Порівняльна характеристика технологічних властивостей зерна чотиривидового тритикале порівняно із зерном класичного тритикале та пшениці м'якої
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.203643Ключові слова:
тритикале, пшениця м'яка, технологічні властивості, маса 1000 зерен, натура зерна, склоподібність зернаАнотація
Прикладом ефективного схрещування зерна пшениці та жита є зерно класичного тритикале, яке нині набуває зростаючої популярності серед виробників хлібобулочних продуктів та крупів. У результаті подальшої гібридизації зерна класичного тритикале та пшениці м’якої, отримано високопродуктивні форми чотиривидового тритикале. Незважаючи на подібність до зерна пшениці, зерно чотиривидового тритикале має відмінності у технологічних властивостях, а тому вимагає додаткового вивчення. Одним із найбільш проблемних місць є виявлення достовірних відмінностей між властивостями чотиривидового тритикале та його батьківських форм. Тому важливим є комплексне дослідження та порівняння технологічних властивостей чотиривидового тритикале, класичного тритикале та пшениці м’якої, що дозволить обґрунтувати його цільове призначення. Отже, об’єктом досліджень обрано зерно чотиривидового тритикале сортів Алкід, Стратег, Тактик, лінія ЛП 195 (Україна).
В ході дослідження використовували чинні нині методики визначення технологічних властивостей зерна злакових культур, а отримані результати обробляли методами дисперсійного аналізу. Зерно чотиривидового тритикале має більшу масу 1000 зерен порівняно із зерном пшениці та класичного тритикале, що пов’язано із його більшою крупністю. Чотиривидове триткиале характеризується меншою сферичністю порівняно із пшеницею за рахунок більшої довжини, що має вплив на шпаруватість зернової маси та натуру зерна. Натура зерна чотиривидового тритикале істотно поступається (на 38–85 г/л) натурі зерна пшениці. Зерно чотиривидового тритикале склоподібне (98–99 %) та є подібним до зерна традиційного тритикале за цим показником. За вмістом клейковини (20–25 %) зерно чотиривидового тритикале істотно поступається пшениці, проте її якість задовільна.
Наведені у роботі результати дослідження демонструють високу склоподібність та низьку кількість клейковини. Це зумовлює можливість ефективного використання зерна чотиривидового тритикале для круп’яного виробництва, або у складі композиційних сумішей під час виробництва хлібобулочних продуктів.
Посилання
- Pattison, A. L., Appelbee, M., Trethowan, R. M. (2014). Characteristics of Modern Triticale Quality: Glutenin and Secalin Subunit Composition and Mixograph Properties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (21), 4924–4931. doi: http://doi.org/10.1021/jf405138w
- Lyubich, V. V., Novіkov, V. V. (2015). Sravnitelnaya harakteristika fizicheskih svoistv zerna tritikale ozimogo i pshenicy ozimoi. Vestnik Prikaspiya, 4, 20–23.
- Salmanowicz, B., Langner, M., Wiśniewska, H., Apolinarska, B., Kwiatek, M., Błaszczyk, L. (2013). Molecular, Physicochemical and Rheological Characteristics of Introgressive Triticale/Triticum monococcum ssp. monococcum Lines with Wheat 1D/1A Chromosome Substitution. International Journal of Molecular Sciences, 14 (8), 15595–15614. doi: http://doi.org/10.3390/ijms140815595
- Naik, H. R., Sekhon, K. S., Abbas Wani, A. (2010). Physicochemical and Dough-handling Characteristics of Indian Wheat and Triticale Cultivars. Food Science and Technology International, 16 (5), 371–379. doi: http://doi.org/10.1177/1082013210366880
- Zduńczyk, Z., Flis, M., Zieliński, H., Wróblewska, M., Antoszkiewicz, Z., Juśkiewicz, J. (2006). In Vitro Antioxidant Activities of Barley, Husked Oat, Naked Oat, Triticale, and Buckwheat Wastes and Their Influence on the Growth and Biomarkers of Antioxidant Status in Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (12), 4168–4175. doi: http://doi.org/10.1021/jf060224m
- Iskierko, J., Gorski, A. (1980). Comparative analysis of proteins of wheat, rye and 2 varieties of Triticale T-275 and T-294. V. Physicochemical and biological properties of gliadins and glutenins. Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska. Sectio D: Medicina, 35, 179–186.
- Cherepnina, L. (2010). Technology of bakery products from whole grains of triticale with the use of enzyme preparations based on cellulases. Oryol, 22
- Mironenko, N. (2005). The quality of winter triticale grain during long-term storage and its durability in the conditions of the Central Black Earth region of the Russian Federation. Voronezh, 23.
- Rogozhkina, N. (2006). Techniques for the cultivation of winter triticale in the conditions of the forest-steppe of the Middle Volga region. Penza, 23.
- Tibirkova, N. (2011). Harvesting and grain quality of winter triticale depending on the variety and seeding rate on light chestnut soils of the Lower Volga region. Volgograd, 23.
- Tkachyk, S. O. (Ed.) (2015). Metodyka derzhavnoi naukovo-tekhnichnoi ekspertyzy sortiv roslyn. Metody vyznachennia pokaznykiv yakosti produktsii roslynnytstva. Vinnytsia: TOV «Nilan-LTD», 160.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Vitalii Liubych, Volodymyr Novikov, Valeriia Zheliezna, Vitalii Prykhodko, Vasyl Petrenko, Svitlana Khomenko, Viktor Zorunko, Oleksandr Balabak, Valentyn Moskalets, Tetiana Moskalets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.