Розробка інтегрованого методу впровадження харчових раціонів у лікувально-оздоровчі установи

Автор(и)

  • Yana Biletska Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0001-8060-6579
  • Hanna Badyhina Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0001-9294-3441
  • Alina Semeniuk Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, Україна https://orcid.org/0000-0001-7412-2084

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.199911

Ключові слова:

інтегрований метод, оздоровче харчування, метод синектики, споживчі переваги, організація харчування

Анотація

Об'єктом дослідження є споживчі переваги відвідувачів, вимоги фахівців у сфері науки, виробництва та організації харчування. Існуючі раціони, за якими відвідувачі харчуються в санаторіях і профілакторіях, вимагають негайної корекції. Перспективним шляхом є розробка спеціалізованих харчових кулінарних страв та раціонів з них, які успішно інтегровані та використовуються, опираючись на взаємний досвід фахівців у сфері науки, підприємства виробника та організації харчування. Такий підхід вирішення проблеми найбільш ефективний та економічно доцільний, про що свідчать накопичений досвід і досягнення сучасної нутрициології. В ході дослідження використовувався метод синектики, заснований на творчості фахівців сфери науки, виробництва та організації харчування. Було сформовано 4 робочі групи по 10–15 осіб у кожній. Науковці – працівники Харківського державного університету харчування та торгівлі, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Національного університету «Львівська політехніка» та Інституту сталого розвитку імені В. Чорновола у м. Львів (Україна). Виробники – колекційний розсадник аграрних культур «Агротек» у м. Київ, хлібокомбінат «Кулиничі» та «Салтівський м’ясокомбінат» у м. Харків (Україна). Організатори харчування – санаторій «Борисфен» у м. Бердянськ, Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова Національної академії медичних наук України у м. Київ та Львівська обласна організація всеукраїнської екологічної ліги (Україна). Споживачі – відвідувачі лікувально-оздоровчих установ, які користуються послугами 1,2 рази на рік. В рамках дослідження запропоновано інтегрований метод впровадження, який буде сприяти підвищенню ефективності використання наукових розробок. Це дасть можливість створити механізм взаємодії дії науковців із виробництвом та учасниками процесу організації харчування із кінцевим споживачем. Завдяки чому буде забезпечуватися вирішення проблеми загальнодержавного значення, що пов’язане з незбалансованими раціонами харчування

Біографії авторів

Yana Biletska, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022

Кандидат технічних наук

Кафедра міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи

Hanna Badyhina, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022

Кафедра міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи

Alina Semeniuk, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна майдан Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022

Кафедра міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. Trikhina, V. V., Surkov, I. V., Motovilov, K. IA. (2017). Razrabotka i otsenka effektivnosti integrirovannoi sistemy menedzhmenta pri proizvodstve spetsializirovannykh produktov. Industriia pitaniia, 2 (3), 43–49.
  2. Sanatorno-kurortne likuvannia dlia osib z invalidnistiu (2017). Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 110. 01.03.2017. Available at: https://www.msp.gov.ua/content/sanatornokurortne-likuvannyat-invalidiv.html
  3. Novi normy kharchuvannia v sanatoriiakh (2016). Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 499. 08.08.2016. Available at: https://uteka.ua/ua/publication/news-14-novosti-zakonodatelstva-1-novye-normy-pitaniya-v-sanatoriyax
  4. Spirichev, V. B., Trikhina, V. V. (2015). Obespechennost mikronutrientami rabochikh promyshlennykh predpriiatii i puti optimizatsii lechebno-profilakticheskikh ratsionov. Tekhnika i tekhnologiia pischevykh proizvodstv, 37 (2), 87–91.
  5. Biletska, Y., Plotnikova, R., Danko, N., Bakirov, M., Chuiko, M., Perepelytsia, A. (2019). Substantiation of the expediency to use iodine-enriched soya flour in the production of bread for special dietary consumption. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 48–55. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.179809
  6. Biletska, Y., Plotnikova, R., Danko, N., Bakirov, M., Chuiko, M., Perepelytsia, A. (2019). Substantiation of the expediency to use iodine-enriched soya flour in the production of bread for special dietary consumption. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 48–55. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.179809
  7. Trykhina, V. V., Maiurnikova, L. A., Novosielov, S. V. (2015). Intehrovanyi metod rozrobky spetsialnikh produktiv dlia korektsii kharchuvannia personalu yakyi pratsiuie v shkidlyvykh umovakh pratsi. Visnyk YuUrHU. «Kharchovi biotekhnolihii», 3 (4), 94–106.
  8. Deviatko, I. F. (1998). Metody sotsiologicheskogo issledovaniia. Ekaterinburg, 208.
  9. Kudriavtsev, A. V. (1991). Metody intuitivnogo poiska tekhnicheskikh reshenii (metody analiza problem i poiska reshenii v tekhnike). Moscow: Rechnoi transport, 112.
  10. Michalko, M. (2006). Thinkertoys: A Handbook of Creative-Thinking Techniques. Ten Speed Press, 352.
  11. Zakharenkov, V. V., Trikhina, V. V., Spirichev, V. B. (2015). Eksperimentalnoe obosnovanie k primeneniiu napitka «Zolotoi shar» v reabilitatsii rabotnikov aliuminievogo proizvodstva. Tekhnika i tekhnologiia pischevykh proizvodstva, 37 (2), 74–80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-05

Як цитувати

Biletska, Y., Badyhina, H., & Semeniuk, A. (2020). Розробка інтегрованого методу впровадження харчових раціонів у лікувально-оздоровчі установи. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(52), 32–34. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.199911

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи