Дослідження впливу різних умов пророщення сої на зміну амінокислотного складу та вмісту фітинової кислоти
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.199524Ключові слова:
білкові харчові продукти, зерна сої, процес пророщення, акумульований йод, йод-дефіцитні стани.Анотація
Забезпечення населення екологічно чистими білковими харчовими продуктами рослинного походження є важливим завданням державного значення будь-якої країни. Проте нативне використання бобів сої на сьогодні обмежене через наявність у них антипоживних речовин, а саме вмістом фітинової кислоти, яка здатна підвищувати утворення кишкового газу. Знизити вміст фітинової кислоти в бобових можливо під час процесу пророщення. Рослинний білок, який є основною складовою бобових культур, має здатність до акумуляції неорганічних мікроелементів, трансформуючи їх в органічні форми під час замочування у процесі пророщення. Об’єктом дослідження обрано ранньостиглий сорт сої «Алмаз» з вмістом білка 43,88 % врожаю 2018 року з колекційного розсадника «Агротек» (м. Київ, Україна). Характеристика розчинів для замочування була із концентрацією йодиду калію 38 г/1000 см3 Н2О, що відповідає вмісту йоду в розчинах 41 мкг/г і задовольняє 1/3 % добової потреби в йоді. Зерно замочували на 48 годин. В ході дослідження використовували метод іонообмінної хроматографії, амінокислотний аналізатор ААА Т-339М (Чехія) та хроматограф ТМ Shimadzu LC-20 (Японія). Вміст фітинової кислоти визначали методом Лата. Встановлено, що загальний вміст амінокислот у нативному зерні у пророщеному в водних розчинах та пророщеному в розчині із вмістом йодиду калію (КІ) збільшується від 288,8 до 443,6 та до 562,6 мкг/г сухих речовин, відповідно. Вивчено вміст фітинової кислоти та встановлено, що її вміст у нативному зерні становить 29,3 г/кг, пророщеному у водних розчинах – 8,6 г/кг, пророщеному у розчині КІ – 3,2 г/кг. З проведеного експерименту можливо зробити висновок, що процес пророщення зерен сої у розчинах КІ впливає на збільшення вмісту амінокислот майже на 50 %. Завдяки високій гідрофільності білка у 2 рази збільшується маса пророщених зерен. Припускаємо, що розчин із КІ є синергістом інактивації фітинової кислоти. Проведений комплекс дослідження є науковою основою для використання зазначеної сировини в технології м’ясних виробів для осіб із хронічними колітами та йододефіцитними станами.
Посилання
- Uiliams, K., Senders, T. (2000). Sviaz mezhdu zdorovem i potrebleniem belka, uglevodov i zhira. Voprosy pitaniia, 3, 54–57.
- Arsenieva, L. Yu., Bondar, N. P., Usatiuk, S. I. (2017). Doslidzhennia zminy khimichnoho skladu nasinnia bobovykh pid chas proroshchuvannia ta ekstruduvannia. Khranenye y pererabotka zeran nauchno praktycheskyi portal. Available at: http://hipzmag.com/tehnologii/pererabotka/doslidzhennya-zmini-himichnogo-skladu-nasinnya-bobovih-pid-chas-proroshhuvannya-ta-ekstruduvannya/
- Bohdanov, H. O., Holovchenko, O. V., Arsenieva, L. Yu., Bondar, N. P. (2004). Perspektyvy ta bezpechnist vykorystannia nasinnia biloho liupynu dlia vyrobnytstva kharchovykh produktiv. Visnyk ahrarnoi nauky, 11, 57–61.
- Abramova, E. P., Chernikov, M. P. (1964). Soderzhanie ingibitorov proteinaz v semenakh nekotorykh bobovykh. Voprosy pitaniia, 4, 13–14.
- Obertiukh, Yu. V. (2012). Antypozhyvni rechovyny soi, yikh inaktyvatsiia ta tekhnolohii pererobky soievykh bobiv na promyslovii osnovi v umovakh hospodarstva. Kormy i kormo vyrobnytstvo, 71, 62–72. Available at: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/kik_2012_71_10.pdf
- Biletska, Y., Plotnikova, R., Danko, N., Bakirov, M., Chuiko, M., Perepelytsia, A. (2019). Substantiation of the expediency to use iodine-enriched soya flour in the production of bread for special dietary consumption. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 48–55. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.179809
- Biletska, Y., Plotnikova, R., Skyrda, O., Bakirov, M., Iurchenko, S., Botshtein, B. (2020). Devising a technology for making flour fromchickpea enriched with selenium. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (103)), 50–58. Available at: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.193515
- Ryzhkova, T., Bondarenko, T., Dyukareva, G., Biletskaya, Y. (2017). Development of a technology with an iodine-containing additive to produce kefir from goat milk. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 37–44. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103824
- Kravchenko, M. F., Kryvoruchko, M. F., Pop, T. M. (2012). Pat. No. 69515. UA. Sposib otrymannia boroshna z soi, proroshchenoho u vodnomu ekstrakti laminarii laminaria japonica abo laminaria saccharina. MPK A23 L 1/325. No. 2011141882. declareted: 30.11.11.; published: 25.04.2012;. Bul. No. 8.
- Titok, V. V., Vakula, S. I., Leontev, V. N. (2015). Analiz strukturnikh kachestvenykh osobenostei deponirovaniia fitina v zrelykh semenakh lna maslichnogo. Tsitoloiia i genetika, 49 (1), 40–45.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Yana Biletska, Alina Semeniuk, Anna Perepelytsia
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.