Трактування і класифікація ризиків, що супроводжують господарську діяльність

Автор(и)

  • Тарас Георгійович Бойко Національний університет «Львівська політехніка», вул. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21714

Ключові слова:

кількісна міра небезпеки, класифікація ризиків, градація суб’єктів господарювання, оцінювання ризиків

Анотація

Проаналізовано термін «ризик» та суміжні поняття, їх трактування для віднесення суб’єктів господарювання до груп ризику, які враховуватимуть ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності. Запропоновано класифікацію ризиків, які можуть супроводжувати господарську діяльність для градації суб’єктів господарювання і продукції, що ними випускається.

Біографія автора

Тарас Георгійович Бойко, Національний університет «Львівська політехніка», вул. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Доктор технічних наук, доцент, професор

Кафедра метрології, стандартизації та сертифікації

Посилання

  1. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року, № 877-V (Редакція станом на 05.01.2013) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www/URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/877-16
  2. Закон України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» від 1 грудня 2005 року, № 3164-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www/URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3164-15
  3. Закон України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» від 2 грудня 2010 року № 2735-VI (Редакція станом на 02.12.2012) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www/URL:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2735-17
  4. Рац, М. В. Концепция обеспечения безопасности [Текст]: монография / М. В. Рац, Б. Г Слепцов, Г. Г. Копылов. – М.: Касталь, 1995. – 84 с.
  5. Александров, Г. Устойчивость, безопасность, риск [Текст]/ Г. Александров, Г. Шахманский // Военные знания. – 1993. – № 11-12. – С. 8-11.
  6. ДСТУ OHSAS 18001:2010. Системи управління гігієною та безпекою праці. Вимоги (OHSAS 18001:2007, IDT) [Текст]. – Чинний від 2011-01-01. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 28 с.
  7. ISO 19011:2011. Guidelines for auditing Management System (Настанови з аудиту систем управління) [Electronic resource]. – Available at: www/URL: http://www.cnis.gov.cn/wzgg/201202/P020120229378899282521.pdf
  8. ДСТУ ІSO 22000:2007. Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT) [Текст]. – Чинний від 2007-08-01. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 39 с.
  9. Ayyub, Bilal M. Risk Analysis in Engineering and Economics [Text]/ Bilal M. Ayyub. – Chapman & Hall/CRC, 2003. – 579 p.
  10. Быков, A. A. Об анализе риска, концепциях и классификации рисков [Текст]/ A. A. Быков, Б. Н. Порфильев // Проблемы анализа риска. – 2006. – № 4. – С. 319–336.
  11. Zakon Ukraini «Pro osnovnі zasadi derzhavnoho nahliadu (kontroliu) u sferі hospodars'koi dіial'nostі» vіd 5 kvіtnia 2007 roku, № 877-V (Redaktsіia stanom na 05.01.2013). Available: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/877-16.
  12. Zakon Ukraini «Pro standarti, tekhnіchnі rehlamenti ta protseduri otsіnki vіdpovіdnostі» vіd 1 hrudnia 2005 roku, № 3164-IV. Available: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3164-15.
  13. Zakon Ukraini «Pro derzhavnii rinkovii nahliad і kontrol' nekharchovoi produktsіi» vіd 2 hrudnia 2010 roku № 2735-VI (Redaktsіia stanom na 02.12.2012). Available: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2735-17.
  14. Rats, M. V., Sleptsov, B. H., Kopylov, H. H. (1995). Kontseptsiia obespecheniia bezopasnosti. M.: Kastal', 84.
  15. Aleksandrov, H., Shakhmanskii, H. (1993). Ustoichivost', bezopasnost', risk. Voennye znaniia, № 11-12, 8-11.
  16. DSTU OHSAS 18001:2010. Sistemi upravlіnnia hіhіienoiu ta bezpekoiu pratsі. Vimohi (OHSAS 18001:2007, IDT). (2010). Chinnii vіd 2011-01-01. K.: Derzhspozhivstandart Ukraini, 28.
  17. ISO 19011:2011. Guidelines for auditing Management System. Available: http://www.cnis.gov.cn/wzgg/201202/P020120229378899282521.pdf.
  18. DSTU ІSO 22000:2007. Sistemi keruvannia bezpechnіstiu kharchovikh produktіv. Vimohi do bud'-iakikh orhanіzatsіi kharchovoho lantsiuha (ІSO 22000:2005, ІDT). (2007). Chinnii vіd 2007-08-01. K.: Derzhspozhivstandart Ukraini, 39.
  19. Ayyub, Bilal M. (2003). Risk Analysis in Engineering and Economics. Chapman & Hall/CRC, 579.
  20. Bykov, A. A., Porfil'ev, B. N. (2006). Ob analize riska, kontseptsiiakh i klassifikatsii riskov. Problemy analiza riska, № 4, 319–336.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-06

Як цитувати

Бойко, Т. Г. (2014). Трактування і класифікація ризиків, що супроводжують господарську діяльність. Technology Audit and Production Reserves, 1(5(15), 6–8. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21714

Номер

Розділ

Системи управління якістю