Знезараження води під впливом гелію
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.235933Ключові слова:
очищення води, мікробіологічне забруднення води, бактерії роду Bacillus cereus, число мікроорганізмів, барботування газуАнотація
Об’єктом дослідження є процеси знезараження води під впливом газу від бактерій конкретного роду з різною їх кількістю в одиниці об’єму води. У зв’язку з щорічним збільшенням кількості забрудників у природних водах вивчаються нові можливості покращення мікробіологічних показників якості води. Існує безліч різних способів її знезараження, як фізичних, так і хімічних. Однак, не знайдено єдиного способу очищення водних середовищ від мікроорганізмів, який би забезпечував ефективне їх руйнування. Запропоновано дослідити життєдіяльність конкретних мікроорганізмів під час барботування інертним газом через водне середовище. Досліджуваними мікроорганізмами були паличкоподібні спорогенні клітини бактерій роду Bacillus cereus. Досліджуваним газом слугував інертний гелій. В ході дослідження використовувалось безперервне барботування газу впродовж всієї тривалості процесу, яке дозволяло ефективно перемішувати мікробну воду та запобігти утворенню застійних зон в реакційному середовищі. Зокрема, активне перемішування газом полегшує його доступ до кожної клітини. Швидкість подачі газу становила 0,2 cм3/c, а його витрата – 0,7 дм3 за одну годину барботування через мікробну воду. Тривалість всього процесу дослідження становила 7200 с. Постійну температуру мікробної води (Т=288±1 K) підтримували впродовж експерименту шляхом охолодження скляного реактору протічною водою. Застосовували глибинний метод культивування бактеріальних клітин. Спостерігали зменшення числа мікроорганізмів впродовж всього процесу подачі гелію, незважаючи на різну вихідну їх кількість у воді. Отримано найвищий ступінь руйнування бацил (77,06 %) при найнижчій досліджуваній їх концентрації у воді (ЧМ01=3,4·104 КУО/см3). Це пов’язано з тим, що при меншому мікробному навантаженні забезпечуються кращі умови доступу гелію до клітини та ефективному їх руйнуванню. Запропонований спосіб очищення води дозволив досягнути достатньо високого ступеня знезараження води від спорогенних паличкоподібних бактерій після дії самого гелію. Зокрема, експериментально доведено, що ефективність процесу знезараження води залежить від концентрації мікроорганізмів в одиниці об’єму води. Завдяки обробці забрудненої води газом забезпечується можливість отримання високих показників її очищення та застосування даного способу для практичних цілей в технології водоочищення.
Посилання
- Haseena, M., Faheem Malik, M., Javed, A., Arshad, S., Asif, N., Zulfiqar, S., Hanif, J. (2017). Water pollution and human health. Environmental Risk Assessment and Remediation, 1 (3), 16–19. doi: http://doi.org/10.4066/2529-8046.100020
- Chaudhry, F. N., Malik, M. F. (2017). Factors Affecting Water Pollution: A Review. Journal of Ecosystem & Ecography, 7 (1). doi: http://doi.org/10.4172/2157-7625.1000225
- Posthuma, L., Zijp, M. C., De Zwart, D., Van de Meent, D., Globevnik, L., Koprivsek, M. et. al. (2020). Chemical pollution imposes limitations to the ecological status of European surface waters. Scientific Reports, 10 (1), 148–156. doi: http://doi.org/10.1038/s41598-020-71537-2
- Hiragaki, K., Ishimaru, T., Nakanishi, M., Muraki, R., Nieda, M., Yamabe, C. (2015). Generation of ozone foam and its application for disinfection. The European Physical Journal Applied Physics, 71 (2), 20810–20816. doi: http://doi.org/10.1051/epjap/2015140508
- Wei, C., Zhang, F., Hu, Y., Feng, C., Wu, H. (2017). Ozonation in water treatment: the generation, basic properties of ozone and its practical application. Reviews in Chemical Engineering, 33 (1), 302–315. doi: http://doi.org/10.1515/revce-2016-0008
- Ruigrok, M. J. R., Tomar, J., Frijlink, H. W., Melgert, B. N., Hinrichs, W. L. J., Olinga, P. (2019). The effects of oxygen concentration on cell death, anti-oxidant transcription, acute inflammation, and cell proliferation in precision-cut lung slices. Scientific Reports, 9 (1), 16239–16252. doi: http://doi.org/10.1038/s41598-019-52813-2
- Korshunov, S., Imlay, J. A. (2006). Detection and Quantification of Superoxide Formed within the Periplasm of Escherichia coli. Journal of Bacteriology, 188 (17), 6326–6334. doi: http://doi.org/10.1128/jb.00554-06
- Imlay, J. A. (2008). Cellular Defenses against Superoxide and Hydrogen Peroxide. Annual Review of Biochemistry, 77 (1), 755–776. doi: http://doi.org/10.1146/annurev.biochem.77.061606.161055
- Baez, A., Shiloach, J. (2014). Effect of elevated oxygen concentration on bacteria, yeasts, and cells propagated for production of biological compounds. Microbial Cell Factories, 13 (1), 181–198. doi: http://doi.org/10.1186/s12934-014-0181-5
- Koval, І. Z. (2020). Viability of sporogenic bacteria in an inert gas atmosphere. Scientific Herald of Chernivtsy University. Biology, 12 (1), 8–13.
- Kоval, I. (2020). Influence of Aerobic Bacteria Concentration on the Process of its Survival in the Presence of Oxygen. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series “Ecology”, 23, 118–123. doi: http://doi.org/10.26565/1992-4259-2020-23-10
- Dai, C., Xiong, F., He, R., Zhang, W., Ma, H. (2017). Effects of low-intensity ultrasound on the growth, cell membrane permeability and ethanol tolerance of Saccharomyces cerevisiae. Ultrasonics Sonochemistry, 36, 191–197. doi: http://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2016.11.035
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Iryna Koval
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.