Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: методика аналізу

Автор(и)

  • Sergii Vasilenko Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-0053-8201
  • Sergii Samiilenko Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2374-4294
  • Vоlоdymyr Bondar Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-8106-4174
  • Olena Bilyk Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3606-1254

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202026

Ключові слова:

енергетична ефективність, необоротність процесів, термодинамічний аналіз, ентропійний метод, ресурсозбережні заходи

Анотація

Об’єктом дослідження є теплотехнологічні системи цукрового виробництва та теплотехнологічний комплекс в цілому. Сучасний цукровий завод є складною ієрархічною системою нерозривно пов’язаних між собою елементів, а його базис – теплотехнологічний комплекс – об’єднує елементи технологічного, теплообмінного, механічного обладнання, в якому одночасно реалізуються, тісно взаємодіючи, складні фізико-хімічні процеси. Враховуючи складність внутрішніх взаємозв'язків процесів, їх параметрів і характеристик, необхідно системно підходити до аналізу реального функціонування, оцінки ефективності та до розв'язання задач оптимізації комплексу в цілому, а також окремих його підсистем і елементів.

У роботі запропоновано методику термодинамічного аналізу теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва як єдиної термодинамічної системи, що дозволяє аналізувати основні фактори впливу на енергетичну ефективність комплексу безвідносно до перебігу процесів, що реалізуються всередині системи. В основі методики спільний аналіз загальних синтетичних та аналітичних балансів маси, енергії та ентропії. Ця модель має глибоке фізичне підґрунтя, адже рівняння матеріального балансу є інтегральною формою запису закону збереження кількості речовини, рівняння енергетичного балансу – інтегральною формою запису першого закону термодинаміки, а рівняння ентропійного балансу – інтегральною формою запису другого закону термодинаміки. Основне завдання методики – швидка оцінка досконалості теплотехнологічного комплексу та його визначення «енергозберігаючого потенціалу». Також застосування принципу енергетичної компенсації необоротності та ентропійних критеріїв дозволяють визначити джерела та причини недосконалості систем, а складені рейтинги  недосконалостей допомагають розробити систему заходів підвищення ефективності комплексу оптимальної послідовності. Тому запропонована методика термодинамічного аналізу, на відміну від методик, в основі яких ексергетичні характеристики, забезпечує комплексний аналіз, оперуючи лише фундаментальними законами та принципами класичної термодинаміки. А також може бути застосована як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових підприємств цукрової промисловості.

Біографії авторів

Sergii Vasilenko, Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Sergii Samiilenko, Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Vоlоdymyr Bondar, Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Olena Bilyk, Національний університет харчових технологій України, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Посилання

  1. Kaushik, S. C., Reddy, V. S., Tyagi, S. K. (2011). Energy and exergy analyses of thermal power plants: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15 (4), 1857–1872. doi: http://doi.org/10.1016/j.rser.2010.12.007
  2. Borsukiewicz-Gozdur, A. (2013). Exergy analysis for maximizing power of organic Rankine cycle power plant driven by open type energy source. Energy, 62, 73–81. doi: http://doi.org/10.1016/j.energy.2013.03.096
  3. Liao, G., E, J., Zhang, F., Chen, J., Leng, E. (2020). Advanced exergy analysis for Organic Rankine Cycle-based layout to recover waste heat of flue gas. Applied Energy, 266, 114891. doi: http://doi.org/10.1016/j.apenergy.2020.114891
  4. Karellas, S., Braimakis, K. (2016). Energy–exergy analysis and economic investigation of a cogeneration and trigeneration ORC–VCC hybrid system utilizing biomass fuel and solar power. Energy Conversion and Management, 107, 103–113. doi: http://doi.org/10.1016/j.enconman.2015.06.080
  5. Kamate, S. C., Gangavati, P. B. (2009). Exergy analysis of cogeneration power plants in sugar industries. Applied Thermal Engineering, 29 (5-6), 1187–1194. doi: http://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2008.06.016
  6. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Energy–exergy analysis and optimisation of a model sugar factory in Turkey. Energy, 93, 641–654. doi: http://doi.org/10.1016/j.energy.2015.09.007
  7. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Data on energy, exergy analysis and optimisation for a sugar factory. Data in Brief, 5, 408–410. doi: http://doi.org/10.1016/j.dib.2015.09.028
  8. Dogbe, E. S., Mandegari, M. A., Görgens, J. F. (2018). Exergetic diagnosis and performance analysis of a typical sugar mill based on Aspen Plus® simulation of the process. Energy, 145, 614–625. doi: http://doi.org/10.1016/j.energy.2017.12.134
  9. Tekin, T., Bayramoğlu, M. (1998). Exergy Loss Minimization Analysis of Sugar Production Process from Sugar Beet. Food and Bioproducts Processing, 76 (3), 149–154. doi: http://doi.org/10.1205/096030898531963
  10. Albdoor, A. K., Ma, Z., Cooper, P., Ren, H., Al-Ghazzawi, F. (2020). Thermodynamic analysis and design optimisation of a cross flow air to air membrane enthalpy exchanger. Energy, 117691. doi: http://doi.org/10.1016/j.energy.2020.117691
  11. Samiilenko, S. M., Vasylenko, S. M., Buliandra, O. F., Shtanheiev, K. O., Shutiuk, V. V. (2012). Metodolohichni zasady termodynamichnoho analizu teploobminnykh system tsukrovoho vyrobnytstva. Chastyna 2. Naukovi pratsi NUKhT, 45, 43–52.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-05

Як цитувати

Vasilenko, S., Samiilenko, S., Bondar, V., & Bilyk, O. (2020). Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: методика аналізу. Technology Audit and Production Reserves, 2(1(52), 4–11. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202026

Номер

Розділ

Технології та системи енергопостачання: Оригінальне дослідження