent CN 203949317 U, MPK A23L3/36; F24F11/02; F24F6/12; F25D13/00. Filed March 12, 2014, 1.
  7. Ilinskii, A. S., Dmitriev, A. V., Pugachiov, V. Yu., Kuznetsov, A. M. (2003). Razvitie tehnologii hraneniia v reguliruemoi atmosfere (obzor). Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 8, 52–56.
  8. Juan Wang, Xiangyou Wang, Peijuan Xiang, Miao Huang, Xin Han. (2012, July 25). Gas regulation control method of spontaneous modified atmosphere storage for fruit and vegetable preservation. Patent CN 102609011 B. Appl. No. CN 201210075848. Filed March 21, 2012. Available at: https://www.google.com/patents/CN102609011A?cl
  9. Zhang Guoqian, Zheng Yang, Zhang Jian. (2015, December 9). Cold storage method of vegetables in agricultural and sideline products. Patent CN 105123897 A, MPK A23B7/04, A23B7/152, A23B7/154, A61L2/18. Filed August 25, 2015, 1.
  10. Cheng Sung-Chi. (2011, June 1). Cold storage method for fruit and vegetable. Patent TW 201117726 A, MPK A23B7/04, B65D81/02. Filed November 27, 2009, 1.
  11. Kolodiazhaia, V. S., Sokolov, V. N. (2003). Primenenie ais slarri dlia zamorazhivaniia rastitel'nyh produktov. Proizvodstvo i realizatsiia morozhenogo i bystrozamorozhennyh produktov, 5, 24–28.
  12. Sheng Liu, Jinpeilou. (2012, April 11). Integrated fruit and vegetable differential pressure precooling storage. Patent CN 202184088 U. Appl. No. CN 201120249678. Filed July 15, 2011. Available at: https://www.google.com/patents/CN202184088U?cl
  13. Milevskii, V. B. (2016, April 10). Universal'nyi i prostoi sposob sohraneniia tovarnogo vida, vkusovyh i poleznyh kachestv ovoshchei i fruktov pri ih prodolzhitel'nom hranenii. Patent RU 2013156913 A, MPK A23L 3/00. Appl. No. CN 201510060513. Filed December 20, 2013, 2.
  14. Taurit, V. R., Taurit, C. B. (1997). Formirovanie temperaturnogo rezhima v ventiliruemyh ovoshchehranilishchah. Sel'skohoziaistvennye vesti, 4–5 (27–28), 48–49.
  15. Kriukov, A. M., Koshevoi, E. P. (2004). Hranenie sel'skohoziaistvennogo syr'ia v kontroliruemoi gazovoi srede s ispol'zovaniem kompressorno-membrannogo oborudovaniia. Materialy II mezhdunarodnoi nauchno-tehnicheskoi konferentsii. Part 1. Voronezh, 249–251.
  16. Normov, D. A., Fedorenko, E. A. (2009). Vliianie obrabotki ozono-vozdushnoi smes'iu na liozhkost' baklazhanov. Gavrish, 1, 32–34.
  17. Pavlov, A. M. (2002, March 10). Sposob hraneniia ovoshchei. Patent RU 2000104186 A, MPK A23B 7/14, A23B 7/00, A01F 25/00. Filed February 21, 2000, 2.
  18. Pavlov, A. M. (2003, May 27). Sposob hraneniia ovoshchei. Patent RU 2000112978 A, MPK A23B 7/00, A23B 7/14, A23L 3/3409, A01F 25/00. Filed May 24, 2000, 2.
  19. Cunkun Chen, Wensheng Wang, Ning Jia. (2011, June 1). Fruit and vegetable storage-transportation fresh-keeping box with functions of sterilizing and degrading pesticide residue. Patent CN 201849811 U. Appl. No. CN 201020602303; Filed November 11, 2010. Available at: http://www.google.com.pg/patents/CN201849811U?cl=en
  20. Cunkun Chen, Wensheng Wang, Ning Jia. (2011, April 6). Fruit and vegetable storage and transportation fresh-keeping box with functions of sterilization and pesticide residue degradation. Patent CN 102001490 A. Appl. No. CN 201010540376. Filed November 11, 2010. Available at: http://www.google.sr/patents/CN102001490A?cl=en
  21. Chachin, K. (2000). The quality preservation of agricultural products at refrigeration storage. Reito Refrigeration, 867, 20–23.
  22. Sumnu, G., Bayindirh, L., Ozilgen, M. (1994). Quality control charts for storage of apricots. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und Forschung, 199 (3), 201–205. doi:10.1007/bf01193444
  23. Shoruhin, K. (1998). Questions of fruits and vegetables storage quality. Machinery and Equipment Food Industry, 3, 60–72.
  24. Paronian, V. H., Kiuregian, G. P., Komarov, N. V. (2003). Progressivnye sposoby obrabotki plodoovoshchnoi produktsii pered zakladkoi na hranenie. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ia, 7, 23.
  25. Turbin, V. A., Glushko, G. I. (2002). Prognozirovanie himicheskogo sostava zamorozhennyh plodov abrikosa pri dlitel'nom hranenii. Pishchevoi tehnologii, 1, 36–38.
  26. Belenko, E. L., Jeneeva, E. L., Levchenko, S. V., Studennikova, N. L., Parfenova, P. L., Kuzmenko, V. N. (1997). Nizkotemperaturnoe zamorazhivanie plodov kostochkovyh kul'tur. Sadovodstvo i vinogradarstvo, 2, 10–12.
  27. Kavyrshyn, O. P., Fedorov, S. A. (2007, January 15). Use of water solution of chitosan as a conserving agent for treatment of food products of vegetable origin before storage. Patent UA 20183 U, MPK А23В 4/00, А01F 25/00, C08B 37/00. Filed July 10, 2006. Bull. No. 1, 5.
  28. Shi Dixing. (2015, January 28). Preservative film for short-term storage of fruits and vegetables, preparation method of preservative film and prepared preservative bag. Patent CN 104309903 A. Appl. No. CN 201410499541. Filed September 25, 2014. Available at: https://www.google.com/patents/CN104309903A?cl=en
  29. Yanwen Zhou, Shijun Wang, Ping Zhang, Jiazheng Li. (2010, February 10). High-transparency physical antibacterial polyolefin fruit and vegetable storage and transportation preservative film. Patent CN 101643567 A. Appl. No. CN 200910306633. Filed September 7, 2009. Available at: https://www.google.com/patents/CN101643567A?cl=en
  30. Dobias, J., Voldrich, M., Philippen, J. (1994). Emballage des denrees alimentaries en atmospheres contrôlèes au modifièes. Rev. Gen. Froid., 7, 55–61.
  31. Murphy, M., Jennergren, B. C. G.; assignee: The Dow Chemical Company. (1992, December 8). Multilayered film. Patent US 5169728 A. Appl. No. US 07/663,216. Filed February 28, 1991. Available at: https://www.google.com/patents/US5169728
  32. Kuo, B. P.; assignee: W. R. Grace & Co.-Conn. (1996, February 13). Oxygen-permeable multilayer film. Patent US 5491019 A. Appl. No. US 08/218,776; Filed March 28, 1994. Available at: http://www.google.tl/patents/US5491019
  33. Jones, D. (1981). Manual of Methods for General Bacteriology. Journal of Clinical Pathology, 34 (9), 1069–1069. doi:10.1136/jcp.34.9.1069-c
  34. Volianskyi, Yu. L., Hryshchenko, I. V., Shyrobokov, V. P. et al. (2004). Vyvchennia spetsyfichnoi aktyvnosti protymikrobnykh likarskykh zasobiv. Kyiv, 38.

Опубліковано

2017-11-30

Як цитувати

Dubinina, A., Letuta, T., Frolova, T., Savinova, H., Bolshakova, G., & Novikova, V. (2017). Дослідження токсичності плівкоутворювальних композицій на основі хітозану. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(38), 39–46. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119420

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження