Дослідження гігроскопічних властивостей зерна спельти

Автор(и)

  • Georgii Stankevych Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-0583-8174
  • Anfisa Kats Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-7292-0792
  • Serhii Vasyliev Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-0662-6365

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2018.146600

Ключові слова:

зберігання зерна спельти, тензометричний метод, гігроскопічні властивості, рівноважна вологість, ізотерми сорбції

Анотація

Об’єктом дослідження є гігроскопічні властивості не обрушеного (з квітковими плівками) та обрушеного (зі знятими плівками) зерна спельти. Однією з проблем є те, що під час післязбирального оброблення та зберігання зерна спельти у різних умовах довкілля може відбуватись його зволоження, яке може призводити до погіршення якості зібраного врожаю. Для запобігання цьому необхідно знати гігроскопічні властивості спельти, зокрема її рівноважну вологість, в залежності від параметрів повітря – його температури і відносної вологості. Перспективним є прогнозування рівноважної вологості спельти відповідно умов її оброблення чи зберігання, що дозволить уникати небажаних наслідків. Для дослідження гігроскопічних властивостей не обрушеної та обрушеної спельти використовували поширений тензометричний метод визначення рівноважної вологості. Досліди проводили в діапазоні температур повітря 5…25 °С та його відносної вологості 33…70 %, які моделюють умови активного вентилювання та зберігання зерна у різні пори року. Отримано чисельні значення рівноважної вологості спельти сорту Зоря України 2016 р. врожаю за вказаних діапазонів температур та відносної вологості повітря. Рівноважна вологість не обрушеної спельти (в квіткових плівках) знаходиться в межах 9,35…13,78 %, обрушеної (без плівок) – в межах 9,98…14,58 %. Порівняно з не обрушеною спельтою, рівноважна вологість обрушеної вища на 0,42…0,74 %, що необхідно враховувати при зберіганні останньої. Встановлено характер залежності рівноважної вологості не обрушеної та обрушеної спельти від параметрів навколишнього повітря – температури та відносної вологості. Запропоновано емпіричне рівняння, яке дозволяє прогнозувати значення  рівноважної вологості спельти залежно від параметрів довкілля. Це дозволяє обґрунтувати раціональні режими післязбирального оброблення спельти, насамперед активного вентилювання, прогнозувати терміни безпечного зберігання залежно від умов зовнішнього середовища та запобігати зниженню показників якості зерна.

Біографії авторів

Georgii Stankevych, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології зберігання зерна

Anfisa Kats, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання зерна

Serhii Vasyliev, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології зберігання зерна

Посилання

  1. Kohajdova, Z., Karovicova, J. (2008). Nutritional value and baking applications of spelt wheat. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 7 (3), 5–14.
  2. Zverev, S. V., Polytukha, O. V., Starychenkov, A. A., Abramov, P. S. (2015). Polba i spel’ta: vozvrashchenye k istokam. Khranenye i pererabotka zerna, 6-7 (194), 48–50.
  3. Zuk-Golaszewska, K., Kurowski, T., Załuski, D., Sadowska, M., Golaszewski, J. (2015). Physio-agronomic performance of spring cultivars T. aestivum and T. spelta grown in organic farming system. International Journal of Plant Production, 9 (2), 211–236.
  4. Konvalina, P., Moudry, J., Capouchova, I. (2013). Agronomic characteristics and baking quality of Triticum spelta L. Lucrări Ştiinţifice, seria Agronomie, 56 (1), 11–14.
  5. Lacko-Bartosova, M., Korczyk-Szabo, J., Razny, R. (2010). Triticum spelta – a specialty grain for ecological farming systems. Research Journal of Agricultural Science, 42 (1), 143–147.
  6. Tverdokhlib, O. V., Holik, O. V., Niniyeva, A. K., Bohuslavs’kyy, R. L. (2013). Spel’ta i polba v orhanichnomu zemlerobstvi. Posibnyk ukrayins’koho khliboroba, 154–155.
  7. Lysyuk, H. M., Postnova, O. M., Bohuslavs’kyy, R. L. (2005). Perspektyva vykorystannya produktiv pererobky polby u kharchovykh produktakh. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhovli. Zbirnyk naukovykh prats’KhDUKhT, 1, 224–230.
  8. Podpryatov, H. I, Skalets’ka, L. F., Sen’kov, A. M., Khylevych, V. S. (2002). Zberihannya i pererobka produktsiyi roslynnytstva. Kyiv: Meta, 495.
  9. Puzik, L. M., Puzik, V. K. (2013). Tekhnolohiya zberihannya i pererobky zerna. Kharkiv: KhNAU, 312.
  10. Hynzburh, A. S., Savyna, Y. S. (1982). Massoobmennye kharakterystyky pyshchevykh produktov. Moscow: Legkaia i pishchevaia promyshlennost, 280.
  11. Singh, A. (2007). Ancient grains a wheat by any other name. The Canadian Organic Grower, 16–18.
  12. Jankovic, S., Ikanovic, J., Popovic, V., Rakic, S., Pavlovic, S., Ugrenovic, V. et. al. (2015). Morphological and productive traits of spelt wheat – Triticum spelta L. Agriculture & Forestry, 61 (2), 173–182. doi: http://doi.org/10.17707/agricultforest.61.2.15
  13. Zielijski, H., Ceglijska, A., Michalska, A. (2008). Bioactive compounds in spelt bread. European Food Research and Technology, 226 (3), 537–544. doi: http://doi.org/10.1007/s00217-007-0568-1
  14. Bojnanska, T., Francakova, H. (2002). The use of spelt wheat (Triticum spelta L,) for baking applications. Plant, Soil and Environment, 48 (4), 141–147. doi: http://doi.org/10.17221/4212-pse
  15. Postoyannaya otnosytelnaya vlazhnostnad nasyshchennymy rastvoramy soley v zavysymosty ot temperatury, a takzhe hlytseryna i sernoy kysloty v zavysymosty ot temperatury i kontsentratsyy. Available at: http://tehtab.ru/Guide/GuidePhysics/Humidity/SaturatedSaltSolutionsHumidity/
  16. DSTU HOST 29144:2009 (ISO 711-85). Zerno i zernoprodukty. Vyznachennya volohosti (bazovyy kontrolnyy metod) (2009). Kyiv: Derzhavnyy standart Ukrayiny. Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200024404

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-17

Як цитувати

Stankevych, G., Kats, A., & Vasyliev, S. (2018). Дослідження гігроскопічних властивостей зерна спельти. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(43), 37–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2018.146600

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження