Аналіз впливу технологічних параметрів процесу екстрагування хлорогенової кислоти зі соняшникового шроту на ступінь її вилучення

Автор(и)

  • Marina Labeiko Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-6306-6272
  • Fedir Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7995-0863
  • Sergiy Bochkarev Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4399-7907
  • Viktoria Mazaeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126
  • Olena Litvinenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-0493-1585
  • Tetiana Ovsiannikova Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4916-7189
  • Svitlana Zhyrnova Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X
  • Natalia Sytnik Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.198765

Ключові слова:

екстрагування соняшникового шроту, хлорогенова кислота, гідромодуль, ефективний антиоксидант, тривалість екстрагування

Анотація

Об'єктом дослідження є ефективність вилучення хлорогенової кислоти – природного антиоксиданту, в залежності від умов її екстрагування зі соняшникового шроту. Основною проблемою данного питання є той факт, що на ступінь екстрагування вказаної фенольної сполуки впливає багато факторів, таких як ступінь подрібнення продукту, вид сировини, спосіб екстрагування, природа розчинника-екстрагента, температура та тривалість процесу екстрагування, гідромодуль в системі «сировина – екстрагент» тощо. Вплив кожного з цих параметрів потребує детального розгляду та відповідних досліджень. Це дасть змогу визначити оптимальні значення вказаних параметрів процесу екстрагування та підвищити ефективність вилучення хлорогенової кислоти.

В даній роботі сировиною для отримання хлорогенової кислоти обрано шрот з насіння соняшнику – дешеву вторину сировину олієжирових виробництв. У попередніх дослідженнях визначено, що високоефективним екстрагентом вказаного антиоксиданту виступає розчин етилового спирту з концентрацією 60 %, а оптимальною температурою процесу екстрагування хлорогенової кислоти зі соняшникового шроту є температура кипіння екстрагенту. В результаті даного дослідження вивчено закономірність впливу на ступінь вилучення хлорогенової кислоти таких технологічних параметрів, як гідромодуль в системі «шрот – розчин етилового спирту 60 %» (далі за текстом – «шрот – екстрагент») та тривалість процесу екстрагування. Експерименти по визначенню залежності ступеня вилучення хлорогенової кислоти від гідромодулю в системі «шрот – екстрагент» та тривалості екстрагування проведено відповідно до плану повного факторного експерименту. Для планування експерименту та обробки даних застосовані математичні методи з використанням програмних пакетів Місrosoft Оffice Ехсеl 2003 (USA) та Stat Soft Statistica v6.0 (USA).

Вказана в роботі залежність являє собою квадратичну функцію, яка прогнозує збільшення вмісту хлорогенової кислоти під час екстрагування за умови збільшення гідромодуля в системі «шрот – екстрагент» з 1:5 до 1:10 та зменшення часу екстрагування з 60 хв. до 30 хв. Встановлено, що для максимально можливого збільшення ступеня вилучення хлорогенової кислоти зі шроту насіння соняшнику, оптимальна величина гідромодуля екстрагування – 1:10, тривалість екстрагування – 30 хв. Отримані результати дають змогу збільшити ступінь вилучення  хлорогенової кислоти зі соняшникового шроту з 2,46 % до 5,58 %. Це вказує на можливість збільшення ефективності вилучення антиоксиданту більше ніж у 2 рази.

Біографії авторів

Marina Labeiko, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Молодший науковий співробітник

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Fedir Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Sergiy Bochkarev, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра фізичного виховання

Viktoria Mazaeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, науковий співробітник

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Olena Litvinenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Tetiana Ovsiannikova, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра органічного синтезу та нанотехнологій

Svitlana Zhyrnova, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра органічного синтезу та нанотехнологій

Natalia Sytnik, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Посилання

  1. Budryn, G., Zaczyńska, D., Żyżelewicz, D., Grzelczyk, J., Zduńczyk, Z., Juśkiewicz, J. (2017). Influence of the Form of Administration of Chlorogenic Acids on Oxidative Stress Induced by High fat Diet in Rats. Plant Foods for Human Nutrition, 72 (2), 184–191. doi: https://doi.org/10.1007/s11130-017-0608-3
  2. Raudone, L., Raudonis, R., Liaudanskas, M., Janulis, V., Viskelis, P. (2017). Phenolic antioxidant profiles in the whole fruit, flesh and peel of apple cultivars grown in Lithuania. Scientia Horticulturae, 216, 186–192. doi: http://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.01.005
  3. Yang, D., Jiao, L., Zhang, B., Du, G., Lu, Y. (2017). Development of a new chlorogenic acid certified reference material for food and drug analysis. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 140, 169–173. doi: http://doi.org/10.1016/j.jpba.2017.03.026
  4. Zhao, Y., Wang, J., Ballevre, O., Luo, H., Zhang, W. (2011). Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids. Hypertension Research, 35 (4), 370–374. doi: http://doi.org/10.1038/hr.2011.195
  5. McDougall, B., King, P. J., Wu, B. W., Hostomsky, Z., Reinecke, M. G., Robinson, W. E. (1998). Dicaffeoylquinic and Dicaffeoyltartaric Acids Are Selective Inhibitors of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Integrase. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 42 (1), 140–146. doi: http://doi.org/10.1128/aac.42.1.140
  6. Zhao, Y., Geng, C.-A., Ma, Y.-B., Huang, X.-Y., Chen, H., Cao, T.-W. et. al. (2014). UFLC/MS-IT-TOF guided isolation of anti-HBV active chlorogenic acid analogues from Artemisia capillaris as a traditional Chinese herb for the treatment of hepatitis. Journal of Ethnopharmacology, 156, 147–154. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2014.08.043
  7. Lytvynenko, O. A., Gladkiy, F. F., Fediakina, Z. P. (2016). Vyrobnytstvo kharchovykh form bilkiv iz nasinnia oliinykh kultur. Kyiv: Ahrarna nauka, 52.
  8. Labeiko, M. A., Lytvynenko, O. A., Liubchenko, N. M., Gladkiy, F. F. (2019). Doslidzhennia efektyvnosti riadu rozchynnykiv shchodo mozhlyvosti ekstrahuvannia khlorohenovoi kysloty zi soniashnykovoho shrotu. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskoho politekhnichnoho instytutu», 15 (1340), 56–60.
  9. Labeiko, M. A., Lytvynenko, O. A., Liubchenko, N. M., Gladkiy, F. F. (2019). Pro zdatnist pryrodnykh antyoksydantiv vplyvaty na okysnennia kharchovykh roslynnykh olii. Intehrovani tekhnolohii ta enerhozberezhennia, 1, 78–85.
  10. Grujic, N., Lepojevic, Z., Srdjenovic, B., Vladic, J., Sudji, J. (2012). Effects of Different Extraction Methods and Conditions on the Phenolic Composition of Mate Tea Extracts. Molecules, 17 (3), 2518–2528. doi: http://doi.org/10.3390/molecules17032518
  11. Yang, Z., Tan, Z., Li, F., Li, X. (2016). An effective method for the extraction and purification of chlorogenic acid from ramie (Boehmeria nivea L.) leaves using acidic ionic liquids. Industrial Crops and Products, 89, 78–86. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.006
  12. Liu, Q. M., Yang, X. M., Zhan, L. (2010). Optimization of ultrasonic-assisted extraction of chlorogenic acid from Folium eucommiae and evaluation of its antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research, 4 (23), 2503–2511.
  13. Upadhyay, R., Ramalakshmi, K., Jagan Mohan Rao, L. (2012). Microwave-assisted extraction of chlorogenic acids from green coffee beans. Food Chemistry, 130 (1), 184–188. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.06.057
  14. Radojković, M., Moreira, M. M., Soares, C., Fátima Barroso, M., Cvetanović, A., Švarc-Gajić, J. et. al. (2018). Microwave-assisted extraction of phenolic compounds from Morus nigra leaves: optimization and characterization of the antioxidant activity and phenolic composition. Journal of Chemical Technology & Biotechnology, 93 (6), 1684–1693. doi: http://doi.org/10.1002/jctb.5541
  15. Jin, U.-H., Lee, J.-Y., Kang, S.-K., Kim, J.-K., Park, W.-H., Kim, J.-G. et. al. (2005). A phenolic compound, 5-caffeoylquinic acid (chlorogenic acid), is a new type and strong matrix metalloproteinase-9 inhibitor: Isolation and identification from methanol extract of Euonymus alatus. Life Sciences, 77 (22), 2760–2769. doi: http://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.02.028
  16. Klejdus, B., Plaza, M., Šnóblová, M., Lojková, L. (2017). Development of new efficient method for isolation of phenolics from sea algae prior to their rapid resolution liquid chromatographic–tandem mass spectrometric determination. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 135, 87–96. doi: http://doi.org/10.1016/j.jpba.2016.12.015
  17. Da Silveira, T. F. F., Meinhart, A. D., de Souza, T. C. L., Cunha, E. C. E., de Moraes, M. R., Godoy, H. T. (2017). Chlorogenic acids and flavonoid extraction during the preparation of yerba mate based beverages. Food Research International, 102, 348–354. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.098
  18. Ivanova, P., Chalova, V., Koleva, L. et. al. (2013). Amino acid composition and solubility of proteins isolated from sunflower meal produced in Bulgaria. International Food Research Journal, 20 (6), 2995–3000.
  19. Salgado, P. R., Drago, S. R., Molina Ortiz, S. E., Petruccelli, S., Andrich, O., González, R. J., Mauri, A. N. (2012). Production and characterization of sunflower (Helianthus annuus L.) protein-enriched products obtained at pilot plant scale. LWT - Food Science and Technology, 45 (1), 65–72. doi: http://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.07.021
  20. Stepuro, M. V., Sherbakov, V. G., Lobanov, V. G. (2006). Vliianie razlichnykh faktorov na izvlechenie khlorogenovoi i kofeinoi kislot iz semian podsolnechnika. Izvestiia vuzov. Pishhevaia tekhnologiia, 1, 201–207.
  21. Labeiko, M., Litvinenko, O., Gladkiy, F., Fedyakina, Z. (2019). Improvement of the technique of quantitative determination of chlorogenic acid in shrot from sunflower seeds. Bulletin of the National Technical University «KhPI» Series: New Solutions in Modern Technologies, 10 (1335), 88–92. doi: http://doi.org/10.20998/2413-4295.2019.10.11
  22. Dobrunov, D. Ye. (2016). Tekhnolohiia kompleksnoi pererobky soniashnykovoi makukhy z bezlushpynnoho yadra. Kharkiv, 181.
  23. Ovchinnikova, S. Ia. (2013). Farmakognosticheskoe izuchenie liubistka lekarstvennogo (Levisticum officinale koch.). Piatigorsk, 193.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-24

Як цитувати

Labeiko, M., Gladkiy, F., Bochkarev, S., Mazaeva, V., Litvinenko, O., Ovsiannikova, T., Zhyrnova, S., & Sytnik, N. (2019). Аналіз впливу технологічних параметрів процесу екстрагування хлорогенової кислоти зі соняшникового шроту на ступінь її вилучення. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(51), 38–43. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.198765

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження