Оцінка ризиків при розробці технічного завдання для проєктування ферментаційного обладнання відповідно до вимог належної виробничої практики
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.233536Ключові слова:
дизайн ферментеру, культивування біологічних агентів, активний фармацевтичний інгредієнт, фармацевтична субстанція, належна виробнича практикаАнотація
Об’єктом дослідження є ризики, що виникають на стадії культивування біологічних агентів у ферментаційному обладнанні. Відправною точкою життєвого циклу обладнання, в тому числі і ферментерів, є технічне завдання, де визначаються всі необхідні вимоги, що повинні бути враховані під час проєктування, виготовлення, монтажу та кваліфікації. Одним з найбільш визначальних та важливих етапів життєвого циклу обладнання є формування цілісного та повного технічного завдання, яке б дозволило враховувати всі критичні параметри процесу вже на етапі розробки дизайну ферментера у відповідності із вимогами належної виробничої практики. Важливо зазначити, що нормативна документація фармацевтичної галузі (належна виробнича практика, належна інженерна практика та ін.) не формують конкретних вимог до обладнання та процесів, а лише визначають загальні підходи до забезпечення системи якості.
В ході дослідження використовувались принципи управління ризиками, які доцільно використовувати протягом всього життєвого циклу обладнання. Проведений аналіз стадій санітарної підготовки (миття, дезінфекція та ополіскування), стерилізації ферментера та процесу культивування дозволив визначити ризики, що виникають на відповідних етапах виробництва та шляхи їх вирішення. Запропонований в роботі підхід аналізу критичних параметрів може бути використаний для вдосконалення розробки технічного завдання на ферментер. Завдяки цьому на початкових етапах забезпечується комплексний підхід з управління ризиками, що в свою чергу дозволить попередити негативних вплив зовнішніх факторів на кінцевий продукт. Ще одним аспектом використання результатів дослідження є формування протоколів валідації ферментера. Отримані в даній роботі результати також можуть бути використані при розробці та масштабування процесу культивування виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів в біофармацевтичному виробництві.
Посилання
- Semeniuk, S., Shybetskуу, V., Povodzinskiy, V., Kostyk, S. (2018). Assessment of Critical Parameters of the Cultivating Process in Biotechnology of Active Pharmaceutical Ingredients. Innovative Biosystems and Bioengineering, 2 (2), 118–124. doi: http://doi.org/10.20535/ibb.2018.2.2.123469
- Eibl, R., Eibl, D., Pörtner, R., Catapano, G., Czermak, P. (2009). Cell and tissue reaction engineering. Springer, 363. doi: http://doi.org/10.1007/978-3-540-68182-3
- Weber, A., Husemann, U., Chaussin, S., Adams, T., Wilde, D., Gerighausen, S. et. al. (2013). Development and qualification of a scalable, disposable bioreactor for GMP-compliant cell culture. BioProcess International, 11, 6–17.
- ST-N MOZU 42-3.4:2020 Likarski zasoby nastanova z vyrobnytstva hotovykh likarskykh zasobiv (2020). Kyiv: Ministerstvo okhorony zdorovia Ukrainy. Available at: https://compendium.com.ua/uk/clinical-guidelines-uk/standartizatsiya-farmatsevtichnoyi-produktsiyi-tom-3/st-n-mozu-42-3-4-2020/
- ICH Legal Mentions. ICH. Harmonization for Better Health. ICH Quality Guidelines; Quality Risk Management Q9. Available at: http://www.ich.org/products/guidelines/quality/article/quality-guidelines.html
- Stanbury, P. F., Whitaker, A., Hall, S. J.; Stanbury, P. F., Whitaker, A., & Hall, S. J. (Eds.) Chapter 7 – Design of a fermenter. Principles of Fermentation Technology. Butterworth-Heinemann, 401–485. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-08-099953-1.00007-7
- Matveev, V. E. (1981). Osnovy aseptiki v tekhnologii chistykh mikrobiologicheskikh preparatov. Moscow: Legkaya i pischevaya prom-st, 321.
- Huitt, W. M. (Bill) (2016). Introduction, Scope, and General Requirements of the BPE. Bioprocessing Piping and Equipment Design: A Companion Guide for the ASME BPE Standard. doi: http://doi.org/10.1002/9781119284260.ch1
- Shuler, M. L., Kargi, F. (2002). Bioprocess Engineering: Basic Concepts. Upper Saddle River: Prentice Hall, 314–323.
- Hayward, A. (2008). On-Line,In-situ, Measurements within Fermenters. Practical Fermentation Technology. John Wiley & Sons, Inc., 271–288. doi: http://doi.org/10.1002/9780470725306.ch9
- Kakes, E. (2008). SCADA Systems for Bioreactors. Practical Fermentation Technology. John Wiley & Sons, Inc., 289–322. doi: http://doi.org/10.1002/9780470725306.ch10
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Serhii Semeniuk, Vadym Povodzinskiy
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.