Контроль якості та ідентифікація печива органічного

Автор(и)

  • Аліна Сергіївна Ткаченко Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна https://orcid.org/0000-0001-5521-3327
  • Іван Васильович Сирохман Львівський торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0467-4198
  • Людмила Миколаївна Губа Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна https://orcid.org/0000-0003-1008-6023
  • Юлія Олександрівна Басова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна https://orcid.org/0000-0003-4057-7712
  • Христина Ігорівна Ковальчук Львівський інститут економіки і туризму, Україна https://orcid.org/0000-0001-6894-9392

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.225531

Ключові слова:

органічна продукція, органічне виробництво, печиво органічне, органолептичні показники, маркування печива, фізико-хімічні показники

Анотація

Об'єктом роботи є печиво спельтове дитяче органічне Hole (Німеччина) та печиво дитяче бельгійське зі шматочками шоколаду Fleur Alpine (Бельгія). Через недобросовісну рекламу та порушення маркування споживачі часто купують під маркою органічної традиційну харчову продукцію. У зв’язку із тим, що органічна продукція часто стає об’єктом фальсифікації, експертиза якості набуває особливо важливого значення. Також завдяки оцінці відповідності маркування, наведеній в роботі можна встановити, чи є справді продукт органічним. Маркування печива було проаналізовано на відповідність Закону України «Про органічне виробництво» та Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Дослідження показало, що маркування відповідає вимогам законодавства у обох зразків. Також встановлено, що обидва зразки печива відповідають вимогам нормативних документів за органолептичними показниками. З органолептичних показників перевірялися: форма, поверхня, колір, смак і запах, вигляд у розломі. Дегустаційна оцінка здійснювалася за розробленою авторами 45-баловою шкалою. Загальна кількість балів дегустаційної оцінки з урахуванням коефіцієнта вагомості для печива Fleur Alpine склала 39,96, що відповідає рівню якості 0,88; а печива Holle – 44, із рівнем якості 0,97. Обидва зразки відповідають вимогам нормативних документів за такими фізико-хімічними показниками, як вологість, лужність та намочуваність. Вологість печива визначали прискореним способом у сушильній шафі. Намочуваність визначали відношенням маси виробів після намокання до маси сухих виробів. Лужність була визначена титруванням фільтрату продукту. Вологість печива Fleur Alpine склала 9,3 %, а для печива Holle – 8,0 %. Лужність склала 1,6 та 1,4 градусів, відповідно, а намочуваність також була у межах норми із значеннями 120 та 110 %. Отримані результати свідчать про якість досліджуваних зразків за органолептичними та фізико-хімічними показниками.

Біографії авторів

Аліна Сергіївна Ткаченко, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи

Іван Васильович Сирохман, Львівський торговельно-економічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, технологій і управління якості харчових продуктів

Людмила Миколаївна Губа, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи

Юлія Олександрівна Басова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи

Христина Ігорівна Ковальчук, Львівський інститут економіки і туризму

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра підприємництва, товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Tkachenko, A. (2020). Prospects of Ukraine on the European organic food products. Modern approaches to knowledge management development. Ljubljana School of Business, 162–164. Available at: https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/18652419
  2. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) (2007). No 2092/91, 12.
  3. Kahl, J., Baars, T., Bügel, S, Busscher, N. (2012). Organic food quality: A framework for concept, definition and evaluation from the European perspective. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92 (14), 2760–2765. doi: http://doi.org/10.1002/jsfa.5640
  4. Bubela, T. (2010). Bezpechnist ta yakist kharchovoi produktsii. Vymiriuvalna tekhnika ta metrolohiia, 71, 130–144. Available at: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/6658/1/27.pdf
  5. Zehnder, G., Gurr, G. M., Kühne, S., Wade, M. R., Wratten, S. D., Wyss, E. (2007). Arthropod Pest Management in Organic Crops. Annual Review of Entomology, 52 (1), 57–80. doi: http://doi.org/10.1146/annurev.ento.52.110405.091337
  6. European Commission, Commission Implementing Regulation (EU) No. 354/2014 amending and correcting Regulation (EC) No. 889/2008 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No. 834/2007 on organic production and labelling of organic products with regard to organic production, labelling and control (2014). Avialable at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0354&from=LT
  7. Kilnitska, O., Kravchuk, N., Kutsmus, N. (2018). Confectionery market in Ukraine: trends and development prospects. Ekonomika APK, (11), 29–43. doi: http://doi.org/10.32317/2221-1055.201811029
  8. Sarkisian, L., Yichyk, Yu. (2016). Osoblyvosti pozshyrennya zovnisnoekonomichnykh zvyazkiv Ukrainy v konteksti hlobalizatsiyi. Ekonomika i orhanizatsiya upravlinnya, 4 (24), 245–253.
  9. Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods (2013). Codex Alimentarius Commission. Avialable at: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/guidelines/en/
  10. Mie, A., Kesse-Guyot, E., Kahl, J. (2016). Human health implications of organic food and organic agriculture. Available at: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf
  11. Fantke, P., Friedrich, R., Jolliet, O. (2012). Health impact and damage cost assessment of pesticides in Europe. Environment International, 49, 9–17. doi: http://doi.org/10.1016/j.envint.2012.08.001
  12. Vasileva, E., Ivanova, D., Tipova, N., Stefanov, S. (2019). Quality of organic foods – a model for comparative analysis. Organic Agriculture, 9 (1), 1–12. doi: http://doi.org/10.1007/s13165-018-0211-4
  13. Kesse-Guyot, E., Péneau, S., Méjean, C., Szabo de Edelenyi, F., Galan, P., Hercberg, S., Lairon, D. (2013). Profiles of Organic Food Consumers in a Large Sample of French Adults: Results from the Nutrinet-Santé Cohort Study. PLoS ONE, 8 (10), e76998. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pone.0076998
  14. Eisinger-Watzl, M., Wittig, F., Heuer, T., Hoffmann, I. (2015). Customers Purchasing Organic Food – Do They Live Healthier? Results of the German National Nutrition Survey II. European Journal of Nutrition & Food Safety, 5 (1), 59–71. doi: http://doi.org/10.9734/ejnfs/2015/12734
  15. Hughner, R. S., McDonagh, P., Prothero, A., Shultz, C. J., Stanton, J. (2007). Who are organic food consumers? A compilation and review of why people purchase organic food. Journal of Consumer Behaviour, 6 (2-3), 94–110. doi: http://doi.org/10.1002/cb.210
  16. Van de Vijver, L. P., van Vliet, M. E. (2012). Health effects of an organic diet-consumer experiences in the Netherlands. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92 (14), 2923–2927. doi: http://doi.org/10.1002/jsfa.5614
  17. Monier, S., Hassan, D., Nichèle, V., Simioni, M. (2009). Organic Food Consumption Patterns. Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, 7 (2). doi: http://doi.org/10.2202/1542-0485.1269
  18. Tkachenko, A., Syrokhman, I., Basova, Y., Kobischan, A., Artemenko, A., Kovalchuk, K. et. al. (2020). Managing safety of the developed cakes made from organic raw materials with improved fatty­acid composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (103)), 66–74. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.195176
  19. Tkachenko, A., Syrokhman, I., Lozova, T., Ofilenko, N., Goryachova, E., Hmelnitska, Y., Shurduk, I. (2019). Development of formulations for sponge cakes made from organic raw materials using the principles of a food products safety management system. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 60–70. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155775
  20. Tkachenko, A., Birta, G., Burgu, Y., Floka, L., Kalashnik, O. (2018). Substantiation of the development of formulations for organic cupcakes with an elevated protein content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (93)), 51–58. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133705
  21. Codex Alimentarius Commission. Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods (2013). United States Department of Agriculture.
  22. Reganold, J. P., Wachter, J. M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2 (2). doi: http://doi.org/10.1038/nplants.2015.221
  23. Pro informatsiiu dlia spozhyvachiv shchodo kharchovykh produktiv (2018). Zakon Ukrainy No. 2639-VIII. 06.12.2018. Vidomosti Verkhovnoi Rady, 7, 41. Available at: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text
  24. Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsii (2019). Zakon Ukrainy No. 2740-VIII. 06.06.2019. Vidomosti Verkhovnoi Rady, 36, 275. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text
  25. Organic Farming Information System (2020). Available at: https://ec.europa.eu/agriculture/ofis_public/pdf/EUCBLIST_official_2013.pdf?uid=45EDC919-BA15-14F1-84B7C5EF903233F3
  26. Tkachenko, A. (2015). Formuvannia spozhyvchykh vlastyvostei pechyva tsukrovoho pidvyshchenoi kharchovoi tsinnosti. Lviv, 27.
  27. Pechyvo orhanichne. Available at: https://amador.com/pechivo-holle-speltove-organichne-z-8-misyatsiv-150-g-23232/
  28. Kopchykova, I. (2019). Identification of goods as an imperative component of commodity loss accounting. Pryazovskyi Economic Herald, 5 (16), 345–350. doi: http://doi.org/10.32840/2522-4263/2019-5-59
  29. Rasshyfrovka shtrykh koda. Available at: decode.org.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-27

Як цитувати

Ткаченко, А. С., Сирохман, І. В., Губа, Л. М., Басова, Ю. О., & Ковальчук, Х. І. (2021). Контроль якості та ідентифікація печива органічного. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(57), 39–44. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.225531

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження