Оптимізація параметрів процесу екстрагування біологічно активних речовин трави Adonis vernalis
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.235471Ключові слова:
флавоноїди, серцеві глікозиди, фенольні сполуки, Adonis vernalis, процес екстрагування, оптимальні умови, метод екстракціїАнотація
Об'єктом даного дослідження є трава Adonis vernalis та одержані на її основі водноспиртові екстракти. За характером дії препарати Adonis vernalis належать до групи серцевих глікозидів і посідають проміжне місце між строфантином і наперстянкою. В офіціальній медицині біологічно активні сполуки Adonis vernalis входять до складу таких лікарських засобів, як Кардіовален, Адоніс-бром, Карідіолін та Кардіофіт. В екстемпоральній рецептурі екстракт входить до складу мікстури Бехтерєва. Донедавна науковці досягли значних успіхів у вивченні фітохімічної та фармакологічної дії трави Adonis vernalis. Проте не слід обмежуватися застосуванням Adonis vernalis лише для стимуляції серцевої діяльності, слід розглянути також перспективну антиоксидантну дію флавоноїдів та фенольних сполук, які містяться в даній лікарській рослині. Також в науковій літературі не описані дослідження умов екстракції трави Adonis vernalis.
У дослідження проведено екcтракцію трави Adonis vernalis різними методами (статичним та динамічним). Вид екстракту був обраний як найбільш раціональний, що забезпечує максимальний вихід екстрактивних речовин (фенольних сполук та серцевих глікозидів). Для цього підібрані оптимальні умови екстракції, а саме розмір часток, вид екстрагенту, величину гідромодуля та спосіб екстракції. Відповідно, оптимальний діаметр частинок для максимального вилучення біологічно активних речовин трави Adonis vernalis – 2,5 мм, оптимальним екстрагентом є 70 % етиловий спирт, співвідношення сировина:екстрагент – 1:10, оптимальний спосіб екстракції – мацерація з постійним перемішуванням. Здійснено фітохімічні дослідження кількісного складу основних груп біологічно активних речовин калориметричним та спектрофотометричним методами аналізу.
В результаті оптимізації процесу та впровадження його у виробництво в промислових масштабах буде досягнуто ефекту доданої вартості. А також створено високоякісний продукт, який буде конкурувати з вже існуючими на ринку препаратів широкого спектру дії.
Посилання
- Orhan, I. E., Gokbulut, A., Senol, F. S. (2017). Adonis sp., Convallaria sp., Strophanthus sp., Thevetia sp., and Leonurus sp. – Cardiotonic Plants with Known Traditional Use and a Few Preclinical and Clinical Studies. Current Pharmaceutical Design, 23 (7), 1051–1059. doi: http://doi.org/10.2174/1381612822666161010104548
- Hershtun, A. O., Petrina, R. O. (2016). Vyroshchuvannia horytsvitu vesnianoho (Adonis Vernalis) v umovakh in vitro. Khimiia, tekhnolohiia ta zastosuvannia rechovyn, 841 (80), 133–137.
- Chernobai, V. T., Komissarenko, N. F., and Litvinenko, V. I. (1968). Structure of flavonoid glycoside from Adnois vernalis. Khim. Prir. Soedin., 4, 51.
- Gostin, I. N. (2011). Anatomical and micromorphological peculiarities of Adonis vernalis L. (Ranunculaceae). Pakistan Journal of Botany, 43, 811–820.
- Kim, S.-J., Pham, T.-H., Bak, Y., Ryu, H.-W., Oh, S.-R., Yoon, D.-Y. (2018). Orientin inhibits invasion by suppressing MMP-9 and IL-8 expression via the PKCα/ ERK/AP-1/STAT3-mediated signaling pathways in TPA-treated MCF-7 breast cancer cells. Phytomedicine, 50, 35–42. doi: http://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.09.172
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. (2001). Kharkiv: RIREH, 376.
- Tabart, J., Kevers, C., Evers, D., Dommes, J. (2011). Ascorbic Acid, Phenolic Acid, Flavonoid, and Carotenoid Profiles of Selected Extracts from Ribes nigrum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59 (9), 4763–4770. doi: http://doi.org/10.1021/jf104445c
- Skotti, E., Anastasaki, E., Kanellou, G., Polissiou, M., Tarantilis, P. A. (2014). Total phenolic content, antioxidant activity and toxicity of aqueous extracts from selected Greek medicinal and aromatic plants. Industrial Crops and Products, 53, 46–54. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.12.013
- Romanenko, Y. A., Koshovyi, O. M., Komissarenko, A. M., Golembiovska, O. I., Gladyish, Y. I. (2018). The study of the chemical composition of the components of the motherwort herb. News of Pharmacy, 3 (95), 34–38. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.18.2222
- Simonovska, B., Vovk, I., Andrenšek, S., Valentová, K., Ulrichová, J. (2003). Investigation of phenolic acids in yacon ( Smallanthus sonchifolius ) leaves and tubers. Journal of Chromatography A, 1016 (1), 89–98. doi: http://doi.org/10.1016/s0021-9673(03)01183-x
- Liu, F. F., Ang, C. Y. W., Springer, D. (2000). Optimization of Extraction Conditions for Active Components inHypericum perforatumUsing Response Surface Methodology. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (11), 5788–5788. doi: http://doi.org/10.1021/jf001124y
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Anna Krvavych, Roksolana Konechna
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.