Порівняння способів обігріву роторно-плівкового апарату для виробництва рослинних концентратів

Автор(и)

  • Aleksey Zagorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1186-3832
  • Andreii Zahorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7768-6571
  • Bogdan Liashenko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7228-8814
  • Iryna Gordienko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2274-7565

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.186764

Ключові слова:

виробництво рослинних напівфабрикатів, концентрування пюре, гнучкий плівковий резистивний електронагрівач випромінювального типу, роторний плівковий апарат

Анотація

Об'єктом дослідження є температурне поле робочої поверхні роторно-плівкового апарату (РПА) при нагріві ніхромовою спіраллю з різним шаром теплоносія або із застосуванням гнучкого плівкового резистивного електронагрівача випромінювального типу (ГПРЕнВТ). Це пов’язано з тим, що концентрування рослинних пюре з застосуванням РПА є перспективним рішенням, за рахунок суттєвого зменшення тривалості обробки та високої якості отриманих виробів. Сьогодні більшість РПА використовують електронагрів ніхромовими спіралями з проміжними теплоносіями, для забезпечення рівномірного теплового потоку, який визначається дослідним шляхом для товщини шару теплоносія в залежності від витрати сировини, що обробляється. Такі способи дозволяють отримати якісні показники рівномірності температурного поля, але проблемою є збільшення металоємності апаратів через наявність насосів для руху теплоносіїв, що в цілому призводить до ускладнення експлуатаційних умов. Тому важливим є удосконалення системи обігріву РПА із застосуванням ГПРЕнВТ, який одночасно є теплоізольованою поверхнею з рівномірним розподілом температурного поля по всій площині випромінювання. В ході дослідження визначали рівномірність розподілу температури у модельному зразку РПА при різних способах обігріву (ніхромовий дріт з проміжним теплоносієм, кремнійорганічна рідина ПФМС-4 або ГПРЕнВТ).

Отримане порівняння способів тепловідведення дозволило встановити, що обігрів ніхромовою спіраллю є оптимальним при товщині шару теплоносія 4 мм з перепадом температур 1,2…2,4 ºС. В умовах використання ГПРЕнВТ забезпечується перепад температур: 0,5…0,7 ºС. Це підтверджує перспективність використання ГПРЕнВТ в системі обігріву РПА за умов зміни витрат сировини 0,5….1,5·103 кг/с.

Завдяки використанню ГПРЕнВТ для обігріву РПА забезпечиться поліпшення умов експлуатації шляхом спрощення конструкційних властивостей, зниження ресурсовитрат в порівнянні з обігрівом гріючою оболонкою з теплоносієм та оптимальним значенням перепаду температури на робочій поверхні апарата.

Біографії авторів

Aleksey Zagorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Andreii Zahorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Bogdan Liashenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Iryna Gordienko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Butko, M. P., Yasko, A. H. (2010). Rozvytok kharchovoi promyslovosti v rehionalnykh hospodarskykh systemakh Ukrainy. Ahorsvit. Ekonomika APK, 9, 2–9.
  2. Cherevko, O. I., Yefremov, Yu. I., Mykhailov, V. M. (2007). Pererobka dykorosloi priano-aromatychnoi roslynnoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 230.
  3. Gaiazova, A. O., Prokhasko, L. S., Popova, M. A., Lukinykh, S. V., Asenova, B. K. (2014). Ispolzovanie vtorichnogo i rastitelnogo syria v produktakh funkcionalnogo naznacheniia. Molodoi uchenii, 19, 189–191.
  4. Misra, N. N., Koubaa, M., Roohinejad, S., Juliano, P., Alpas, H., Inácio, R. S. et. al. (2017). Landmarks in the historical development of twenty first century food processing technologies. Food Research International, 97, 318–339. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.05.001
  5. Bucher, T., van der Horst, K., Siegrist, M. (2013). Fruit for dessert. How people compose healthier meals. Appetite, 60, 74–80. doi: http://doi.org/10.1016/j.appet.2012.10.003
  6. Telezhenko, L. N., Bezusov, A. T. (2004). Biologicheski aktivnye veschestva fruktov i ovoschei: sokhranenie pri pererabotke. Odessa: Optimum, 268.
  7. Cherevko, O., Mykhaylov, V., Zagorulko, A., Zahorulko, A. (2018). Improvement of a rotor film device for the production of high­quality multicomponent natural pastes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 11–17. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126400
  8. Hladushniak, O. K. (2015). Tekhnolohichne obladnannia konservnykh zavodiv. Kherson: Hrin D. S., 348.
  9. Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. MPK G05D 23/19, B01D 1/22, H05B 3/36. No. u201600827; declareted: 02.20.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12, 4.
  10. Kremniiorhanichna ridyna PFMS-4. Available at: http://www.chemproduct.ru/shop/goods/598/

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-21

Як цитувати

Zagorulko, A., Zahorulko, A., Liashenko, B., & Gordienko, I. (2019). Порівняння способів обігріву роторно-плівкового апарату для виробництва рослинних концентратів. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(50), 28–30. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.186764

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи