Дослідження системної води крохмалів тензометричним та ЕПР-методами

Автор(и)

  • Микола Іванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Андрій Олегович Пак Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Аліна Володимирівна Пак Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Олександр Сергійович Мольський Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.12956

Ключові слова:

системна вода, ЕПР метод, тензометричний метод

Анотація

Відзначена актуальність розвитку фундаментальних уявлень про форми, структуру та стан води в харчових системах. Методом ЕПР-спінових міток досліджено кінетику видалення вологи із модельних тіл із різних крохмалів з різною мольною концентрацією. Проведено тензометричні дослідження модельних тіл із різних крохмалів з різною мольною концентрацією.

Біографії авторів

Микола Іванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра енергетики та фізики

Андрій Олегович Пак, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

Аліна Володимирівна Пак, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра товарознавства в митній справі

Олександр Сергійович Мольський, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Студент

Факультет обладнання та технічного сервісу

Посилання

  1. Погожих, М. І. Дослідження системної вологи крохмалю зернових культур методом ЕПР [Текст] / М. І. Погожих, А. О. Пак, А. В. Пак, М. В. Жеребкін // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2012. – T. 5, № 6(59). – С. 62-66.
  2. Погожих, М. І. Дослідження стану вологи швидковідновлюваної каші методом ЕПР-спінових міток [Текст] / М. І. Погожих, А. О. Пак, М. В Жеребкін // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг [Текст] : Міжнародна науково-практична конференція, 18 жовтня 2012р. : [присвячена 45-річчю ХДУХТ тези : у 2 ч.]. – Харків : ХДУХТ, 2012. – Ч.1. – С.425-427.
  3. Пак, А.О. Дослідження впливу властивстей крохмалю на системну вод зернових культур [Текст] / А.О. Пак // Технологічний аудит та резерви виробництва. – 2012. – T. 6, № 3(8). – С. 9-10.
  4. Moebius, K. High-field EPR spectroscopy on proteins and their model systems [Текст] / K. Moebius, A. Savitsky. – RSC Publishing, 2009. – 350 p. – ISBN: 0-8540-4368-3.
  5. Lund, A. Principles and Applications of Electron Spin Resonance [Текст] / A. Lund, M. Shiotani. – Springer Verlag, 2008. – 367 p. – ISBN: 1-4020-5343-6.
  6. Погожих, М. І. Дослідження стану води в області гігроскопічного вологовмісту харчової сировини методом ЕПР-спінових міток [Текст] / М. І. Погожих, І. С. Ромоданов, А. О. Пак // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: Зб. наук. пр. – Харків: ХДУХТ, 2007. – Вип.1 (5). – С. 480-486.
  7. Погожих, М. І. Дослідження стану води в області гігроскопічного вологовмісту харчової сировини методом ЕПР-спінових міток [Текст] : Програма і матеріали 73-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів, 23-24 квітня 2007 р. / М. І. Погожих, А. О. Пак // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті. – К.: НУХТ, 2007. – С. 148.
  8. Погожих, Н. И. Исследование гигроскопическихсвойств среды для культивирования бактерий методом Фурье-анализа ЭПР-спектров [Текст] / Н. И. Погожих, А. О. Пак, Я.В. Толстова // Тезисы докладов VII-й международной научно-технической конференции, 21-22 мая 2009 г. – Могилев: УО МГУП, 2009. – С.113
  9. Погожих, М. І. Аналіз стану вологи в полідисперсних системах методом ЕПР-спінових міток [Текст] : Тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції присвяченої 20-річчю з дня заснування факультету обладнання та технічного сервісу, 18 листопада 2010 р. / М. І. Погожих, А. О. Пак //Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. –Харків, ХДУХТ: 2010.  С.278-279
  10. Погожих, М. І. Використання методу ЕПР-спінових міток під час дослідження стану вологи в харчовій сировині [Текст] : Міжнародна науково-практична конференція, 19 травня 2011р. : [тези : у 4 ч.]. / М. І. Погожих, А. О. Пак // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. – Харків : ХДУХТ, 2011. – Ч.2. – С.83-84
  11. Погожих, М. І. Методика дослідження стану вологи в капілярно-пористих колоїдних тілах методом ЕПР-спінових міток [Текст] / М. І. Погожих, І. С. Ромоданов, А. О. Пак // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2011. – T. 2, N 6(50). – С. 22-24.
  12. Потапов, В. О. Структурно-енергетичний метод аналізу ізотерм сорбції-десорбції харчової сировини [Текст] : Зб. наук. пр./ В. О. Потапов // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі. – Харків : ХДУХТ, 2005. – Вип.1. – С.313-322.
  13. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O., Pak, A. V., Zherebkin, M. V. (2012). The investigations of system water of grain starch by EPR method. East-European Journal of advanced technologies, №5/6(59), 62-66.
  14. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O., Zherebkin, M. V. (2012). Investigation of moisture quick-cooking kasha by EPR method. Advanced equipment and technology of food production, catering, hotel industry and trade. Economic strategy and perspectives of the development of trade and services : Materials of International Scientific Conference, Kharkiv : KSUFT, 425-427.
  15. Pak, A. O. (2012). The investigation of influence of starch properties on system water. Technology Audit And Production Reserves, 6(3(8)), 9-10.
  16. Moebius, K., Savitsky, A. (2009). High-field EPR spectroscopy on proteins and their model systems. RSC Publishing, 350 p., ISBN: 0-8540-4368-3.
  17. Lund, A., Shiotani, M. (2008). Principles and Applications of Electron Spin Resonance. Springer Verlag, 367 p., ISBN: 1-4020-5343-6.
  18. Pogozhikh, M. I., Romodanov, I. S., Pak, A. O. (2007). Investigations of state of water in hygroscopic range of moisture content of food raw material by EPR method of spin marks. Progresivni tehnika ta tehnologii harchovih virobnictv restorannogo gospodarstva i torgivli. – Progressive engineering and technology of food production of restaurant enterprises and trade, Kharkiv : KSUFT, 1 (5), 480-486.
  19. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O. (2007). Investigations of state of water in hygroscopic range of moisture content of food raw material by EPR method of spin marks. Scientific achievements of young people – solving the problems of human nutrition in the XXI Century : The materials of 73-th Scientific Conference of young scientists, graduate and students, Kyiv, NUFT, 148.
  20. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O., Tolstova, Y. V. (2009). Investigations of hygroscopic properties of the nutrient medium for the cultivation of bacteria by Fourier analysis of the EPR spectra. Abstracts of the VII-th International Scientific and Technical Conference, Mogilev : MSUF, 113.
  21. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O. (2010). Analysis of moisture in polydisperse systems by EPR method. Abstracts of the All-Ukrainian Scientific Conference, Kharkiv : KSUFT, 278-279.
  22. Pogozhikh, M. I., Pak, A. O. (2011). Using EPR spin labels during the investigation of moisture in the food raw materials. Advanced equipment and technology of food production, catering, hotel industry and trade. Economic strategy and perspectives of the development of trade and services : Materials of International Scientific Conference, Kharkiv : KSUFT, 83-84.
  23. Pogozhikh, M. I., Romodanov, I. S., Pak, A. O. (2011). Methodology of investigation of state of capillary porous colloidal bodies water by EPR method of spin marks. – East-European Journal of advanced technologies, №2/6(50), 22-24.
  24. Potapov, V. O. (2005) Structure-energy analysis method sorption-desorption isotherms of food materials. Progresivni tehnika ta tehnologii harchovih virobnictv restorannogo gospodarstva i torgivli. – Progressive engineering and technology of food production of restaurant enterprises and trade, Kharkiv : KSUFT, 1, 313-322.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-03-29

Як цитувати

Погожих, М. І., Пак, А. О., Пак, А. В., & Мольський, О. С. (2013). Дослідження системної води крохмалів тензометричним та ЕПР-методами. Technology Audit and Production Reserves, 2(1(10), 31–35. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.12956