Дослідження соціальної відповідальності виробників продуктів харчування як важливого фактора підвищення якості продукції
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2018.129920Ключові слова:
маркування продуктів харчування, соціальна відповідальність підприємств-виробників, інформування споживачів про наявність ГМОАнотація
Об’єктом дослідження є соціальна відповідальність виробників за якістю продуктів харчування. Одним з найбільш проблемних місць є те, що соціальна відповідальність веде вбік від фундаментальної економічної ролі бізнесу. Одні стверджують, що це не що інше, як прикрашання дійсності. Інші говорять, що це спроба підмінити роль уряду в якості контролера потужних мультинаціональних корпорацій.
У роботі використано загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, абстрагування), методи узагальнення, системного аналізу, групування та порівняння, та метод експертних оцінок.
У ході дослідження показано, що споживачі не мають можливості перевірити продукти харчування на наявність в них генетично модифікованих компонентів через те, що у країні недостатньо лабораторій для визначення генетично модифікованих організмів (ГМО). На основі чого автор дослідження робить висновок, що в Україні критично необхідно створювати сучасні лабораторії для дослідження вмісту ГМО. Рекомендовано для визначення концентрації ГМО у продуктах харчування використовувати ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – експериментальний метод молекулярної біології. Це дозволяє добитися значного збільшення малих концентрацій певних фрагментів нуклеїнової кислоти (ДНК) в біологічному матеріалі (пробі) – з детекцією в режимі реального часу. Такий метод дозволяє специфічно визначити вид ГМО і визначає його концентрацію з достовірністю як мінімум 99,95 %.
Також дані рекомендації щодо заходів, які необхідно провести у державний органах для забезпечення якості продуктів харчування в рамках контролю рівня ГМО:
- Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики повинен визначити перелік харчових продуктів для обов’язкової перевірки на наявність ГМО.
- Товариство по захисту прав споживачів ініціювати встановлення персональної відповідальності керівників підприємств за порушення Закону про обов’язкове інформування громадян про наявність у продуктах харчування ГМО.
Посилання
- Pro derzhavnu systemu biobezpeky pry stvorenni, vyprobuvanni, transportuvanni ta vykorystanni henetychno modyfikovanykh orhanizmiv. (2017). Law of Ukraine No. 1103-V from 18.12.2017. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1103-16
- Pavone, V., Goven, J., Guarino, R. (2011). From risk assessment to in-context trajectory evaluation – GMOs and their social implications. Environmental Sciences Europe, 23 (1), 3. doi:10.1186/2190-4715-23-3
- Engdahl, W. F. (2007). Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation. Global Research, 360.
- Fatkhutdinov, R. A. (2006). Strategicheskiy marketing. Ed. 4. St. Petersburg: Piter, 352.
- Feigenbaum, A. V. (2004). Total Quality Control. Ed. 4. McGraw-Hill Professional, 896.
- Kroyter, V. A. (2006). Zashchita prav potrebitelya. Kharkiv: AO «Biznes-Inform», 320.
- Dano, E. C.; Traavik, T., Ching, L. L. (Eds.). (2007). Potential socio-economic, cultural and ethical impacts of GMOs: Prospects for socio-economic impact assessment. In Biosafety First – Holistic Approaches to Risk and Uncertainty in Genetic Engineering and GMOs. Trondheim, Norway: Tapic Academic Press, 32.
- Eckerstorfer, M., Gaugitsch, H. (2012). Framing socio-economic assessment in GMO& chemicals regulation. Unpublished, 1–17. doi:10.13140/rg.2.1.2671.5925
- Dalli, J. (October 18, 2011). Full picture of GMO cultivation is now shaping up: SPEECH/11/674. Hearing at the European Parliament on the socio-economic dimensions of GMO cultivation. Brussels, 1–4.
- Principles and guidelines for social impact assessment in the USA : The Interorganizational Committee on Principles and Guidelines for Social Impact Assessment. (2003). Impact Assessment and Project Appraisal, 21 (3), 231–250. doi:10.3152/147154603781766293
- Report of the Ad Hoc Technical Expert Group on Socio-Economic Considerations. (2017). Ad Hoc Technical Expert Group on Socio-Economic Considerations, Ljubljana, 9–13 October 2017. Available at: https://www.cbd.int/doc/c/4bd1/c99f/64e787a7e3cdd5a49d667e2d/cp-sec-ahteg-2017-01-03-en.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Viktor Rozhko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.