Розрахунок фізичних властивостей жирів по їх триацилгліцерольному складу

Автор(и)

  • Viktoria Mazaeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126
  • Igor Demidov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5854-0833
  • Vladimir Golodnyak Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-6501-6666
  • Tetyana Onopriyenko Національний фармацевтичний університет, вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1663-9832

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119481

Ключові слова:

тріацілгліцерольний склад, температура плавлення, температура застигання, рослинне масло

Анотація

Проведено дослідження по отриманню жирових сумішей з заданими властивостями. Визначено залежність між фізико-хімічними показниками і концентрацією компонентів (триацилгліцеролів) суміші. Також визначено тріацілгліцерольний (ТАГ) склад переетеріфіцірованих жирів і отриманих в ході експерименту жирових сумішей. Доведено, що існує функціональна залежність між ТАГ складом і фізико-хімічними показниками.

Біографії авторів

Viktoria Mazaeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Молодший науковий співробітник

Лабораторія досліджень хімії жирів олійно-жирових виробництв

Igor Demidov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Vladimir Golodnyak, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, консультант з метрології та стандартизації керівника науково-дослідної частини

Tetyana Onopriyenko, Національний фармацевтичний університет, вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра фундаментальної та мовної підготовки

Посилання

  1. McClements, D. J., Decker, E. A.; In: Damodaran, S., Parkin, K. L., Fennema, O. R. (2010). Lipideos. Química de alimentos de Fennema. Ed. 4. Porto Alegre: Artmed, 131–179.
  2. Nichols, D., Jordan, T., Kerr, N. (2010). The Nomenclature and Structure of Lipids. Chemical, Biological, and Functional Aspects of Food Lipids, Second Edition. CRC Press, 1–22. doi:10.1201/b10272-2
  3. O’Brien, R. (2008). Fats and Oils. Ed. 3. CRC Press, 680. doi:10.1201/9781420061673
  4. Rao, M. A. (2003). Phase transitions, food texture and structure. Texture in Food. Elsevier, 36–62. doi:10.1533/9781855737082.1.36
  5. Krivolapov, A. N., Demidov, V. I., Demidov, I. N. (2004). Ispol'zovanie matematicheskogo modelirovaniia pri poluchenii zhirov s zadannymi svoistvami. Oliino zhyrovyi kompleks, 2 (5), 65–66.
  6. Meremae, K., Roasto, M., Kuusik, S., Ots, M., Henno, M. (2012). Trans Fatty Acid Contents in Selected Dietary Fats in the Estonian Market. Journal of Food Science, 77 (8), T163–T168. doi:10.1111/j.1750-3841.2012.02829.x
  7. Ricciuto, L., Lin, K., Tarasuk, V. (2008). A comparison of the fat composition and prices of margarines between 2002 and 2006, when new Canadian labelling regulations came into effect. Public Health Nutrition, 12 (08), 1270–1275. doi:10.1017/s1368980008003868
  8. Downs, S. M., Thow, A. M., Leeder, S. R. (2013). The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: a systematic review of the evidence. Bulletin of the World Health Organization, 91 (4), 262–269H. doi:10.2471/blt.12.111468
  9. Arcand, J., Scourboutakos, M. J., Au, J. T., L’Abbe, M. R. (2014). Trans Fatty acids in the Canadian food supply: an updated analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 100 (4), 1116–1123. doi:10.3945/ajcn.114.088732
  10. Albers, M. J., Harnack, L. J., Steffen, L. M., Jacobs, D. R. (2008). 2006 Marketplace Survey of Trans-Fatty Acid Content of Margarines and Butters, Cookies and Snack Cakes, and Savory Snacks. Journal of the American Dietetic Association, 108 (2), 367–370. doi:10.1016/j.jada.2007.10.045
  11. Otite, F. O., Jacobson, M. F., Dahmubed, A., Mozaffarian, D. (2013). Trends in Trans Fatty Acids Reformulations of US Supermarket and Brand-Name Foods From 2007 Through 2011. Preventing Chronic Disease, 10, 120–198. doi:10.5888/pcd10.120198
  12. Petik, P. F. (2003). Opredelenie strukturno-mehanicheskih svoistv zhirov. Oliino zhyrovyi kompleks, 3 (3), 47–49.
  13. Kryvolapov, O. M. (2007). Pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohii pereeteryfikatsii zhyriv. Kharkiv, 120.
  14. Demidov, I. M., Kryvolapov, A. N. (2006). Budova modeli «sklad-vlastyvist» dlia pereeteryfikovanykh zhyriv z vykorystanniam sympleks-hratchastykh planiv. Bulletin of the National Technical University «KhPI», 10, 150–154.
  15. Mazaeva, V. S., Demidov, I. N., Sytnik, N. S., Golodnyak, V. A., Kishchenko, V. A., Golubets, O. V. (2017). O nekotoryh osobennostiah triatsilglitserol'nogo i zhirnokislotnogo sostavov rastitel'nyh masel. Nauka I Studia, 4 (165), 102–108.
  16. Bondar, A. G., Statiuha, G. A., Potiazhenko, I. A. (1980). Planirovanie eksperimenta pri optimizatsii protses sov himicheskoi tehnologii. Kyiv: Vishcha shkola, 264.
  17. Sytnik, N., Demidov, I., Kunitsa, E. (2015). Effectiveness research of new catalyst for oil and fat interesterification by using chromatographic analysis. Technology Audit and Production Reserves, 6 (4 (26)), 8–13. doi:10.15587/2312-8372.2015.53285
  18. Identyfikatsiia pereeteryfikovanykh zhyriv. Metodyka vykonannia vymiriuvan: MVV No. 081/12-0834-12. (2013). Kharkiv: UkrNDIOZh NAAN, 37.
  19. Borovikov, V. P. (2003). STATISTICA. Iskusstvo analiza dannyh na komp'iutere Dlia professionalov. Ed. 2. St. Petersburg: Piter, 688.
  20. Kudriavtsev, E. M. (2005). Mathcad 11: Polnoe rukovodstvo po russkoi versii. Moscow: DMK Press, 592.

Опубліковано

2017-11-30

Як цитувати

Mazaeva, V., Demidov, I., Golodnyak, V., & Onopriyenko, T. (2017). Розрахунок фізичних властивостей жирів по їх триацилгліцерольному складу. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(38), 56–63. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119481

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження