Аналіз властивостей етилстеарата, як нової альтернативи какао-масла

Автор(и)

  • Kateryna Havriushenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0411-6532
  • Fedir Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7995-0863

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.218645

Ключові слова:

олійно-жирова галузь, модифіковані жири, етилові ефіри жирних кислот, стеаринова кислота, кондитерська промисловість.

Анотація

Об’єктом дослідження є продукт модифікування жирів, зокрема похідних жирних кислот і одноатомних спиртів, а саме етилстеарат. Однією із найбільших проблем кондитерської галузі є використання модифікованих жирів, які неповною мірою відповідають вимогам безпеки щодо харчових продуктів. Існуючі модифіковані жири, що використовують в кондитерському виробництві, переважно містять насичені жирні кислоти з числом атомів вуглецю 16 і менше, які визначені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) як шкідливі для організму людини. Без наявності значної кількості транс ізомерів жирних кислот складно отримати недорогі модифіковані жири, що мають високу твердість за низької температури плавлення. Зменшення транс ізомерів жирних кислот в модифікованих жирах є загальносвітовою проблемою. До того ж наявність у складі жирів триатомного спирту гліцерину може сприяти утворенню ефірів гліцидолу. В свою чергу складні ефіри гліцидолу, як відомо, сприяють розвитку онкологічних хвороб. Одержання триацилгліцеринів, у складі яких серед насичених жирних кислот є тільки стеаринова, практично неможливо. Це є суттєвою перешкодою для формування раціонального жирнокислотного складу щодо вмісту насичених кислот.

Пропонується вирішити визначені проблеми шляхом нової технології модифікування жирів, а саме заміною у складі жирів – ацилгліцеринів алкільної групи. Як альтернатива какао-масла в кондитерських виробах, за авторськими даними, може слугувати етиловий ефір стеаринової кислоти. Комплексом досліджень визначено, що етилстеарат за своїми фізико-хімічними властивостями, а саме: температура плавлення, масова частка твердих ефірів та розчинність в ацилгліцеринах у будь-якому співвідношенні є повноцінною альтернативою какао-масла.

Використання нових модифікованих жирів, зокрема етилстеарату в складі кондитерських виробів, дозволить виключити із раціону харчування насичені жирні кислоти, що за визначенням ВООЗ сприяють підвищенню ліпопротеїнів низької щільності в крові людини.

Біографії авторів

Kateryna Havriushenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Fedir Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Havriushenko, K. O., Udovenko, O. O., Gladkiy, F. F. (2020). The technology of modification of fats (acyglycerols) by changing the composition of the alkyl. Nauka i studia, 209 (7), 44–58.
  2. Ekonomicheskie pokazateli maslozhirovoi otrasli Ukrainy v sentiabre-marte 2018/19 MG (2019). Maslozhirovoi kompleks, 1 (64), 10–15.
  3. Levchuk, I. V., Nekrasov, P. O., Kishchenko, V. A., Holubets, O. V., Tymchenko, V. K., Arutiunian, T. V. (2020). Zhyrnokyslotnyi, sterynovyi ta atsylhlitserynovyi sklad olii ta zhyriv. Kyiv: Vydavnytstvo «Stal», 207.
  4. Cisse, V., Yeniscioglu, F. (2019). Cacao Butter and Alternatives Production. Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences, 34 (1), 37–50.
  5. Rukovodstvo po metodam issledovaniia, tekhnokhimicheskomu kontroliu i uchetu proizvodstva v maslozhirovoi promyshlennosti. Vol. 5 (1969). Leningrad, 501.
  6. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation (2008). FAO foods and utrition paper 91. Available at: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/nutrition/docs/requirements/fatsandfattacidsreport.pdf
  7. Cheng, W., Liu, G., Wang, L., Liu, Z. (2017). Glycidyl Fatty Acid Esters in Refined Edible Oils: A Review on Formation, Occurrence, Analysis, and Elimination Methods. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16 (2), 263–281. doi: http://doi.org/10.1111/1541-4337.12251
  8. Weißhaar, R. (2011). Fatty acid esters of 3-MCPD: Overview of occurrence and exposure estimates. European Journal of Lipid Science and Technology, 113 (3), 304–308. doi: http://doi.org/10.1002/ejlt.201000312
  9. COMMISSION REGULATION (EU) 2020/1322 (2020). Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2020.310.01.0002.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2020%3A310%3ATOC#ntr(*****)-L_2020310EN.01000401-E0005
  10. Derzhavni hihiienichni pravyla i normy "Rehlament maksymalnykh rivniv okremykh zabrudniuiuchykh rechovyn u kharchovykh produktakh" (2013). Nakaz No. 368. 13.05.2013. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13#Text
  11. Nekrasov, P. A., Tkachenko, N. A., Nekrasov, A. P. (2017). Puti resheniia problemy vozniknoveniia primesei slozhnykh efirov monokhlorpropandiola i glitsidola v rastitelnykh maslakh. Belaruskaia navuka, 254–262.
  12. Havriushenko, K. O., Hladkyi, F. F. (2019). Nova alternatyva maslu-kakao – etylovi efiry stearynovoi kysloty. Innovatsiini tekhnolohii u khlibopekarskomu vyrobnytstvi ta Zdobutky ta perspektyvy rozvytku kondyterskoi haluzi. Kyiv: NUKhT, 99–103.
  13. Havriushenko, K. O., Hladkyi, F. F. (2020). Pat. No. 143173 UA. Sposib oderzhannia etylovykh efiriv zhyrnykh kyslot. MPK C07C 67/03, C11C 3/10. No. u 2020 01327. published: 10.07.2020. Bul. No. 13.
  14. Differentsialno skaniruiuschie kalorimetry QDSC. Rukovodstvo polzovatelia QDSC, 57.
  15. Tiutiunnikov, B. N. (1966). Khimiia zhirov. Moscow: Izd-vo Pischevaia promіshlennost, 632.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-30

Як цитувати

Havriushenko, K., & Gladkiy, F. (2020). Аналіз властивостей етилстеарата, як нової альтернативи какао-масла. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(56), 36–40. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.218645

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи