Розрахунок фізичних властивостей жирів по їх триацилгліцерольному складу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119481Ключові слова:
тріацілгліцерольний склад, температура плавлення, температура застигання, рослинне маслоАнотація
Проведено дослідження по отриманню жирових сумішей з заданими властивостями. Визначено залежність між фізико-хімічними показниками і концентрацією компонентів (триацилгліцеролів) суміші. Також визначено тріацілгліцерольний (ТАГ) склад переетеріфіцірованих жирів і отриманих в ході експерименту жирових сумішей. Доведено, що існує функціональна залежність між ТАГ складом і фізико-хімічними показниками.
Посилання
- McClements, D. J., Decker, E. A.; In: Damodaran, S., Parkin, K. L., Fennema, O. R. (2010). Lipideos. Química de alimentos de Fennema. Ed. 4. Porto Alegre: Artmed, 131–179.
- Nichols, D., Jordan, T., Kerr, N. (2010). The Nomenclature and Structure of Lipids. Chemical, Biological, and Functional Aspects of Food Lipids, Second Edition. CRC Press, 1–22. doi:10.1201/b10272-2
- O’Brien, R. (2008). Fats and Oils. Ed. 3. CRC Press, 680. doi:10.1201/9781420061673
- Rao, M. A. (2003). Phase transitions, food texture and structure. Texture in Food. Elsevier, 36–62. doi:10.1533/9781855737082.1.36
- Krivolapov, A. N., Demidov, V. I., Demidov, I. N. (2004). Ispol'zovanie matematicheskogo modelirovaniia pri poluchenii zhirov s zadannymi svoistvami. Oliino zhyrovyi kompleks, 2 (5), 65–66.
- Meremae, K., Roasto, M., Kuusik, S., Ots, M., Henno, M. (2012). Trans Fatty Acid Contents in Selected Dietary Fats in the Estonian Market. Journal of Food Science, 77 (8), T163–T168. doi:10.1111/j.1750-3841.2012.02829.x
- Ricciuto, L., Lin, K., Tarasuk, V. (2008). A comparison of the fat composition and prices of margarines between 2002 and 2006, when new Canadian labelling regulations came into effect. Public Health Nutrition, 12 (08), 1270–1275. doi:10.1017/s1368980008003868
- Downs, S. M., Thow, A. M., Leeder, S. R. (2013). The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: a systematic review of the evidence. Bulletin of the World Health Organization, 91 (4), 262–269H. doi:10.2471/blt.12.111468
- Arcand, J., Scourboutakos, M. J., Au, J. T., L’Abbe, M. R. (2014). Trans Fatty acids in the Canadian food supply: an updated analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 100 (4), 1116–1123. doi:10.3945/ajcn.114.088732
- Albers, M. J., Harnack, L. J., Steffen, L. M., Jacobs, D. R. (2008). 2006 Marketplace Survey of Trans-Fatty Acid Content of Margarines and Butters, Cookies and Snack Cakes, and Savory Snacks. Journal of the American Dietetic Association, 108 (2), 367–370. doi:10.1016/j.jada.2007.10.045
- Otite, F. O., Jacobson, M. F., Dahmubed, A., Mozaffarian, D. (2013). Trends in Trans Fatty Acids Reformulations of US Supermarket and Brand-Name Foods From 2007 Through 2011. Preventing Chronic Disease, 10, 120–198. doi:10.5888/pcd10.120198
- Petik, P. F. (2003). Opredelenie strukturno-mehanicheskih svoistv zhirov. Oliino zhyrovyi kompleks, 3 (3), 47–49.
- Kryvolapov, O. M. (2007). Pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohii pereeteryfikatsii zhyriv. Kharkiv, 120.
- Demidov, I. M., Kryvolapov, A. N. (2006). Budova modeli «sklad-vlastyvist» dlia pereeteryfikovanykh zhyriv z vykorystanniam sympleks-hratchastykh planiv. Bulletin of the National Technical University «KhPI», 10, 150–154.
- Mazaeva, V. S., Demidov, I. N., Sytnik, N. S., Golodnyak, V. A., Kishchenko, V. A., Golubets, O. V. (2017). O nekotoryh osobennostiah triatsilglitserol'nogo i zhirnokislotnogo sostavov rastitel'nyh masel. Nauka I Studia, 4 (165), 102–108.
- Bondar, A. G., Statiuha, G. A., Potiazhenko, I. A. (1980). Planirovanie eksperimenta pri optimizatsii protses sov himicheskoi tehnologii. Kyiv: Vishcha shkola, 264.
- Sytnik, N., Demidov, I., Kunitsa, E. (2015). Effectiveness research of new catalyst for oil and fat interesterification by using chromatographic analysis. Technology Audit and Production Reserves, 6 (4 (26)), 8–13. doi:10.15587/2312-8372.2015.53285
- Identyfikatsiia pereeteryfikovanykh zhyriv. Metodyka vykonannia vymiriuvan: MVV No. 081/12-0834-12. (2013). Kharkiv: UkrNDIOZh NAAN, 37.
- Borovikov, V. P. (2003). STATISTICA. Iskusstvo analiza dannyh na komp'iutere Dlia professionalov. Ed. 2. St. Petersburg: Piter, 688.
- Kudriavtsev, E. M. (2005). Mathcad 11: Polnoe rukovodstvo po russkoi versii. Moscow: DMK Press, 592.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Igor Demidov, Viktoria Mazaeva, Vladimir Golodnyak, Tetyana Onopriyenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.