Коригувальні дії для кожної критичної точки контролю при виробництві молочних продуктів

Автор(и)

  • Соломія Даріївна Остап’юк Національний університет «Львівська політехніка», вул. Степана Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21731

Ключові слова:

коригувальні дії, моніторинг, відхилення, критична точка контролю, процедура, невідповідність

Анотація

Розроблено конкретні коригувальні дії для кожної критичної точки контролю (КТК) в рамках системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point – аналіз небезпечних чинників і критичних контрольних точок), а також представлено план коригувальних дій та наведено інформацію, яку рекомендується подавати в протоколах, пов’язаних з коригувальними діями. Встановлено коригувальні дії при виробництві вершкового масла та запропоновано процедуру усунення відхилень для молочних продуктів.

Біографія автора

Соломія Даріївна Остап’юк, Національний університет «Львівська політехніка», вул. Степана Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Аспірант

Кафедра метрології, стандартизації та сертифікації

Посилання

  1. Система НАССР [Текст]: довідник / В. Н. Биков та ін.; відп. В. Н. Сухов. – Л.: НТЦ Леонорм - Стандарт, 2003. – 218 с.
  2. Система аналізу ризиків і критичних контрольних точок ХАССП. Рекомендації для молокозаводів зі зразками програм ХАССП для молочних продуктів [Електронний ресурс] / Міжнародна асоціація виробників молочної продукції IDFA, 2009. – 306 с. – Режим доступу: www/URL: www.milkiland.nl/storage/node/files.
  3. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР [Текст]/ Міжнародний інститут безпеки та якості харчових продуктів (IIFSQ). – Київ, 2010. – 194 с.
  4. Якубчак, О. М. Методичні рекомендації щодо впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах [Текст]/ О. М. Якубчак, Р. М. Димань, Л. В. Олійник. – Київ: Біопром, 2005. – 40 с.
  5. МВ 4.4.5.6. - 000- 2010. Розробка та запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР [Електронний ресурс ]: методичні вказівки / Міжнародний інститут безпеки і якості харчових продуктів; Інститут екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя. –Київ, 2010. – 34 с. – Режим доступу: www/URL: http://codex.co.ua/ docs.
  6. Белов, Ю. П. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР[Текст] / Ю. П. Белов. – Світ якості України. – 2005. – № 2. – С. 42-45.
  7. Давлеев, А. Системы анализа рисков и определения критических контрольных точек[Текст] / А. Давлеев, В. Г. Версан. – М., 2002. – 594 с.
  8. Димань, Т. М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів [Текст] / Т. М. Димань,Т. Г. Мазур. – К.: Академія, 2011. – 520 c.
  9. Бурыкина, И. М. Система НАССР: анализ потенциальной опасности [Текст]/ И. М. Бурыкина, И. Д. Гомзикова, С. Ф. Бондаренко. – Молочная промышленность, 2003. – 13 с.
  10. Бурыкина, И. М. Анализ контрольных критических точек [Текст] / И. М. Бурыкина, М. В. Щемелева, Г. В. Хитрова. – Молочная промышленность, 2003. – 13 с.
  11. Bikov, V. N. and others; In: Sukhov, V. N. (2003). Sistema НАССР. L.: NTTs Leonorm - Standart, 218.
  12. System of hazard analysis and critical control point HACCP. Recommendations for dairies with samples of HACCP programs for dairy products. (2009). International Association of manufacturers of dairy products IDFA, 306. Available: www.milkiland.nl/storage/node/files.
  13. Manual for small and medium-sized enterprises of the dairy industry for preparation and adoption of a food safety management system based on HACCP concept. (2010). International Institute for food safety and quality(IIFSQ). Kyiv, 194.
  14. Yakubchak, O. M., Diman', R. M., Olіinik, L. V. (2005). Methodological recommendations for introduction of HACCP system at milk-processing enterprises. Kyiv: Bіoprom, 40.
  15. MV 4.4.5.6. - 000 - 2010. Development and implementation of food safety management systems based on HACCP principles. (2010). Kyiv, 34. Available: http://codex.co.ua/ docs
  16. Belov, Yu. P. (2005). Development and introduction of the food safety management system, HACCP. World of Ukraine the quality, № 2, 42-45.
  17. Davleev, A., Versan, V. H. (2002). The system of risk analysis and definition of critical control points. M, 594.
  18. Diman, T. M., Mazur, T. H. (2011). Safety of food raw materials and food products. K.: Academy, 520.
  19. Burykina, I. M., Homzikova, I. D., Bondarenko, S. F. (2003). The HACCP system: analysis of the potential danger. Milk industry, 13.
  20. Burykina, I. M., Shchemeleva, M. V., Khitrova, H. V. (2003). Analysis of critical control points. Milk industry, 13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-06

Як цитувати

Остап’юк, С. Д. (2014). Коригувальні дії для кожної критичної точки контролю при виробництві молочних продуктів. Technology Audit and Production Reserves, 1(5(15), 29–31. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21731

Номер

Розділ

Системи управління якістю