Визначення коефіцієнту тепловіддачі в удосконаленому роторно-плівковому випарнику
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.237979Ключові слова:
плодоовочева сировина, роторно-плівковий випарник, коефіцієнт тепловіддачі, шарнірна лопать, енергія вторинної пари, рослинна пастаАнотація
Об’єктом дослідження є процес концентрування плодоовочевих пюре в удосконаленому роторно-плівковому випарнику. Існуюче апаратурне оформлення традиційних процесів переробки плодів і овочів, як правило, є недостатньо уніфікованим, незручним в експлуатації та розраховане на високу продуктивність. Концентрування плодоовочевих пюре відбувається, в основному, в вакуум-випарних апаратах періодичної та безперервної дії при температурі 60–80 ºС під вакуумом, що дозволяє значною мірою зберегти їх харчову цінність. Але тривалість процесу залишається досить значною (в апаратах періодичної дії до 75–90 хв.). Одним з найбільш проблемних місць при концентруванні плодоовочевої сировини є значні втрати біологічно активних речовин. При цьому важливим показником якості ведення процесу концентрування пастоподібних плодоовочевих паст є величина коефіцієнту тепловіддачі, що характеризує ефективність способу теплопідведення та конструктивні особливості перемішуючого пристрою з урахуванням теплофізичних характеристик продукту. Для створення умов проведення досліджень по визначенню коефіцієнта тепловіддачі необхідне використання контрольно-вимірювальних приладів з чітким регулюванням необхідних технологічних параметрів.
Для дослідження коефіцієнту тепловіддачі під час концентрування плодоовочевих пюре спроектовано автоматичну установку удосконаленого роторного випарника. Вдосконалення роторно-плівкового випарника (РПВ) здійснено за рахунок нижнього розташування сепаруючого простору встановленням шнекового вивантаження пасти та попереднім підігріванням вихідного пюре вторинною парою.
Експериментальні залежності коефіцієнта тепловіддачі від витрати продукту дозволяють визначити раціональні значення витрати вихідної сировини РПВ за різних значень частоти обертання вала ротора. Встановлено, що на коефіцієнт тепловіддачі впливає значною мірою витрата продукту, а частота обертання ротора діє у меншому ступені, змінюється лише відносна швидкість проходження рідини навколо розробленої шарнірної лопаті. Встановлено, що при зміні частоти від 0,3 до 1,7 с–1 спостерігається збільшення коефіцієнта тепловіддачі в 1,45 рази, що пояснюється більш інтенсивним ступенем перемішування продукту лопатями
Посилання
- Alabina, N. M., Drozdova, V. I., Volodz'ko, G. V., Goren'kov, E. S. (2006). Plodoovoschnye konservy profilakticheskogo naznacheniya. Pischevaya promyshlennost', 11, 78–79.
- Bakke, A. J., Carney, E. M., Higgins, M. J., Moding, K., Johnson, S. L., Hayes, J. E. (2020). Blending dark green vegetables with fruits in commercially available infant foods makes them taste like fruit. Appetite, 150, 104652. doi: https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.104652
- Del Río-Celestino, M., Font, R. (2020). The Health Benefits of Fruits and Vegetables. Foods, 9 (3), 369. doi: https://doi.org/10.3390/foods9030369
- Bogatyrev, A. N., Pryanichnikova, N. S., Makeeva, I. A. (2017). Natural food - health of the nation. Pischevaya promyshlennost', 8, 26–29. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/naturalnye-produkty-pitaniya-zdorovie-natsii
- Percival, S. S. (2011). Nutrition and Immunity. Nutrition Today, 46 (1), 12–17. doi: https://doi.org/10.1097/nt.0b013e3182076fc8
- Golubtsova, Y. V., Prosekov, A. Y., Moskvina, N. A. (2019). Identification of fruits and berries raw materials in multi-component food systems. Dairy Industry, 3, 28–29. doi: https://doi.org/10.31515/1019-8946-2019-3-28-29
- Kupin, G. A., Pershakova, T. V., Gorlov, S. M., Victorova, E. P., Matvienko, A. N., Velikanova, E. V. (2017). Investigation of the influence of fruit treatment with electromagnetic fields of extremely low frequency and bio-preparations on the loss of biologically active substances in the process of storing. Polythematic Online Scientific Journal of Kuban State Agrarian University, 132. doi: https://doi.org/10.21515/1990-4665-132-087
- Cherevko, O. I., Yefremov, Yu. I., Mykhailov, V. M. (2007). Pererobka dykorosloi priano-aromatychnoi roslynnoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 230.
- Cherevko, O. I., Mykhailov, V. M., Kiptela, L. V., Zakharenko, V. O., Zahorulko, O. Ye. (2015). Protsesy vyrobnytstva bahatokomponentnykh past iz orhanichnoi syrovyny. Kharkiv: KhDUKhT, 166.
- Cherevko, O. I., Poperechnyi, A. M. (2019). Protsesy i aparaty kharchovykh vyrobnytstv. Kharkiv: Svit knyh, 496.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Aleksey Zagorulko, Andrii Zahorulko, Maksym Serik, Vyacheslav Оnishchenko, Alexander Postadzhiev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.