Дослідження гідратації та формування структурно-механічних властивостей овочевих паст з йодовмісною сировиною

Автор(и)

  • Karina Palamarek Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Центральна площа, 7, м. Чернівці, Україна, 58002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4138-404X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119482

Ключові слова:

структурно-механічні характеристики, овочеві пасти, порошки гідробіонтів та ламінарії, йодовмісна сировина

Анотація

Експериментально обґрунтовано технологічні властивості та структурно-механічні характеристики овочевих паст при різних гідромодулях обводнення порошків гідробіонтів та ламінарії. Досліджено вплив тривалості набрякання порошків гідробіонтів та ламінарії на властивості паст. Обґрунтовано вплив концентрації гідратованих порошків ламінарії та гідробіонтів на структурно-механічні показники овочевих паст. Визначено раціональний вміст гідратованих порошків з ламінарії та гідробіонтів.

Біографія автора

Karina Palamarek, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Центральна площа, 7, м. Чернівці, Україна, 58002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Посилання

  1. Pro skhvalennia kontseptsii zahalnoderzhavnoi prohramy «Zdorovia 2020: ukrainskyi vymir». Order of the Cabinet of Ministers of Ukraine from October 31, 2011 No. 1164-р. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1164-2011-р
  2. Antsiferov, M. B., Sviridenko, N. Yu., Filatov, N. H. (2004). Organizatsiia osnovnyh meropriiatii po profilaktike zabolevanii, obuslovlennyh defitsitom ioda. Klinicheskaia tireoidologiia, 2 (2), 18–21.
  3. Sviridenko, N. Yu. (1999). Ioddefitsitnye zabolevaniia. Epidemiologiia, metody diagnostiki, profilaktiki i lecheniia. Moscow, 264.
  4. Tronko, N. D., Gerasimov, G. A., Kravchenko, V. I. (2004). Kakie metody iodnoi profilaktiki naibolee predpochtitel'ny? Vse, chto vy hoteli by znat' o iododefitsitnyh zabolevaniiah i iodirovannoi soli. Kyiv, 29–30.
  5. Teas, J., Critchley, A., Pino, S., Braverman, L. (2001). Iodine in dietary seeweeds: metabolism and possible Public Health Concezns. XVII International Seaweed Symposium, January 28 – February 2, 2001. Cape Town, South Africa, 181.
  6. Burgi, H., Schaffner, T., Seiler, J. P. (2001). The Toxicology of Iodate: A Review of the Literature. Thyroid, 11 (5), 449–456. doi:10.1089/105072501300176408
  7. Shchepliagina, L. A. (2000). V XX veke bez iodnogo defitsita. Programma deistvii dlia pravitel'stvennyh i nepravitel'stvennyh organizatsii. Zdorov'e dlia vsehVse dlia zdorov'ia v Rossii (Seriia dokladov po politike v oblasti ohrany zdorov'ia naseleniia), 6, 119–122.
  8. Arsenieva, L. Yu., Herasymenko, L. O., Antoniuk, M. M. (2004). Dosvid i perspektyvy zbahachennia khliba yodom. Problemy kharchuvannia, 1, 35–43.
  9. Britov, A. N., Tsyb, A. F., Oganov, R. G. et al. (2003). Protivorechiia i puti resheniia federal'nih tselevyh programm profilaktiki defitsita ioda i arterial'noi gipertonii. Materialy mezhdunarodnoi nauchnoi konferentsii «Sotsial'no-meditsinskie aspekty sostoianiia zdorov'ia i sredy obitaniia naseleniia, prozhivaiushchego v ioddefitsitnyh regionah Rossii i stran SNG». Tver', 33–36.
  10. Delange, F. (2004). Optimal Iodine Nutrition during Pregnancy, Lactation and the Neonatal Period. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 2, 1–12.
  11. Korzun, V. N., Los, I. P., Zamostian, P. V. et al. (2003). Ekoloho-hihiienichni problemy kharchuvannia naselennia pivnichnykh rehioniv Ukrainy. Hihiiena naselenykh mists, 42, 442–448.
  12. Beliaeva, N. A., Tsyb, A. F., Shahtarin, V. V. et al. (2001). Pishchevaia dobavka iod-aktiv v profilaktike i lechenii endemicheskogo zoba. Materialy mezhregional'nogo seminara «Metodologiia razrabotki i realizatsii regional'nyh programm «Zdorovoe pitanie»». Tver', 110–113.
  13. Egushova, E. A. (2002). Razrabotka i issledovanie tehnologii molochno-belkovoi pasty, obogashchennoi iodom. Kemerovo, 18.
  14. Leskova, S. Yu. (2005). Razrabotka tehnologii iodirovannyh belkovo-zhirovyh emul'sii dlia proizvodstva varenyh kolbas. Ulan-Ude, 120.
  15. Boeva, A. Yu. (2010). Formirovanie uluchshennyh potrebitel'skih svoistv kulinarnyh izdelii na osnove morskoi kapusty putem sovershenstvovaniia ih sostava i tehnologii proizvodstva. Moscow, 230.
  16. Haldimann, M., Alt, A., Blanc, A., Blondeau, K. (2005). Iodine content of food groups. Journal of Food Composition and Analysis, 18 (6), 461–471. doi:10.1016/j.jfca.2004.06.003
  17. Gorbatov, A. V., Machihin, S. A. (1982). Strukturno-mehanicheskie harakteristiki pishchevyh produktov. Moscow: Legkaia promyshlennost', 296.
  18. Hartman, K., Letskii, Ye., Shefer, V. (1977). Planirovanie eksperimenta v issledovanii tehnologicheskih protsessov. Moscow: MIR, 552.
  19. Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2004). Metody issledovaniia miasa i miasnyh produktov. Moscow: Kolos, 571.
  20. Peresіchnyi, M., Palamarek, K. (2016). Recipe optimization of vegetable pasta with iodine-containing raw material. Technology Audit and Production Reserves, 2 (4 (28)), 11–17. doi:10.15587/2312-8372.2016.65317
  21. Bilenka, I. R., Bulansha, N. A., Melnyk, O. S.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (2012, October 10). Vegetable paste of functional purpose. Patent UA 73970 U. Appl. No. u201204488. Filed April 9, 2012. Bull. No. 19. Available at: http://uapatents.com/4-73970-ovocheva-pasta-funkcionalnogo-priznachennya.html
  22. Peresіchnyi, M. I., Palamarek, K. V. (2016). Funktsionalno-tekhnolohichni vlastyvosti yodovmisnoi syrovyny ta ekstraktu inaktyvovanykh drizhdzhiv. Visnyk Lvivskoi komertsiinoi akademii. Seriia tovaroznavcha, 16, 63–68.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30

Як цитувати

Palamarek, K. (2017). Дослідження гідратації та формування структурно-механічних властивостей овочевих паст з йодовмісною сировиною. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(38), 63–70. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.119482

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження