Мікробіологічна оцінка якості питної води на різних стадіях водопідготовки

Автор(и)

  • Natalia Bordіug Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008, Україна https://orcid.org/0000-0002-3489-4669
  • Anastasiia Rashchenko Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008, Україна https://orcid.org/0000-0002-7603-072X
  • Olena Feshchenko Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008, Україна https://orcid.org/0000-0003-0654-3156
  • Pavlo Sargan Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008, Україна https://orcid.org/0000-0003-4854-6152

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.200023

Ключові слова:

мікробіологічне забруднення, питна вода, водопідготовка, епідеміологічний показник, моніторинг якості води, сезонні зміни.

Анотація

Об’єктом дослідження є якість джерел централізованого водопостачання за епідеміологічними показниками та технологія їх знезараження на різних стадіях водопідготовки на прикладі комунального підприємства (КП) «Житомирводоканал» (Україна). У роботі здійснено оцінку об’єкта дослідження та встановлено, що вивчення бактеріологічного стану водних об’єктів, що є джерелами централізованого водопостачання, наразі є одним з найважливіших завдань. Особливо з огляду на значний вплив господарської діяльності людини на поверхневі води та недостатні темпи модернізації обладнання для водопідготовки. Визначено, що широко поширені методи дезінфекції з використанням ультрафіолету та хімічних речовин (хлорування та озонування) мають свої сильні сторони та недоліки. У роботі наведено результати аналізів води з джерел централізованого водопостачання на різних стадіях водопідготовки за мікробіологічними показникам протягом 2019 року: загальне мікробне число (ЗМЧ) та загальна кількість коліфагів. Встановлено незадовільний стан водойм, що є джерелом водопостачання у місті. Доведено, що існуюча технологія знезараження води з джерел централізованого водопостачання, яка здійснюється у два етапи з використанням розчинного хлору та гіпохлориту натрію, є ефективною у знешкодженні бактерій групи кишкової палички. У результаті досліджень виявлено залежність концентрації мікроорганізмів у водних джерелах централізованого водопостачання від погодних умов (найбільше мікробне забруднення спостерігається з травня по жовтень місяць). Доведено помірний рівень забруднення води (в межах від 1,1 од. до 7,5 од.) за епідеміологічним критерієм у водосховищах «Дениші» та «Відсічне» (Житомирська область, Україна). Встановлено, що у резервуарах чистої води епідеміологічний критерій має допустимий рівень. Можна стверджувати, що вода у резервуарах є придатною для питного водокористування місцевим населенням. Таким чином, результати дослідження доводять, що технологія знезараження води (передбачає запровадження двох стадій обробки води), що використовується на КП «Житомирводоканал», є ефективною. Відповідно, ця технологія може бути цікавою і для інших населених пунктів, при відсутності значних коштів на модернізацію обладнання та в умовах змін клімату, що супроводжується щорічним підвищенням температури та зростанням кількості мікроорганізмів у водних джерелах.

Біографії авторів

Natalia Bordіug, Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008

Доктор педагогічних наук, доцент

Кафедра екологічної безпеки та економіки природокористування

Anastasiia Rashchenko, Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008

Кандидат економічних наук

Кафедра екологічної безпеки та економіки природокористування

Olena Feshchenko, Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008

Кафедра екологічної безпеки та економіки природокористування

Pavlo Sargan, Житомирський національний агроекологічний університет бул. Старий, 7, м. Житомир, Україна, 10008

Кафедра екологічної безпеки та економіки природокористування

Посилання

  1. Bordiug, N. S. (2013). The analysis of sanitary quality of outplant drinking water. Technology Audit and Production Reserves, 5 (4 (13)), 49–51. doi: http://doi.org/10.15587/2312-8372.2013.18281
  2. Price, R. G., Wildeboer, D. (2017). E. coli as an Indicator of Contamination and Health Risk in Environmental Waters. Escherichia Coli - Recent Advances on Physiology, Pathogenesis and Biotechnological Applications. doi: http://doi.org/10.5772/67330
  3. Bordiuh, N.S., Patyka, V.P. (2010). Otsinka stanu yakosti pytnoi vody detsentralizovanoho vodopostachannia za epidemiolohichnym pokaznykom. Naukovi dopovidi NUBiP, 1 (17). Available at: http://nd.nubip.edu.ua/2010-1/10bnsqei.pdf
  4. Primer for Municipal Wastewater Treatment Systems. Available at: https://www3.epa.gov/npdes/pubs/primer.pdf
  5. Clancy, J. L., Bukhari, Z., Hargy, T. M., Bolton, J. R., Dussert, B. W., Marshall, M. M. (2000). Using UV to inactivate Cryptosporidium. Journal – American Water Works Association, 92 (9), 97–104. doi: http://doi.org/10.1002/j.1551-8833.2000.tb09008.x
  6. Kruithof, J. C., Van der Leer, R. C., Hijnen, W. A. (1992). M. Practical experiences with UV disinfection in The Netherlands. Journal of Water Supply: Research and Technology – AQUA, 41, 88‒94.
  7. Shrivastava, R., Upreti, R. K., Jain, S. R., Prasad, K. N., Seth, P. K., Chaturvedi, U. C. (2004). Suboptimal chlorine treatment of drinking water leads to selection of multidrug-resistant Pseudomonas aeruginosa. Ecotoxicology and Environmental Safety, 58 (2), 277–283. doi: http://doi.org/10.1016/s0147-6513(03)00107-6
  8. Ratnayaka, D. D., Brandt, M. J., Johnson, K. M. (2009). Chemistry, Microbiology and Biology of Water. Water Supply, 6, 195‒266. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-7506-6843-9.00014-7
  9. Gerba, C. P., Kennedy, D. (2007). Enteric Virus Survival during Household Laundering and Impact of Disinfection with Sodium Hypochlorite. Applied and Environmental Microbiology, 73 (14), 4425–4428. doi: http://doi.org/10.1128/aem.00688-07
  10. Peeters, E., Nelis, H. J., Coenye, T. (2008). Evaluation of the efficacy of disinfection procedures against Burkholderia cenocepacia biofilms. Journal of Hospital Infection, 70 (4), 361–368. doi: http://doi.org/10.1016/j.jhin.2008.08.015
  11. Pandey, P. K., Kass, P. H., Soupir, M. L., Biswas, S., Singh, V. P. (2014). Contamination of water resources by pathogenic bacteria. AMB Express, 4 (1). doi: http://doi.org/10.1186/s13568-014-0051-x
  12. Rosario-Ortiz, F., Rose, J., Speight, V., Gunten, U. V., Schnoor, J. (2016). How do you like your tap water? Science, 351 (6276), 912–914. doi: http://doi.org/10.1126/science.aaf0953
  13. Bordiuh, N. S., Rashchenko, A. V., Alpatova, O. M. (2019). Monitorynh dovkillia. Kyiv, 168.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-05

Як цитувати

Bordіug N., Rashchenko, A., Feshchenko, O., & Sargan, P. (2020). Мікробіологічна оцінка якості питної води на різних стадіях водопідготовки. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(52), 4–8. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.200023

Номер

Розділ

Екологія та технології захисту навколишнього середовища: Оригінальне дослідження