Обґрунтування чинників впливу на потік створення цінності в контексті ощадливого управління підприємством

Автор(и)

  • Iryna Kolos Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-7134-1441

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202206

Ключові слова:

потік створення цінності, людський потік, матеріальний потік, грошовий потік, інформаційний потік, ощадливе управління.

Анотація

Об’єктом дослідження є чинники впливу у їх взаємодії й супідрядності з орієнтацією на генерування/руйнування потоку створення цінності для замовника/кінцевого споживача в контексті ощадливого управління підприємством. За результатами здійснення системного та критичного аналізу виокремлено й обґрунтовано складники потоку створення цінності: людський потік, матеріальний потік, грошовий потік, інформаційний потік. Доведено пріоритетність людського потоку, який забезпечує перетворення матеріального потоку з подальшим генеруванням грошового потоку та одночасним підкріпленням змін усіх складників через інформаційний потік.

Запропоновано авторську систематизацію чинників впливу на потік створення цінності для кінцевого замовника в контексті ощадливого управління підприємством за такими ознаками:

– в розрізі складників потоку створення цінності (людський потік, матеріальний потік, грошовий потік, інформаційний потік);

– за цільовим базисом ощадливості (обсяг, цінність, якість, час);

– за вектором впливу окремого чинника на потік створення цінності (додають/генерують цінність для споживача; не створюють/руйнують цінність для споживача; не додають цінності для споживача і є невід’ємними).

За результатами структурно-логічного аналізу, групування та графічного методу (діаграми Ісікави) наочно представлено супідрядність й причинно-наслідкові взаємозв’язки між виокремленими чинниками впливу на потік створення цінності. Разом з тим, структуризацію чинників впливу на потік створення цінності описано з використанням системи множини кортежів повної комбінації (потік створення цінності).

Визначено залежність групування чинників за вектором впливу на потік створення цінності від секторальних особливостей та цільових орієнтирів функціонування підприємства та його бізнес-партнерів. Також доцільно враховувати відмінності у способах створення цінностей та конкурентні переваги щодо унікальності підходів задоволення вподобань замовників з орієнтацією на посилення й підтримування бізнес активності.

Дістало подальшого розвитку застосування окремих методів ощадливого виробництва (VSM, SOP, 5 W, JIT, Heijunka, Visual Management, Kaizen) для обґрунтування та перегляду цілісної системи чинників впливу на потік створення цінності. Активне використання зазначених методів забезпечить точний з вищим ступенем деталізації та погоджений перелік чинників впливу на потік створення цінності, що в перспективі надасть керівництву можливість:

– покращення ефективності управління;

– здійснення раціонального розподілу й використання обмежених ресурсів;

– формування системи мотивації, орієнтованої на внесок у створення цінності.

Біографія автора

Iryna Kolos, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат економічних наук, доцент, сертифікований бухгалтер-практик

Кафедра обліку і аудиту

Посилання

  1. Ono, T. (2008). Proizvodstvennaya sistema Toyoty. Ukhodya ot massovogo proizvodstva. Moscow: Institut kompleksnykh strategicheskikh issledovaniy, 208.
  2. Omelianenko, T. V., Shcherbyna, O. V., Barabas, D. O., Vakulenko, A. V. (2009). Oshchadlyve vyrobnytstvo: kontseptsiia, instrumenty, dosvid. Kyiv: KNEU, 157.
  3. Wader, M. (2017). Lean Tools – A Pocket guide to Implementing Lean Practices. Productivity & Quality Publishing Private Limited, 158.
  4. İnce, U., Ayvaz, B., Öztürk, F., Osman Kuşakcı, A. (2018). Value stream mapping in lean production and an application in the textile sector. Journal of International Trade, Logistics and Law, 4 (1), 111–125.
  5. Jeong, K.-Y., Phillips, D. T. (2011). Application of a concept development process to evaluate process layout designs using value stream mapping and simulation. Journal of Industrial Engineering and Management, 4 (2), 206–230. doi: http://doi.org/10.3926/jiem.2011.v4n2.p206-230
  6. Xia, W., Sun, J. (2013). Simulation guided value stream mapping and lean improvement: A case study of a tubular machining facility. Journal of Industrial Engineering and Management, 6 (2). doi: http://doi.org/10.3926/jiem.532
  7. Klimecka-Tatar, D. (2017). Value stream mapping as lean production tool to improve the production process organization – case study in packaging manufacturing. Production Engineering Archives, 17, 40–44. doi: http://doi.org/10.30657/pea.2017.17.09
  8. Mann, D. (2009). The Missing Link: Lean Leadership. Frontiers of Health Services Management, 26 (1), 15–26. doi: http://doi.org/10.1097/01974520-200907000-00003
  9. Sardak, S. E. (2012). Upravlinsko-rehuliatorni aspekty rozvytku liudskykh resursiv v umovakh hlobalizatsii. Dnipropetrovsk: Vyd-vo DNU, 460.
  10. Lipych, L., Khilukha, O., Kushnir, M., Zagoruyko, V. (2019). A strategic human capital management as part of business development. Economic Journal of Lesia Ukrainka Eastern European National University, 1 (17), 45–55. doi: http://doi.org/10.29038/2411-4014-2019-01-45-55
  11. Yakovenko, R. V. (2019). Kontseptsiia liudskoho potentsialu ta evoliutsiia ekonomichnykh zakoniv. Zbirnyk naukovykh prats Universytetu derzhavnoi fiskalnoi sluzhby Ukrainy, 1, 308–325.
  12. Posnova, T. V. (2019). Creative human capital as factor of innovative development of economy. Economic Scope, 141, 172–182. doi: http://doi.org/10.30838/p.es.2224.100119.172.355
  13. Zhuk, Yu. O. (2013). Upravlinnia materialnymy ta liudskymy potokamy na pidpryiemstvakh hotelnoho hospodarstva. Innovatsiina ekonomika, 9 (47), 76–82.
  14. Yatsura, V. V. (2012). Tsinnosti upravlinnia yak rushiina syla rozvytku ekonomiky Ukrainy. Available at: http://vlp.com.ua/node/9082
  15. Fourie, C. J., Umeh, N. E. (2017). Application of lean tools in the supply chain of a maintenance environment. South African Journal of Industrial Engineering, 28 (1), 176–189. doi: http://doi.org/10.7166/28-1-1507
  16. Suhardi, B., Anisa, N., Laksono, P. W. (2019). Minimizing waste using lean manufacturing and ECRS principle in Indonesian furniture industry. Cogent Engineering, 6 (1). doi: http://doi.org/10.1080/23311916.2019.1567019
  17. Rizky Wicaksono, S., Setiawan, R., Purnomo (2019). Lean Manufacturing Machine using Value Stream Mapping. Journal of Physics: Conference Series, 1175, 012118. doi: http://doi.org/10.1088/1742-6596/1175/1/012118
  18. Roy, A., Colpitts, J., Becker, K., Brewer, J., van Lutterveld, R. (2018). Improving efficiency in neuroimaging research through application of Lean principles. PLOS ONE, 13 (11), e0205232. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pone.0205232
  19. Krushnaraj, B., Bimal, K. M., Kaushik, M. P., Bharat, A. M. (2016). An Application of Value Stream Mapping in Production Flow Analysis: A Lean Approach in an Automotive Industry. Nirma Univeristy Journal of Engineering and Technology, 5 (1), 21–28.
  20. Ishikawa, K. (1985). What is Total Quality Control? The Japanese Way. Prentice Hall, 215.
  21. Kolos, I. (2017). Material flow management of industrial enterprise on lean principles. Technology Audit and Production Reserves, 5 (4 (37)), 19–23. doi: http://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108794

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-05

Як цитувати

Kolos, I. (2020). Обґрунтування чинників впливу на потік створення цінності в контексті ощадливого управління підприємством. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(52), 20–27. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202206

Номер

Розділ

Економіка та управління підприємством: Оригінальне дослідження