Розробка конструкції промислової сушильної установки безперервної дії для сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок

Автор(и)

  • Sergei Sabadash Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-0371-8208
  • Marina Savchenko-Pererva Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0001-8813-9303
  • Oleg Radchuk Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-8228-2499
  • Lyudmila Rozhkova Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-1068-8959
  • Dmytro Kazakov Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-1750-8578
  • Andreii Zahorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7768-6571

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.191071

Ключові слова:

дисперсний склад, мікроскопічний метод, сушіння продуктів, інтегральна та диференціальна функція розподілу.

Анотація

Об'єктом дослідження є процес сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок у сушарці із псевдозрідженим шаром інертного носія. Одним з найбільш проблемних місць є питання утилізації вторинних сировинних ресурсів, які являють значний потенціал для харчової промисловості. Вирішення проблеми, яка є нагальною, – це консервування вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок для подальшого їх використання в харчовій промисловості. При цьому переваги сушених напівфабрикатів:

– можливість транспортування на великі відстані;

– тривалий термін зберігання сушеної продукції;

– використання в технології виробництва продуктів харчування;

– використання як білкової добавки.

Тому робота присвячена розробці нових і модернізації існуючих способів сушіння. Одним із таких способів є сушіння у псевдозрідженому шарі інертного носія, який для сушіння даного продукту до цього не використовувався через складність перебігу процесу.

В ході дослідження використовувався метод мікроскопічного визначення дисперсного складу продукту, який дозволяє вимірювати частки розміром 0,3–100 мкм. Досліджувані порошки різної дисперсності досліджували за допомогою USB Digital Microscope. Здійснено математичну обробку отриманих результатів з використанням сучасних комп'ютерних програм.  Отримані дані були оброблені в середовищі Mathcad та представлені у вигляді інтегральних та диференціальних функцій розподілу частинок для кожного проаналізованого зразка. Це пов'язано з тим, що аналіз визначення дисперсного складу є обов'язковим методом контролю в усіх технологічних процесах. Завдяки цьому забезпечується можливість отримання заданого розміру продукту. У процесі дослідження розроблено конструкцію промислової сушильної установки безперервної дії для сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок. Запропонований у роботі спосіб сушіння має низку переваг над іншими способами, основними з яких є зниження енерговитрат і підвищення якості готової продукції.

Біографії авторів

Sergei Sabadash, Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Marina Savchenko-Pererva, Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Oleg Radchuk, Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Lyudmila Rozhkova, Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Dmytro Kazakov, Сумський національний аграрний університет, вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Старший викладач

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Andreii Zahorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Kudra, T. (2004). Energy Aspects in Drying. Drying Technology, 22 (5), 917–932. doi: http://doi.org/10.1081/drt-120038572
  2. Bezbakh, I. V., Bakhmutyan, N. V. (2006). Issledovanie protsessa sushki plodov i yagod vo vzveshennom sloe. Nauk. pratsі ONAKhT, 2 (28), 60–64.
  3. Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S. et. al. (2018). Universal multifunctional device for heat and mass exchange processes during organic raw material processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (1 (96)), 47–54. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443
  4. Oboznaia, M. V., Shilman, L. Z., Percevoi, N. F., Percevoi, F. V. (2014). Perspektivy razrabotki syrnogo produkta miagkogo s kombinirovannym recepturnym sostavom. Tekhnologiia i produkty zdorovogo pitaniia. Saratov: FGBOU VPO «Saratovskii GAU», 265–267.
  5. Pohozhykh, M. I., Potapov, V. O., Tsurkan, M. M. (2008). Tekhnolohiia sushinnia kharchovoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 229.
  6. Danilov, I., Leonchik, B. (1986). Ekonomiya energii pri teplovoy sushke. Moscow: Energoatomizdat, 136.
  7. Izli, N., Izli, G., Taskin, O. (2017). Influence of different drying techniques on drying parameters of mango. Food Science and Technology, 37 (4), 604–612. doi: http://doi.org/10.1590/1678-457x.28316
  8. Yurchenko, V. O., Ponomarov, K. S., Ponomarova, S. D. (2017). Doslidzhennia dyspersnoho skladu pylu kondyterskykh pidpryiemstv. Ekolohichna bezpeka, 2, 32–38.
  9. Kouzov, P. A. (1987). Osnovy analiza dispersnogo sostava promyshlennykh pylei i izmelchennykh materialov. Leningrad: Khimiia, 264.
  10. Brown, J. S., Gordon, T., Price, O., Asgharian, B. (2013). Thoracic and respirable particle definitions for human health risk assessment. Particle and Fibre Toxicology, 10 (1), 12. doi: http://doi.org/10.1186/1743-8977-10-12
  11. Rebinder, P. A. (1966). Fiziko-khimicheskaia mekhanika dispersnykh struktur. Moscow: Nauka, 63.
  12. Sabadash, S., Kazakov, D., Yakuba, A. (2015). Development of the post-alcohol stillage drying process on inert bodies and output of criterion dependence. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (73)), 65–70. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.38056
  13. Yi, X.-K., Wu, W.-F., Zhang, Y.-Q., Li, J.-X., Luo, H.-P. (2012). Thin-Layer Drying Characteristics and Modeling of Chinese Jujubes. Mathematical Problems in Engineering, 2012, 1–18. doi: http://doi.org/10.1155/2012/386214
  14. Ahmad-Qasem, M. H., Santacatalina, J. V., Barrajón-Catalán, E., Micol, V., Cárcel, J. A., García-Pérez, J. V. (2014). Influence of Drying on the Retention of Olive Leaf Polyphenols Infused into Dried Apple. Food and Bioprocess Technology, 8 (1), 120–133. doi: http://doi.org/10.1007/s11947-014-1387-6
  15. Burdo, O. G., Burdo, A. C., Sirotyuk, I. V., Pour, D. S. (2017). Technologies of Selective Energy Supply at Evaporation of Food Solutes. Рroblemele energeticii regionale, 1 (33), 100–109. Available at: http://journal.ie.asm.md/assets/files/12_01_33_2017.pdf
  16. Yehorov, V., Golubkov, P., Putnikov, D., Honhalo, V., Habuiev, K. (2019). System for analyzing the qualitative characteristics of grain mixes in real time mode. Food Science and Technology, 12 (4). doi: http://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1222
  17. Peltola, J. (2009). Dynamics in a Circulating Fluidized Bed: Experimental and Numerical Study. Tampere, 95.
  18. Kirianov, D. V., Kirianova, E. N. (2006). Vychislitelnaia fizika. Moscow: Polibuk Multimedia, 352.
  19. Maksfild, B. (2010). Mathcad v inzhenernykh raschetakh. Moscow: KORONA-Vek: MK-Press, 304.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-21

Як цитувати

Sabadash, S., Savchenko-Pererva, M., Radchuk, O., Rozhkova, L., Kazakov, D., & Zahorulko, A. (2019). Розробка конструкції промислової сушильної установки безперервної дії для сушіння вичавок ядра волоського горіху, арахісу та фісташок. Technology Audit and Production Reserves, 6(1(50), 32–35. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.191071

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи