Дослідження вмісту фітоекстрогенів у борошні сої та нуту

Автор(и)

  • Yana Biletska Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0001-8060-6579
  • Raisa Plotnikova Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4214-745X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.192603

Ключові слова:

раціони харчування, спеціальне дієтичне харчування, вміст фітоекстрогенів, борошно сої, борошно нуту

Анотація

Об'єктом дослідження є сорт нуту «Краснокутський 195», сорт сої «Алмаз», врожаїв 2018 р. колекційного розсадника «Агротек» (м. Київ, Україна). Одним з найбільш проблемних місць є неоднозначне ставленням багатьох вчених відносно якісного та кількісного вмісту фітоекстрогенів у зернах бобових. В ході дослідження використовувався метод диференціальної спектрофотометрії. Встановлено, що нативне зерно сої та нуту є носіями 36,8 та 22,3 % фітоексторогенів. Під час пророщення, сушіння та помелу зерен бобових вміст фітоестрогенів знижується до 15,6 % у борошні сої та до 13,3 % у борошні нуту. Використання КІ, як середовища для пророщення зерна сої, та NaHSeO3, як середовища для пророщення зерна нута, знижує вміст фітоестрогенів на 2,7 та 1,6 %, відповідно. Визначено, що усі дослідні зразки мають пік поглинання при λ=400 Нм, що відповідає вмісту в них ізофлавоноїду даїдзеїну. Зразки борошна із пророщеного зерна сої та нуту у розчинах мінеральних солей мають пік поглинання при λ=225 Нм, що відповідає вмісту в них ізофлавоноїду даїдзину. Встановлено, що пророщення зерен бобових у розчинах мінеральних солей не впливає на вміст біоханіну та формононетину. У зразках із борошном нуту, пророщеного у розчині NaHSeO3, спостерігаються збільшення вмісту геністеїну на 60 % відносно контролю. Проведений комплекс досліджень дає підстави стверджувати, що постає необхідність вивчення впливу борошна сої та нуту, пророщених у розчинах КІ та NaHSeO3, відповідно, на біологічних об’єктах.

Отримані у дослідженні результати є науковим підґрунтям для корекції раціонів харчування осіб, які мають ендокринні порушення і потребують спеціального дієтичного харчування.

Біографії авторів

Yana Biletska, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра міжнародних економічних відносин та готельно-ресторанної справи

Raisa Plotnikova, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Shubina, G. (2008). Mirovoi rynok bobovikh i produktov ikh pererabotki. Miasnoi biznes, 7 (69), 32–36.
  2. UK-Committee-on-Toxicity (2003). Phytoestrogens and health. Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment. London. Available at: https://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/phytoreport0503.pdf
  3. Allred, C. D., Twaddle, N. C., Allred, K. F., Goeppinger, T. S., Churchwell, M. I., Ju, Y. H. et. al. (2005). Soy Processing Affects Metabolism and Disposition of Dietary Isoflavones in Ovariectomized Balb/c Mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (22), 8542–8550. doi: http://doi.org/10.1021/jf051246w
  4. Hosoda, K., Furuta, T., Yokokawa, A., Ogura, K., Hiratsuka, A., Ishii, K. (2008). Plasma Profiling of Intact Isoflavone Metabolites by High-Performance Liquid Chromatography and Mass Spectrometric Identification of Flavone Glycosides Daidzin and Genistin in Human Plasma after Administration of Kinako. Drug Metabolism and Disposition, 36 (8), 1485–1495. doi: http://doi.org/10.1124/dmd.108.021006
  5. Steensma, A., Faassen-Peters, M. A. W., Noteborn, H. P. J. M., Rietjens, I. M. C. M. (2006). Bioavailability of Genistein and Its Glycoside Genistin As Measured in the Portal Vein of Freely Moving Unanesthetized Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (21), 8006–8012. doi: http://doi.org/10.1021/jf060783t
  6. Xu, X., Wang, H.-J., Murphy, P. A., Hendrich, S. (2000). Neither Background Diet Nor Type of Soy Food Affects Short-Term Isoflavone Bioavailability in Women. The Journal of Nutrition, 130 (4), 798–801. doi: http://doi.org/10.1093/jn/130.4.798
  7. Lysenko, H. P. (2017). Metodom vyznachennia fitoestroheniv v boroshni bobovykh. Visnyk ahrarnoi nauky, 1, 72–75.
  8. Bhagwat, S. A., Haytowitz, D. B., Holden, J. M. (2008). Update of the USDA’s database for the isoflavone content in selected foods. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: Global Perspective. Washington.
  9. Setchell, K. D., Zimmer-Nechemias, L., Cai, J., Heubi, J. E. (1998). Isoflavone content of infant formulas and the metabolic fate of these phytoestrogens in early life. The American Journal of Clinical Nutrition, 68 (6), 1453S–1461S. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/68.6.1453s
  10. Hoey, L., Rowland, I. R., Lloyd, A. S., Clarke, D. B., Wiseman, H. (2004). Influence of soya-based infant formula consumption on isoflavone and gut microflora metabolite concentrations in urine and on faecal microflora composition and metabolic activity in infants and children. British Journal of Nutrition, 91 (4), 607–616. doi: http://doi.org/10.1079/bjn20031083
  11. Farnsworth, N. R., Bingel, A. S., Cordell, G. A., Crane, F. A., Fong, H. H. S. (1975). Potential Value of Plants As Sources of New Antifertility Agents I. Journal of Pharmaceutical Sciences, 64 (4), 535–598. doi: http://doi.org/10.1002/jps.2600640404
  12. Dugoua, J. J., Seely, D., Perri, D. et. al. (2006). Safety and Efficacy of Black Cohosh (Cimicifuga Racemosa) During Pregnancy and Lactation. The Canadian Journal of Clinical Pharmacology, 13 (3), 257–261.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-24

Як цитувати

Biletska, Y., & Plotnikova, R. (2019). Дослідження вмісту фітоекстрогенів у борошні сої та нуту. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(51), 58–60. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.192603

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи