Дослідження гідратації та формування структурно-механічних властивостей овочевих паст з йодовмісною сировиною
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119482Ключові слова:
структурно-механічні характеристики, овочеві пасти, порошки гідробіонтів та ламінарії, йодовмісна сировинаАнотація
Експериментально обґрунтовано технологічні властивості та структурно-механічні характеристики овочевих паст при різних гідромодулях обводнення порошків гідробіонтів та ламінарії. Досліджено вплив тривалості набрякання порошків гідробіонтів та ламінарії на властивості паст. Обґрунтовано вплив концентрації гідратованих порошків ламінарії та гідробіонтів на структурно-механічні показники овочевих паст. Визначено раціональний вміст гідратованих порошків з ламінарії та гідробіонтів.
Посилання
- Pro skhvalennia kontseptsii zahalnoderzhavnoi prohramy «Zdorovia 2020: ukrainskyi vymir». Order of the Cabinet of Ministers of Ukraine from October 31, 2011 No. 1164-р. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1164-2011-р
- Antsiferov, M. B., Sviridenko, N. Yu., Filatov, N. H. (2004). Organizatsiia osnovnyh meropriiatii po profilaktike zabolevanii, obuslovlennyh defitsitom ioda. Klinicheskaia tireoidologiia, 2 (2), 18–21.
- Sviridenko, N. Yu. (1999). Ioddefitsitnye zabolevaniia. Epidemiologiia, metody diagnostiki, profilaktiki i lecheniia. Moscow, 264.
- Tronko, N. D., Gerasimov, G. A., Kravchenko, V. I. (2004). Kakie metody iodnoi profilaktiki naibolee predpochtitel'ny? Vse, chto vy hoteli by znat' o iododefitsitnyh zabolevaniiah i iodirovannoi soli. Kyiv, 29–30.
- Teas, J., Critchley, A., Pino, S., Braverman, L. (2001). Iodine in dietary seeweeds: metabolism and possible Public Health Concezns. XVII International Seaweed Symposium, January 28 – February 2, 2001. Cape Town, South Africa, 181.
- Burgi, H., Schaffner, T., Seiler, J. P. (2001). The Toxicology of Iodate: A Review of the Literature. Thyroid, 11 (5), 449–456. doi:10.1089/105072501300176408
- Shchepliagina, L. A. (2000). V XX veke bez iodnogo defitsita. Programma deistvii dlia pravitel'stvennyh i nepravitel'stvennyh organizatsii. Zdorov'e dlia vseh – Vse dlia zdorov'ia v Rossii (Seriia dokladov po politike v oblasti ohrany zdorov'ia naseleniia), 6, 119–122.
- Arsenieva, L. Yu., Herasymenko, L. O., Antoniuk, M. M. (2004). Dosvid i perspektyvy zbahachennia khliba yodom. Problemy kharchuvannia, 1, 35–43.
- Britov, A. N., Tsyb, A. F., Oganov, R. G. et al. (2003). Protivorechiia i puti resheniia federal'nih tselevyh programm profilaktiki defitsita ioda i arterial'noi gipertonii. Materialy mezhdunarodnoi nauchnoi konferentsii «Sotsial'no-meditsinskie aspekty sostoianiia zdorov'ia i sredy obitaniia naseleniia, prozhivaiushchego v ioddefitsitnyh regionah Rossii i stran SNG». Tver', 33–36.
- Delange, F. (2004). Optimal Iodine Nutrition during Pregnancy, Lactation and the Neonatal Period. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 2, 1–12.
- Korzun, V. N., Los, I. P., Zamostian, P. V. et al. (2003). Ekoloho-hihiienichni problemy kharchuvannia naselennia pivnichnykh rehioniv Ukrainy. Hihiiena naselenykh mists, 42, 442–448.
- Beliaeva, N. A., Tsyb, A. F., Shahtarin, V. V. et al. (2001). Pishchevaia dobavka iod-aktiv v profilaktike i lechenii endemicheskogo zoba. Materialy mezhregional'nogo seminara «Metodologiia razrabotki i realizatsii regional'nyh programm «Zdorovoe pitanie»». Tver', 110–113.
- Egushova, E. A. (2002). Razrabotka i issledovanie tehnologii molochno-belkovoi pasty, obogashchennoi iodom. Kemerovo, 18.
- Leskova, S. Yu. (2005). Razrabotka tehnologii iodirovannyh belkovo-zhirovyh emul'sii dlia proizvodstva varenyh kolbas. Ulan-Ude, 120.
- Boeva, A. Yu. (2010). Formirovanie uluchshennyh potrebitel'skih svoistv kulinarnyh izdelii na osnove morskoi kapusty putem sovershenstvovaniia ih sostava i tehnologii proizvodstva. Moscow, 230.
- Haldimann, M., Alt, A., Blanc, A., Blondeau, K. (2005). Iodine content of food groups. Journal of Food Composition and Analysis, 18 (6), 461–471. doi:10.1016/j.jfca.2004.06.003
- Gorbatov, A. V., Machihin, S. A. (1982). Strukturno-mehanicheskie harakteristiki pishchevyh produktov. Moscow: Legkaia promyshlennost', 296.
- Hartman, K., Letskii, Ye., Shefer, V. (1977). Planirovanie eksperimenta v issledovanii tehnologicheskih protsessov. Moscow: MIR, 552.
- Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2004). Metody issledovaniia miasa i miasnyh produktov. Moscow: Kolos, 571.
- Peresіchnyi, M., Palamarek, K. (2016). Recipe optimization of vegetable pasta with iodine-containing raw material. Technology Audit and Production Reserves, 2 (4 (28)), 11–17. doi:10.15587/2312-8372.2016.65317
- Bilenka, I. R., Bulansha, N. A., Melnyk, O. S.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (2012, October 10). Vegetable paste of functional purpose. Patent UA 73970 U. Appl. No. u201204488. Filed April 9, 2012. Bull. No. 19. Available at: http://uapatents.com/4-73970-ovocheva-pasta-funkcionalnogo-priznachennya.html
- Peresіchnyi, M. I., Palamarek, K. V. (2016). Funktsionalno-tekhnolohichni vlastyvosti yodovmisnoi syrovyny ta ekstraktu inaktyvovanykh drizhdzhiv. Visnyk Lvivskoi komertsiinoi akademii. Seriia tovaroznavcha, 16, 63–68.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Каріна Вікторівна Паламарек
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.