Дослідження збереженості часнику озимого залежно від елементів післязбиральної доробки

Автор(и)

  • Ludmila Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Vlаdimir Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Olga Postnova Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-6617-8643
  • Iryna Safronska Луганський національний аграрний університет, вул. Слобожанська, 68, м. Старобільськ, Луганська обл., Україна, 92703, Україна https://orcid.org/0000-0003-1442-6312
  • Vitalii Chervonyi Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Valentyna Mohutova Луганський національний аграрний університет, вул. Слобожанська, 68, м. Старобільськ, Луганська обл., Україна, 92703, Україна https://orcid.org/0000-0001-5982-2875
  • Aleksandr Kaluzhnij Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.197959

Ключові слова:

обробка біопрепаратами, Гліокладін, Фітоспорин, ураженість мікроорганізмами, втрати маси, подовження терміну зберігання

Анотація

Об'єктом дослідження є вплив післязбиральної обробки біопрепаратами на збереженість часнику озимого. Одним з найбільш проблемних місць є збільшення терміну зберігання часнику озимого з продовольчою метою та одночасним зменшення ураження хворобами. Обробка продукції біологічними препаратами перед закладанням на зберігання, активні штами яких здатні пригнічувати розвиток захворювань рослин, зменшують втрати продукції під час зберігання.

В ході дослідження використовувалися сорти часнику озимого Мереф'янський білий та М'ерефянський рожевий, вирощені в умовах Лісостепу України. Препарати Гліокладін та Фітоспорин використовували у концентрації 2 % під час вегетації та перед закладанням на зберігання. Визначали природні втрати, кількість пророслих цибулин часнику та уражених мікробіологічними хворобами, загальні втрати та вихід стандартної продукції.

Обробка овочевої продукції біопрепаратами різної дії сприяє подовженню терміну зберігання та збільшенню виходу стандартної продукції у кінці зберігання. Встановлено, що обробка біопрепаратами зменшує ураженість часнику хворобами. Після 6 місяців зберігання необроблені цибулини уражувалися хворобами на 8,33–8,93 %. Обробка Фітоспорином зменшує ураженість мікроорганізмами до 6,28–6,88 %. Найбільш ефективною була обробка цибулин Гліокладіном. Кількість уражених цибулин зменшилася до 2,67–2,69 %. Обробка біопрепаратами найбільш пригнічувала розвиток фузаріозу та бактеріозу. Кількість уражених цибулин становила 0,2–0,65 та 1,1–1,6 %, відповідно.

Збереженість часнику озимого має сильний прямий зв'язок з втратою маси, кількістю уражених хворобами та кількістю пророслих цибулин.Запропонована обробка часнику біопрепаратами до зберігання не забезпечує повного винищування шкідливого виду, а лише зниження шкодочинності мікроорганізмів до прийнятного рівня.

Запропонований спосіб обробки цибулин часнику біопрепаратами перед зберіганням дозволить зменшити втрати та подовжити період споживання. У розробці нових, низько затратних, екологічно чистих та доступних технологій зберігання це є важливим прийомом.

Біографії авторів

Ludmila Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра оптимізації технологічних систем ім. Т. П. Євсюкова

Vlаdimir Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра агротехнологій і екології

Olga Postnova, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій переробних і харчових виробництв

Iryna Safronska, Луганський національний аграрний університет, вул. Слобожанська, 68, м. Старобільськ, Луганська обл., Україна, 92703

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра менеджменту, статистики та економічного аналізу

Vitalii Chervonyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової та готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Valentyna Mohutova, Луганський національний аграрний університет, вул. Слобожанська, 68, м. Старобільськ, Луганська обл., Україна, 92703

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра технологій харчових виробництв

Aleksandr Kaluzhnij, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра оптимізації технологічних систем ім. Т. П. Євсюкова

Посилання

  1. Kraśniewska, K., Gniewosz, M., Synowiec, A., Przybył, J. L., Bączek, K., Węglarz, Z. (2014). The use of pullulan coating enriched with plant extracts from Satureja hortensis L. to maintain pepper and apple quality and safety. Postharvest Biology and Technology, 90, 63–72. doi: http://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.12.010
  2. Fitosporyn rozchynnyi biofunhitsyd. Available at: https://niva.biz.ua/p261156551-fitosporin-rozchin-biofungitsid.html
  3. Pavlov, I. V., Kupreenko, N. P., Careva, E. G. (2018). Gomologiia v stroenii rastenii strelkuiuschei i nestrelkuiuschei formy chesnoka (AlliumsativumL). Vescі Nacionalnoi akademіi nauk Belarusі. Seriia agrarnikh nauk, 56 (2.17), 187.
  4. Nazarov, Iu. B. (2007). Vliianie preduborochnykh i posleuborochnykh obrabotok agrokhimikatami na snizhenie poter pri proizvodstve i khranenii plodov iabloni. Michurinsk, 166.
  5. Kalytka, V. V., Priss, O. P., Zhukova, V. F., Kulik, A. S. (2013). Pat. No. 85031 UA. Sposib pidhotovky zelenykh ovochiv do zberihannia. MPK A23V 7/14. No. u201305153; declareted: 22.04.2013; published: 22.04.2013, Bul. No. 21.
  6. Sadfi-Zouaoui, N., Essghaier, B., Hajlaoui, M. R., Fardeau, M. L., Cayaol, J. L., Ollivier, B., Boudabous, A. (2007). Ability of Moderately Halophilic Bacteria to Control Grey Mould Disease on Tomato Fruits. Journal of Phytopathology, 156 (1), 42–52. doi: http://doi.org/10.1111/j.1439-0434.2007.01329.x
  7. Sadfi, N., Cherif, M., Hajlaoui, M. R., Boudabbous, A. (2002). Biological Control of the Potato Tubers Dry Rot Caused by Fusarium roseum var. sambucinum under Greenhouse, Field and Storage Conditions using Bacillus spp. Isolates. Journal of Phytopathology, 150 (11-12), 640–648. doi: http://doi.org/10.1046/j.1439-0434.2002.00811.x
  8. Zhang, D., Spadaro, D., Garibaldi, A., Gullino, M. L. (2010). Efficacy of the antagonist Aureobasidium pullulans PL5 against postharvest pathogens of peach, apple and plum and its modes of action. Biological Control, 54 (3), 172–180. doi: http://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2010.05.003
  9. Nir, I., Elaikhu, M. (1999). Pat. No. 2262230. Cposob obrabotki kartofelia vo vremia khraneniia. Available at: http://www.ntpo.com/patents_harvest/harvest_1/harvest_71.shtml
  10. Esitken, A., Yildiz, H. E., Ercisli, S., Figen Donmez, M., Turan, M., Gunes, A. (2010). Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown strawberry. Scientia Horticulturae, 124 (1), 62–66. doi: http://doi.org/10.1016/j.scienta.2009.12.012
  11. Haggag, W. M., Abo El Soud, M. (2012). Production and Optimization of Pseudomonas fluorescens Biomass and Metabolites for Biocontrol of Strawberry Grey Mould. American Journal of Plant Sciences, 3 (7), 836–845. doi: http://doi.org/10.4236/ajps.2012.37101
  12. Shepel, S. V., Stryzhkov, O. H. (2010). Ekonomichna otsinka vykorystannia mikrobiolohichnykh preparativ pry zberihanni roslynnoi produktsii. Visnyk ahrarnoi nauky, 4, 61–64. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2010_4_18
  13. Borodai, V. V., Skaletska, L. F., Balvas, K. M., Tkalenko, H. M., Koltunov, V. A. (2013). Zminy khimichnoho skladu ta vtraty masy bulb kartopli v period zberihannia pid chas zastosuvannia biopreparativ. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia: Ahronomiia, 183 (1), 77–82. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_agr_2013_183(1)__16
  14. Derzhavnyi Reiestr sortiv roslyn prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini. Available at: https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin
  15. Korniienko, S. I., Muraviov, V. O., Honcharov, O. M. et. al. (2015). Vyroshchuvannia chasnyka ozymoho. Selektsiine: In-t ovochivnytstva i bashtannytstva NAN Ukrainy, 36.
  16. Yashchyky polimerni dlia ovochiv ta fruktiv. Tekhnichni umovy DSTU 4971:2008 (2009). 22.
  17. Chasnyk. Zberihannia v kholodi: DSTU ISO 6663:2002 (ISO 663: 1995, IDT) (2004). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 11.
  18. DSTU 5048:2008: Chasnyk. Tekhnolohiia vyroshchuvannia. Zahalni vymohy (2010). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, III, 11.
  19. Frukty ta ovochi svizhi. Vidbir prob. ISO 874–2002 (2002). 9.
  20. Naichenko, V. M., Zamorska, I. L. (2010). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv. Uman, 327.
  21. Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M., Puzik, L. M. (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Kharkiv: Maidan, 341.
  22. Nurmalia, Purwanto, Y. A., Sobir, Sulassih, Naibaho, N. (2019). Effect of low temperature and period of storage on the quality of Garlic Seeds (Allium sativum L). IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 557, 012088. doi: http://doi.org/10.1088/1757-899x/557/1/012088
  23. Kolombet, L. V. (2012). Biotekhnologicheskie problemy sozdaniia preparatovdlia rastenievodstva na osnove gribov roda Trichoderma. Prikladnaia toksikologiia, 3 (1), 9–13.
  24. Alsoufi, M. A. (2017). Extending Shelf Life of Fruits by Using Some Microorganisms Biological Products. International Journal of Molecular Biology, 2 (5). doi: http://doi.org/10.15406/ijmboa.2017.02.00032
  25. Borodai, V. V., Tkalenko, H. M., Hnat, V. V., Koltunov, V. A. (2012). Vplyv riznykh vydiv shtamiv hryba rodu Trichodermaproty rozvytku khvorob stolovykh koreneplodiv pry zberihanni. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 15, 370–374.
  26. Alliums, Post Harvest and Storage Diseases. Available at: https://ag.umass.edu/vegetable/fact-sheets/alliums-post-harvest-storage-diseases
  27. El-Marzoky, Hanan, A., Shaban, W. I. (2013). Studies on some garlic diseases during storage in Egypt. Journal of Applied Plant Protection, 2, 15–20. Available at: https://www.researchgate.net/publication/302963477_Studies_on_some_garlic_diseases_during_storage_in_Egypt
  28. Popova, L. (2013). Doslidzhennia zalezhnosti biolohichnoi aktyvnosti planryzu, haupsynu, trykhoderminu vid riznykh temperatur. Prykladna nauka ta innovatsifnyi shliakh rozvytku natsionalnoho vyrobnytstva. Ternopil: KNOK, 34–36.
  29. Hordiienko, I. M., Tkalenko, H. M. (2016). Urozhainist i yakist tsybuli ripchastoi zalezhno vid zastosuvannia biopreparativ v umovakh lisostepu Ukrainy. Innovatsii v suchasnii ahronomii. Vinnytsia, 79–81.
  30. Koltunov, V. A., Danilkova, T. V., Borodai, V. V. (2012). Zminy struktury nestandartnoi chastyny vrozhaiu kartopli, vyroshchenoi v umovakh Peredhiria Karpat Lvivskoi oblasti pry vykorystanni biopreparativ. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu im. V. V. Dokuchaieva. Seriia: Roslynnytstvo, selektsiia i nasinnytstvo, plodoovochivnytstvo, 2, 190–202.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-24

Як цитувати

Pusik, L., Pusik, V., Postnova, O., Safronska, I., Chervonyi, V., Mohutova, V., & Kaluzhnij, A. (2019). Дослідження збереженості часнику озимого залежно від елементів післязбиральної доробки. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(51), 31–37. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.197959

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження