Дослідження окиснювальної стабільності рослинних олій для використання у спортивному харчуванні
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.187673Ключові слова:
спортивне харчування, олія соняшникова, олія ріпакова, окиснювальна стабільність, період індукціїАнотація
Об'єктом дослідження є соняшникова, соняшникова високоолеїнова та ріпакова олії, які є важливими у виробництві продуктів харчування для людей з підвищеними фізичними навантаженнями. Такі продукти мають бути збалансовані за компонентним складом та збагачені біологічно активними речовинами, вітамінами, антиоксидантами. Олії та жири використовують як важливий компонент спортивного харчування. Розповсюдженою олією є соняшникова олія, яка забезпечує раціон лінолевою кислотою, а також ріпакова олія, яка збагачує продукти ліноленовою кислотою. Одним з найбільш проблемних місць використання олій є окиснювальне псування, оскільки це призводить до утворення небезпечних для здоров’я сполук. В ході дослідження використовувалися метод активного кисню та прилад Oxitest (Італія). Перший метод дозволяє безпосередньо оцінювати вміст продуктів окиснення в олії через значення пероксидного числа, другий метод дозволяє вимірювати витрату кисню під час процесів окиснення в олії.
Проведено дослідження окиснювальної стабільності олії соняшникової методом активного кисню та методом окиснення з використанням приладу Oxitest за температури 110 ºС. Встановлено, що періоди індукції, визначені двома методами, є близькими (2 год. 40 хв. та 2 год. 43 хв., відповідно). Встановлено закономірність зниження періоду індукції олії соняшникової під час підвищення температури методом окиснення на приладі Oxitest. Використано температури 90, 100 та 110 ºС. Виконано порівняльне дослідження окиснювальної стабільності соняшникової, соняшникової високоолеїнової та ріпакової олій. На підставі одержаних даних наведено порівняльну характеристику стійкості дослідних олій до окиснення та надано рекомендації для їх використання у спортивному харчуванні. Одержані дані дозволять оцінювати вплив кожної з дослідних олій на строк придатності олієвмісного продукту.
Посилання
- Subbotina, M. (2009). Faktory, opredeliaiuschie biologicheskuiu cennost rastitelnykh masel i zhirov. Vestnik KuzGTU, 2, 86–90.
- Cencic, A., Chingwaru, W. (2010). The Role of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health. Nutrients, 2 (6), 611–625. doi: http://doi.org/10.3390/nu2060611
- Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (1), 115–125. doi: http://doi.org/10.1080/02640414.2011.605459
- Rylova, N., Khafizova, G. (2012). Aktualnye problemy pitaniia iunykh sportsmenov. Prakticheskaia medicina, 7 (62), 71–74.
- Jeukendrup, A., Cronin L. (2011). Nutrition and elite young athletes. Medicine and sport science, 56, 47–58. doi: http://doi.org/10.1159/000320630
- Aranson, M., Portugalov, S. (2011). Sportivnoe pitanie: sostoianie voprosa i aktualnye problemy. Vestnik sportivnoi nauki, 1, 33–37.
- Schneider, M., Benjamin, H. (2011). Clinical report – sports drinks and energy drinks for children and adolescents: are they appropriate? Pediatrics, 127 (6), 1182–1189. doi: http://doi.org/10.1542/peds.2011-0965
- Rajasekhar, K. (2018). Sports nutrition – а perspective. Advances in Nutrition & Food Science, 3 (2), 1–4. doi: http://doi.org/10.33140/anfs/03/02/00008
- Agzamova, L. (2010). Ispolzovanie kukuruznogo i rapsovogo masel v kachestve fritiura pri proizvodstve muchnogo konditerskogo izdeliia. Vestnik Kazanskogo tekhnologicheskogo universiteta, 11, 252–256.
- Sultanovich, Iu. (2012). Vysokooleinovoe podsolnechnoe maslo – osnova dlia fritiurnykh masel i zhirov. Pischevaia promyshlennost, 3, 22–24.
- Rosa, F., Luca, I., Mario T. (2018). Sunflower Oil Functional Properties for Specialty Food. Nutrition & Food Science International Journal, 5 (4), 601–604. doi: http://doi.org/10.19080/nfsij.2018.05.555668
- Bilous, O., Demydov, I., Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (73)), 22–26. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.35995
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Natalia Sytnik, Viktoria Mazaeva, Olesia Bilous, Svitlana Bukhkalo, Valentyna Glukhykh, Ganna Sabadosh, Vadym Natarov, Natalia Yarmysh, Tetiana Kravchenko, Stepan Zakharkiv
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.