Розробка способу виробництва плодово-ягідної пасти та обладнання для його реалізації
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202291Ключові слова:
плодово-ягідна паста, технологічна лінія, концентрування пюре, універсальний багатофункціональний апарат, роторний плівковий апарат.Анотація
Об’єктом дослідження є технологічний процес виробництва плодово-ягідного напівфабрикату. Існуючі технології переробки плодово-ягідної сировини характеризуються втратами коштовних компонентів вихідної сировини, а саме бланшування за температурою 85–100 °С і довготривале уварювання, у результаті чого втрати вітамінів можуть досягати 60 %. Апаратурне оформлення традиційних процесів переробки плодів і овочів, як правило, є недостатньо уніфікованим, незручним в експлуатації та розраховане на високу продуктивність. Одним з найбільш проблемних місць є значні енерго- та металовитрати традиційного обладнання та недостатньо висока якість готового продукту. Інтенсифікація процесів переробки плодово-ягідної сировини можлива шляхом впровадження нових технологій та обладнання, використання якого дозволяє зменшити витрати енергетичних і матеріальних ресурсів.
В ході дослідження використовувалися експериментальні результати розробленої пасти׃ яблуко – 60 %; абрикос – 30 %; кизил – 10 % з урахуванням органолептичних та фізико-хімічних показників. Для технологічного процесу виробництва пасти підібрано апаратурну лінію з використанням розробленого універсального багатофункціонального апарата (УБА) та роторного плівкового апарата (РПА). Це забезпечить гарантоване підвищення техніко-експлуатаційних показників з значним зниженням енерго- та металовитрат в порівнянні з існуючими аналогами. Встановлено, що для ефективного випарювання пюре в РПА від 11–14 % до 27–30 % сухих речовин необхідно після розварювання в УБА перетирати сировину до діаметру часток не більше 0,1–0,5 мм. Температура обробки пюре у РПА складає 62–67 °С, а тривалість концентрування 2–3 хв. Для скорочення терміну випарювання та більш раціонального використання РПА треба перед цією операцією застосовувати підігрівання пюре до 55–60 °С.
Впровадження розробленої апаратурно-технологічної лінії сприятиме виробництву конкурентоспроможного напівфабрикату підвищеної якості з широким спектром використання у харчових виробництвах та ресторанних господарствах.
Посилання
- Del Río-Celestino, M., Font, R. (2020). The Health Benefits of Fruits and Vegetables. Foods, 9 (3), 369. doi:10.3390/foods9030369
- Bogatyrev, A. N., Prianichnikova, N. S., Makeeva, I. A. (2017). Naturalnye produkty pitaniia – zdorove natsii. Pishchevaia promyshlennost, 8, 26–29. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/naturalnye-produkty-pitaniya-zdorovie-natsii
- Percival, S. S. (2011). Nutrition and Immunity. Nutrition Today, 46 (1), 12–17. doi: http://doi.org/10.1097/nt.0b013e3182076fc8
- Golubtsova, Y. V., Prosekov, A. Y., Moskvina, N. A. (2019). Identification of fruits and berries raw materials in multi-component food systems. Dairy Industry, 3, 28–29. doi: http://doi.org/10.31515/1019-8946-2019-3-28-29
- Kupin, G. A., Pershakova, T. V., Gorlov, S. M., Viktorova, E. P., Matvienko, A. N., Velikanova, E. V. (2017). Issledovanie vliianiia obrabotki fruktov elektromagnitnymi poliami kraine nizkikh chastot i biopreparatami na poteri biologicheski aktivnykh veshchestv v protsesse khraneniia. Politematicheskii setevoi elektronnyi nauchnyi zhurnal Kubanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 132, 1111–1121.
- Cherevko, O. I., Yefremov, Yu. I., Mykhailov, V. M. (2007). Pererobka dykorosloi priano-aromatychnoi roslynnoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 230.
- Gaiazova, A. O., Prokhasko, L. S., Popova, M. A., Lukinykh, S. V., Asenova, B. K. (2014). Ispolzovanie vtorichnogo i rastitelnogo syria v produktakh funktsionalnogo naznacheniia. Molodoi uchenyi, 19, 189–191.
- Derevitskaia, O. K., Dydykin, A. S., Ustinova, A. V., Aslanova, M. A. (2016). Novye standarty na konservy dlia detskogo pitaniia. Pishchevaia promyshlennost, 1, 22–25.
- Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S. et. al. (2018). Universal multifunctional device for heat and mass exchange processes during organic raw material processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (1 (96)), 47–54. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443
- Cherevko, O., Mykhaylov, V., Zagorulko, A., Zahorulko, A. (2018). Improvement of a rotor film device for the production of highquality multicomponent natural pastes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 11–17. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126400
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Kateryna Kasabova, Aleksey Zagorulko, Andreii Zahorulko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.