Розробка конструкції промислової сушильної установки безперервної дії для сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.191071Ключові слова:
дисперсний склад, мікроскопічний метод, сушіння продуктів, інтегральна та диференціальна функція розподілу.Анотація
Об'єктом дослідження є процес сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок у сушарці із псевдозрідженим шаром інертного носія. Одним з найбільш проблемних місць є питання утилізації вторинних сировинних ресурсів, які являють значний потенціал для харчової промисловості. Вирішення проблеми, яка є нагальною, – це консервування вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок для подальшого їх використання в харчовій промисловості. При цьому переваги сушених напівфабрикатів:
– можливість транспортування на великі відстані;
– тривалий термін зберігання сушеної продукції;
– використання в технології виробництва продуктів харчування;
– використання як білкової добавки.
Тому робота присвячена розробці нових і модернізації існуючих способів сушіння. Одним із таких способів є сушіння у псевдозрідженому шарі інертного носія, який для сушіння даного продукту до цього не використовувався через складність перебігу процесу.
В ході дослідження використовувався метод мікроскопічного визначення дисперсного складу продукту, який дозволяє вимірювати частки розміром 0,3–100 мкм. Досліджувані порошки різної дисперсності досліджували за допомогою USB Digital Microscope. Здійснено математичну обробку отриманих результатів з використанням сучасних комп'ютерних програм. Отримані дані були оброблені в середовищі Mathcad та представлені у вигляді інтегральних та диференціальних функцій розподілу частинок для кожного проаналізованого зразка. Це пов'язано з тим, що аналіз визначення дисперсного складу є обов'язковим методом контролю в усіх технологічних процесах. Завдяки цьому забезпечується можливість отримання заданого розміру продукту. У процесі дослідження розроблено конструкцію промислової сушильної установки безперервної дії для сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок. Запропонований у роботі спосіб сушіння має низку переваг над іншими способами, основними з яких є зниження енерговитрат і підвищення якості готової продукції.
Посилання
- Kudra, T. (2004). Energy Aspects in Drying. Drying Technology, 22 (5), 917–932. doi: http://doi.org/10.1081/drt-120038572
- Bezbakh, I. V., Bakhmutyan, N. V. (2006). Issledovanie protsessa sushki plodov i yagod vo vzveshennom sloe. Nauk. pratsі ONAKhT, 2 (28), 60–64.
- Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S. et. al. (2018). Universal multifunctional device for heat and mass exchange processes during organic raw material processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (1 (96)), 47–54. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443
- Oboznaia, M. V., Shilman, L. Z., Percevoi, N. F., Percevoi, F. V. (2014). Perspektivy razrabotki syrnogo produkta miagkogo s kombinirovannym recepturnym sostavom. Tekhnologiia i produkty zdorovogo pitaniia. Saratov: FGBOU VPO «Saratovskii GAU», 265–267.
- Pohozhykh, M. I., Potapov, V. O., Tsurkan, M. M. (2008). Tekhnolohiia sushinnia kharchovoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 229.
- Danilov, I., Leonchik, B. (1986). Ekonomiya energii pri teplovoy sushke. Moscow: Energoatomizdat, 136.
- Izli, N., Izli, G., Taskin, O. (2017). Influence of different drying techniques on drying parameters of mango. Food Science and Technology, 37 (4), 604–612. doi: http://doi.org/10.1590/1678-457x.28316
- Yurchenko, V. O., Ponomarov, K. S., Ponomarova, S. D. (2017). Doslidzhennia dyspersnoho skladu pylu kondyterskykh pidpryiemstv. Ekolohichna bezpeka, 2, 32–38.
- Kouzov, P. A. (1987). Osnovy analiza dispersnogo sostava promyshlennykh pylei i izmelchennykh materialov. Leningrad: Khimiia, 264.
- Brown, J. S., Gordon, T., Price, O., Asgharian, B. (2013). Thoracic and respirable particle definitions for human health risk assessment. Particle and Fibre Toxicology, 10 (1), 12. doi: http://doi.org/10.1186/1743-8977-10-12
- Rebinder, P. A. (1966). Fiziko-khimicheskaia mekhanika dispersnykh struktur. Moscow: Nauka, 63.
- Sabadash, S., Kazakov, D., Yakuba, A. (2015). Development of the post-alcohol stillage drying process on inert bodies and output of criterion dependence. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (73)), 65–70. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.38056
- Yi, X.-K., Wu, W.-F., Zhang, Y.-Q., Li, J.-X., Luo, H.-P. (2012). Thin-Layer Drying Characteristics and Modeling of Chinese Jujubes. Mathematical Problems in Engineering, 2012, 1–18. doi: http://doi.org/10.1155/2012/386214
- Ahmad-Qasem, M. H., Santacatalina, J. V., Barrajón-Catalán, E., Micol, V., Cárcel, J. A., García-Pérez, J. V. (2014). Influence of Drying on the Retention of Olive Leaf Polyphenols Infused into Dried Apple. Food and Bioprocess Technology, 8 (1), 120–133. doi: http://doi.org/10.1007/s11947-014-1387-6
- Burdo, O. G., Burdo, A. C., Sirotyuk, I. V., Pour, D. S. (2017). Technologies of Selective Energy Supply at Evaporation of Food Solutes. Рroblemele energeticii regionale, 1 (33), 100–109. Available at: http://journal.ie.asm.md/assets/files/12_01_33_2017.pdf
- Yehorov, V., Golubkov, P., Putnikov, D., Honhalo, V., Habuiev, K. (2019). System for analyzing the qualitative characteristics of grain mixes in real time mode. Food Science and Technology, 12 (4). doi: http://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1222
- Peltola, J. (2009). Dynamics in a Circulating Fluidized Bed: Experimental and Numerical Study. Tampere, 95.
- Kirianov, D. V., Kirianova, E. N. (2006). Vychislitelnaia fizika. Moscow: Polibuk Multimedia, 352.
- Maksfild, B. (2010). Mathcad v inzhenernykh raschetakh. Moscow: KORONA-Vek: MK-Press, 304.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Sergei Sabadash, Marina Savchenko-Pererva, Oleg Radchuk, Lyudmila Rozhkova, Dmytro Kazakov, Andreii Zahorulko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.