Пошук перспектив розвитку готельного бізнесу на прикладі регіонів України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.237162

Ключові слова:

регіональний розвиток готельного господарства, якість готельних послуг, стан готельного бізнесу

Анотація

Об’єктом дослідження є процеси розвитку готельного господарства, як одного з найважливіших елементів туристичної інфраструктури регіонів. Ці процеси розглянемо на прикладі регіонів України. Одними з найбільш проблемних місць розвитку готельного господарства в регіонах України є якість готельних послуг та стан готельних номерів, що часто не відповідає міжнародним стандартам та нормам. Кількість суб’єктів господарювання в готельному бізнесі в Україні, у порівняні з європейськими країнами, є також незначною та в період проведення масштабних заходів в регіонах не задовольняє попит на готельні послуги.

У роботі використовувалися методи дослідження, які дозволили визначити проблемні місця розвитку готельного господарства в регіонах України та запропонувати шляхи їх вирішення. Наприклад, для визначення змісту дефініції «якість готельних послуг» використали метод узагальнення та систематизації, для проведення аналізу стану та розвитку готельного господарства в регіонах України застосовано аналітичний метод та ін.

В ході дослідження розроблено платформу розвитку готельного господарства на рівні регіону, з врахуванням тенденцій регіонального розвитку готельного господарства. Це пов'язано з тим, що запропонований процесний підхід розвитку досліджуваних процесів має ряд переваг, зокрема, запропонована програмна платформа розвитку готельного господарства на рівні регіону передбачає вибір регіональних стратегій розвитку досліджуваних процесів, з врахуванням регіональних особливостей діяльності готельних підприємств.

Завдяки зазначеному підходу забезпечується можливість підприємствам готельного господарства в регіонах об’єднуватись в готельні чи туристичні кластери, асоціації гостинності тощо, відповідно до наявності в Україні регіонів лідерів та регіонів аутсайдерів щодо розвитку готельного господарства. Відповідно, результати можуть бути корисними як для регіонів України, так і за її межами, для кращого розуміння та управління в сучасних умовах пандемії.

Біографії авторів

Людмила Юріївна Матвійчук, Волинський національний університет ім. Лесі Українки

Доктор економічних наук, професор

Кафедра економічної та соціальної географії

Ірина Віталіївна Карпюк, Луцький національний технічний університет

Аспірант

Кафедра підприємництва, торгівлі та логістики

Посилання

  1. World Travel & Tourism Council (WTTC). Available at: https://wttc.org/About/About-Us/media-centre/press-releases/press-releases/2020/latest-research-from-wttc-shows-an-increase-in-jobs-at-risk-in-travel-and-tourism
  2. Page, S., Song, H., Wu, D. C. (2011). Assessing the Impacts of the Global Economic Crisis and Swine Flu on Inbound Tourism Demand in the United Kingdom. Journal of Travel Research, 51 (2), 142–153. doi: http://doi.org/10.1177/0047287511400754
  3. Zeng, B., Carter, R. W., De Lacy, T. (2005). Short-term Perturbations and Tourism Effects: The Case of SARS in China. Current Issues in Tourism, 8 (4), 306–322. doi: http://doi.org/10.1080/13683500508668220
  4. Gössling, S., Scott, D., Hall, C. M. (2020). Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29 (1), 1–20. doi: http://doi.org/10.1080/09669582.2020.1758708
  5. Wen, J., Kozak, M., Yang, S., Liu, F. (2020). COVID-19: potential effects on Chinese citizens’ lifestyle and travel. Tourism Review, 76 (1), 74–87. doi: http://doi.org/10.1108/tr-03-2020-0110
  6. Higgins-Desbiolles, F. (2020). Socialising tourism for social and ecological justice after COVID-19. Tourism Geographies, 22 (3), 610–623. doi: http://doi.org/10.1080/14616688.2020.1757748
  7. Zenker, S., Kock, F. (2020). The coronavirus pandemic – A critical discussion of a tourism research agenda. Tourism Management, 81. doi: http://doi.org/10.1016/j.tourman.2020.104164
  8. Ritchie, B. W., Jiang, Y. (2019). A review of research on tourism risk, crisis and disaster management: Launching the annals of tourism research curated collection on tourism risk, crisis and disaster management. Annals of Tourism Research, 79. doi: http://doi.org/10.1016/j.annals.2019.102812
  9. Davydova, O. Yu. (2017). The Formation of the System of Innovation Management of Development of Enterprises of Hotel-Restaurant Industry. Biznes-Inform, 11, 459–464.
  10. Nezdoimynov, S. H. (2016). Hotel business of Ukraine in conditions of market reforms. Ars Administrandi, 3, 97–106.
  11. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/
  12. Natsionalna turystychna orhanizatsiia Ukrainy. Available at: http://www.ntoukraine.org/standardization_ua.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-31

Як цитувати

Матвійчук, Л. Ю., & Карпюк, І. В. (2021). Пошук перспектив розвитку готельного бізнесу на прикладі регіонів України. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(60), 24–28. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.237162

Номер

Розділ

Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка: Звіт про науково-дослідну роботу