Дослідження окиснювальної стабільності рослинних олій для використання у спортивному харчуванні

Автор(и)

  • Natalia Sytnik Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X
  • Viktoria Mazaeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126
  • Olesia Bilous Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-8262-2553
  • Svitlana Bukhkalo Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1389-6921
  • Valentyna Glukhykh Запорізький державний медичний університет, пр. Маяковського, 26, м. Запоріжжя, Україна, 69035, Україна https://orcid.org/0000-0001-7034-1044
  • Ganna Sabadosh Ужгородський торгівельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, вул. Коритнянська, 4, м. Ужгород, Україна, 88020, Україна https://orcid.org/0000-0002-4749-5608
  • Vadym Natarov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-9242-4350
  • Natalia Yarmysh Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-4450-8215
  • Tetiana Kravchenko Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401, Україна https://orcid.org/0000-0002-6041-3101
  • Stepan Zakharkiv Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401, Україна https://orcid.org/0000-0002-7964-4778

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.187673

Ключові слова:

спортивне харчування, олія соняшникова, олія ріпакова, окиснювальна стабільність, період індукції

Анотація

Об'єктом дослідження є соняшникова, соняшникова високоолеїнова та ріпакова олії, які є важливими у виробництві продуктів харчування для людей з підвищеними фізичними навантаженнями. Такі продукти мають бути збалансовані за компонентним складом та збагачені біологічно активними речовинами, вітамінами, антиоксидантами. Олії та жири використовують як важливий компонент спортивного харчування. Розповсюдженою олією є соняшникова олія, яка забезпечує раціон лінолевою кислотою, а також ріпакова олія, яка збагачує продукти ліноленовою кислотою. Одним з найбільш проблемних місць використання олій є окиснювальне псування, оскільки це призводить до утворення небезпечних для здоровя сполук. В ході дослідження використовувалися метод активного кисню та прилад Oxitest (Італія). Перший метод дозволяє безпосередньо оцінювати вміст продуктів окиснення в олії через значення пероксидного числа, другий метод дозволяє вимірювати витрату кисню під час процесів окиснення в олії.

Проведено дослідження окиснювальної стабільності олії соняшникової методом активного кисню та методом окиснення з використанням приладу Oxitest за температури 110 ºС. Встановлено, що періоди індукції, визначені двома методами, є близькими (2 год. 40 хв. та 2 год. 43 хв., відповідно). Встановлено закономірність зниження періоду індукції олії соняшникової під час підвищення температури методом окиснення на приладі Oxitest. Використано температури 90, 100 та 110 ºС. Виконано порівняльне дослідження окиснювальної стабільності соняшникової, соняшникової високоолеїнової та ріпакової олій. На підставі одержаних даних наведено порівняльну характеристику стійкості дослідних олій до окиснення та надано рекомендації для їх використання у спортивному харчуванні. Одержані дані дозволять оцінювати вплив кожної з дослідних олій на строк придатності олієвмісного продукту.

Біографії авторів

Natalia Sytnik, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Viktoria Mazaeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Olesia Bilous, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук

Кафедра фізичного виховання

Svitlana Bukhkalo, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент, старший науковий співробітник

Кафедра інтегрованих технологій, процесів і апаратів

Valentyna Glukhykh, Запорізький державний медичний університет, пр. Маяковського, 26, м. Запоріжжя, Україна, 69035

Кафедра фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання та здоров'я

Ganna Sabadosh, Ужгородський торгівельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, вул. Коритнянська, 4, м. Ужгород, Україна, 88020

Кандидат технічних наук

Кафедра технології и організації ресторанного господарства

Vadym Natarov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра фізичного виховання

Natalia Yarmysh, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра фізичного виховання

Tetiana Kravchenko, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401

Кандидат педагогічних наук

Кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

Stepan Zakharkiv, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401

Аспірант

Кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

Посилання

  1. Subbotina, M. (2009). Faktory, opredeliaiuschie biologicheskuiu cennost rastitelnykh masel i zhirov. Vestnik KuzGTU, 2, 86–90.
  2. Cencic, A., Chingwaru, W. (2010). The Role of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health. Nutrients, 2 (6), 611–625. doi: http://doi.org/10.3390/nu2060611
  3. Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (1), 115–125. doi: http://doi.org/10.1080/02640414.2011.605459
  4. Rylova, N., Khafizova, G. (2012). Aktualnye problemy pitaniia iunykh sportsmenov. Prakticheskaia medicina, 7 (62), 71–74.
  5. Jeukendrup, A., Cronin L. (2011). Nutrition and elite young athletes. Medicine and sport science, 56, 47–58. doi: http://doi.org/10.1159/000320630
  6. Aranson, M., Portugalov, S. (2011). Sportivnoe pitanie: sostoianie voprosa i aktualnye problemy. Vestnik sportivnoi nauki, 1, 33–37.
  7. Schneider, M., Benjamin, H. (2011). Clinical report – sports drinks and energy drinks for children and adolescents: are they appropriate? Pediatrics, 127 (6), 1182–1189. doi: http://doi.org/10.1542/peds.2011-0965
  8. Rajasekhar, K. (2018). Sports nutrition – а perspective. Advances in Nutrition & Food Science, 3 (2), 1–4. doi: http://doi.org/10.33140/anfs/03/02/00008
  9. Agzamova, L. (2010). Ispolzovanie kukuruznogo i rapsovogo masel v kachestve fritiura pri proizvodstve muchnogo konditerskogo izdeliia. Vestnik Kazanskogo tekhnologicheskogo universiteta, 11, 252–256.
  10. Sultanovich, Iu. (2012). Vysokooleinovoe podsolnechnoe maslo – osnova dlia fritiurnykh masel i zhirov. Pischevaia promyshlennost, 3, 22–24.
  11. Rosa, F., Luca, I., Mario T. (2018). Sunflower Oil Functional Properties for Specialty Food. Nutrition & Food Science International Journal, 5 (4), 601–604. doi: http://doi.org/10.19080/nfsij.2018.05.555668
  12. Bilous, O., Demydov, I., Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (73)), 22–26. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.35995

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-21

Як цитувати

Sytnik, N., Mazaeva, V., Bilous, O., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Kravchenko, T., & Zakharkiv, S. (2019). Дослідження окиснювальної стабільності рослинних олій для використання у спортивному харчуванні. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(50), 30–34. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.187673

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи