Оцінка ризиків при розробці технічного завдання для проєктування ферментаційного обладнання відповідно до вимог належної виробничої практики

Автор(и)

  • Сергій Миколайович Семенюк Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-4136-8365
  • Вадим Миколайович Поводзинський Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-9591-909X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.233536

Ключові слова:

дизайн ферментеру, культивування біологічних агентів, активний фармацевтичний інгредієнт, фармацевтична субстанція, належна виробнича практика

Анотація

Об’єктом дослідження є ризики, що виникають на стадії культивування біологічних агентів у ферментаційному обладнанні. Відправною точкою життєвого циклу обладнання, в тому числі і ферментерів, є технічне завдання, де визначаються всі необхідні вимоги, що повинні бути враховані під час проєктування, виготовлення, монтажу та кваліфікації. Одним з найбільш визначальних та важливих етапів життєвого циклу обладнання є формування цілісного та повного технічного завдання, яке б дозволило враховувати всі критичні параметри процесу вже на етапі розробки дизайну ферментера у відповідності із вимогами належної виробничої практики. Важливо зазначити, що нормативна документація фармацевтичної галузі (належна виробнича практика, належна інженерна практика та ін.) не формують конкретних вимог до обладнання та процесів, а лише визначають загальні підходи до забезпечення системи якості.

В ході дослідження використовувались принципи управління ризиками, які доцільно використовувати протягом всього життєвого циклу обладнання. Проведений аналіз стадій санітарної підготовки (миття, дезінфекція та ополіскування), стерилізації ферментера та процесу культивування дозволив визначити ризики, що виникають на відповідних етапах виробництва та шляхи їх вирішення. Запропонований в роботі підхід аналізу критичних параметрів може бути використаний для вдосконалення розробки технічного завдання на ферментер. Завдяки цьому на початкових етапах забезпечується комплексний підхід з управління ризиками, що в свою чергу дозволить попередити негативних вплив зовнішніх факторів на кінцевий продукт. Ще одним аспектом використання результатів дослідження є формування протоколів валідації ферментера. Отримані в даній роботі результати також можуть бути використані при розробці та масштабування процесу культивування виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів в біофармацевтичному виробництві.

Біографії авторів

Сергій Миколайович Семенюк, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Аспірант

Кафедра біотехніки та інженерії

Вадим Миколайович Поводзинський, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехніки та інженерії

Посилання

  1. Semeniuk, S., Shybetskуу, V., Povodzinskiy, V., Kostyk, S. (2018). Assessment of Critical Parameters of the Cultivating Process in Biotechnology of Active Pharmaceutical Ingredients. Innovative Biosystems and Bioengineering, 2 (2), 118–124. doi: http://doi.org/10.20535/ibb.2018.2.2.123469
  2. Eibl, R., Eibl, D., Pörtner, R., Catapano, G., Czermak, P. (2009). Cell and tissue reaction engineering. Springer, 363. doi: http://doi.org/10.1007/978-3-540-68182-3
  3. Weber, A., Husemann, U., Chaussin, S., Adams, T., Wilde, D., Gerighausen, S. et. al. (2013). Development and qualification of a scalable, disposable bioreactor for GMP-compliant cell culture. BioProcess International, 11, 6–17.
  4. ST-N MOZU 42-3.4:2020 Likarski zasoby nastanova z vyrobnytstva hotovykh likarskykh zasobiv (2020). Kyiv: Ministerstvo okhorony zdorovia Ukrainy. Available at: https://compendium.com.ua/uk/clinical-guidelines-uk/standartizatsiya-farmatsevtichnoyi-produktsiyi-tom-3/st-n-mozu-42-3-4-2020/
  5. ICH Legal Mentions. ICH. Harmonization for Better Health. ICH Quality Guidelines; Quality Risk Management Q9. Available at: http://www.ich.org/products/guidelines/quality/article/quality-guidelines.html
  6. Stanbury, P. F., Whitaker, A., Hall, S. J.; Stanbury, P. F., Whitaker, A., & Hall, S. J. (Eds.) Chapter 7 – Design of a fermenter. Principles of Fermentation Technology. Butterworth-Heinemann, 401–485. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-08-099953-1.00007-7
  7. Matveev, V. E. (1981). Osnovy aseptiki v tekhnologii chistykh mikrobiologicheskikh preparatov. Moscow: Legkaya i pischevaya prom-st, 321.
  8. Huitt, W. M. (Bill) (2016). Introduction, Scope, and General Requirements of the BPE. Bioprocessing Piping and Equipment Design: A Companion Guide for the ASME BPE Standard. doi: http://doi.org/10.1002/9781119284260.ch1
  9. Shuler, M. L., Kargi, F. (2002). Bioprocess Engineering: Basic Concepts. Upper Saddle River: Prentice Hall, 314–323.
  10. Hayward, A. (2008). On-Line,In-situ, Measurements within Fermenters. Practical Fermentation Technology. John Wiley & Sons, Inc., 271–288. doi: http://doi.org/10.1002/9780470725306.ch9
  11. Kakes, E. (2008). SCADA Systems for Bioreactors. Practical Fermentation Technology. John Wiley & Sons, Inc., 289–322. doi: http://doi.org/10.1002/9780470725306.ch10

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30

Як цитувати

Семенюк, С. М., & Поводзинський, В. М. (2021). Оцінка ризиків при розробці технічного завдання для проєктування ферментаційного обладнання відповідно до вимог належної виробничої практики. Technology Audit and Production Reserves, 3(2(59), 46–50. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.233536

Номер

Розділ

Системи та процеси керування: Звіт про науково-дослідну роботу